2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Kā izskatījās Jēkabpils senākos laikos? Aicina vākt pagātnes liecības (FOTO)

Kā izskatījās Jēkabpils senākos laikos? Aicina vākt pagātnes liecības (FOTO)

Novadpētniece, biedrības "Jēkabpils mantojums" valdes locekle Sarmīte Ozoliņa sociālajā vietnē Facebook ievietojusi aicinājumu latviešus Jēkabpilī, Krustpilī un visā Latvijā saglabāt, piefiksēt un palīdzēt savākt pagātnes, vēstures liecības. Sarmīte atzīst, ka cilvēki jau šobrīd ir ļoti atsaucīgi. Turpinājumā autores aicinājums:

"AICINĀJUMS.
Aicinu krustpiliešus, jēkabpiliešus un latviešus visā Latvijā un ārpus tās...
Ilgi domāju, vai drīkstu to teikt, līdz nolēmu, ka ir pats īstākais laiks...
...jau ilgus gadus mani interesē novada un visas Latvijas vēsture. Turklāt sapratu , ka arī es drīkstu staigāt pa sētām, pa mežiem, pa laukiem un vākt pagātnes liecības. Nu mani sākuši saukt par NOVADPĒTNIEKU. Ne es pati, bet citi... Uzskatu to par lielu pagodinājumu. Varbūt par vislielāko ORDENI savā dzīvē.
Ko īsti es vācu un gribu saglabāt ? - Par lielāko bagātību uzskatu cilvēku STĀSTUS. Par viņu dzimtu, par apkārtnes notikumiem laika gaitā, par faktiem un leģendām...Par mūsu varoņiem kara laikos... Par tautas humora izjūtu un nebeidzamo vēlēšanos pastāvēt...Es latviešus un īstenus patriotus-cittautiešus par to nemitīgi apbrīnoju.
Bet... mani pārsteidz, ka ir veselas sādžas un ciemati, kuros NEVIENS nerunā latviski, visi staigā ar alus plastmasa pudelēm , dzīvo izvestu latviešu dzimtajās mājās, bet NENIEKA nezina ne par mājas,ne apdzīvojamās vietas vēsturi. Kā piemēru varu minēt nacionālā partizāna Riharda Pārupa –Stroža mājas Kaķīšos, Krustpils novadā.
NEDEDZINIET VECĀS FOTOGRĀFIJAS. DOKUMENTUS, jebkuras liecības par dzīvi Latvijā tās brīvvalsts laikos. Saglabājiet VISLIELĀKO vērtību JŪSU MĀJĀS. Dalieties ar šo vērtību ar cilvēkiem, kuriem tas interesē. Jo mums ir mācīta nepareizā vēsture. MELI. Es gribu aicināt pārskatīt dzimtas albumus, uzkāpt bēņiņos, nokāpt pagrabos, pameklēt klētīs un šķūņos, rijās un pūnēs... Un IR tādas vēl saglabājušās mūsu novadā... Katra lieta un dokuments, ko atrodam,liecina par tā laika dzīvi, Latvijas sapņiem uz NĀKOTNI un tautas labāku dzīvi. Lūdzu, palīdziet saglabāt Latvijas vēsturi
Bērnus un jauniešus aicinu parunāt ar tētiem mammām un vecmammām un vectētiņiem... UN VISU PIERAKSTĪT. Par to,ka noticis konkrētā mājā, tuvākā un tālākā apkārtnē. TAS IR ĻOTI SVARĪGI. Saglabājiet vecos darbarīkus, dzirnakmeņus, sadzīves lietas.Tā ir Jūsu māju patiesā bagātība.
Lūdzu darīt man zināmu par vecajām fotogrāfijām un citiem uzskaitītajiem priekšmetiem un dokumentiem. Es ļoti gribu to visu nofotografēt ,ieskenēt.Oriģinālus atdodot jums atpakaļ.
Tāpat esmu gatava par saprātīgu cenu nopirkt vecas pastkartes, fotogrāfijas..dokumentus. Vai šis aicinājums nav pretrunā ar visu iepriekš sacīto ? Nē. Jo ir cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ ir gatavi uz to. Arī viņus gribu uzrunāt.Tāpat kā ikkatru...
Mans e-pasts osarmite@gmail.com. Kontakttelefons 26492663. Esmu biedrības JĒKABPILS MANTOJUMS valdes locekle.
P.S.kāpēc pats īstākais laiks to teikt ? Tūlīt vairs nebūs neviena paša, kurš atcerās kara laikus. Brīvvalsts laikus. Turklāt var gadīties,ka pēc gadiem desmit, divdesmit mūsu mājās un sētās dzīvos āfrikāņi,kuri par mūsu vēsturi nezinās vispār neko..."

 

Fotogrāfiju autors: Pēteris Elmanis.1936.-1939.g.

Atstājiet komentāru