2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils mērs: Izdevumus par bēgļu uzņemšanu nedrīkst uzvelt uz pašvaldības pleciem

Jēkabpils mērs: Izdevumus par bēgļu uzņemšanu nedrīkst uzvelt uz pašvaldības pleciem

Jēkabpils pilsētas pašvaldība oficiālu viedokli bēgļu uzņemšanas jautājumā šobrīd nav paudusi.

„Tā, kā mums ir brīvais dzīvojamais fonds, man nekas nav pretī, bet tas ir mans subjektīvais viedoklis. Bet vajag resursu, valstij šim nolūkam ir jāparedz finansiālis ieguldījums, lai pašvaldība dzīvojamo fondu var uzturēt, kur dzīvos konkrētais iemītnieks. Uz pašvaldības pleciem – nē! Ja šos jautājumus var atrisināt, tad var domāt,” savu personīgo viedokli šajā sakarā pauda Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs.

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis piebilst, ka ar dzīvojamā fonda uzturēšanu vien nepietiek, nepieviešams atrisināt pabalstu sistēmu, uzturēšanās līdzekļus.
Leonīds Salcevičs kā pozitīvo piemēru min pirms desmit gadiem atbraukušo Somālijas bēgļu integrēšanos, kuri nodibinājuši ģimenes Latvijā un pat darbojas latviešu pašdarbības kolektīvos.

Tomēr Jēkabpils mērs arī teic, ka ir zināma pieredze, kas dara bažīgu. Izveidotas programmas, kurās sākumā tiek solīts atbalstīt 80 procentu apmērā, vēlāk – 60 un beigās paliek uz pašvaldības pleciem.

Jānis Raščevskis arī piebilda, ka globālā līmenī var atteikties un nepieņemt bēgļus, var pieņemt lēmumus, kādus vēlas, bet dzīves situācija var nostādīt pavisam citādāk.

„Viņi nāk un viņi būs. Mēs varam bāzt galvu smiltīs un teikt, ka neko neatzīstam, bet agrāk vai vēlāk dzīve ieviesīs savas korekcijas. Šī problēma būs jārisina,” piebilda Raščevskis.


Pašvaldības vadība atzina, ka iespējams, vajadzētu padomāt par to, kāpēc vispār šī problēma ir radusies

Komentāri (0-1/1)

  • Uzy
    02.07.2018 18:25
    Pāris gadus atpakaļ Jēkabpilī izmitināja romas tautības personas. Gribētos zināt kā viņi integrējušies, Cik procentuāli strādājošo un cik uz pabalstiem dzīvojošo?

Atstājiet komentāru