2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Tiešos saules staros gaiss automašīnā var uzkarst līdz 60 grādiem

Tiešos saules staros gaiss automašīnā var uzkarst līdz 60 grādiem

Karstuma vilnī, kas sācies Latvijā, svarīgi atcerētēties, ka pat ēnā atstātas automašīnas salonā gaisa temperatūra turpina paaugstināties, bet tiešos saules staros tas notiek sevišķi strauji. Tādēļ atstāt automašīnā nepieskatītus bērnus vai mājdzīvniekus ir bīstami, un var beigties ar nopietnām veselības problēmām vai pat nāvi, brīdina mediķi.

Gaisa temperatūra tuvākajās dienās bieži būs tuvu +30 grādu atzīmei un to pārsniegs. Vācijas meteoroloģijas organizācijas "Wetteronline" aprēķini rāda, ka šādā karstumā pusstundas laikā automašīnas salonā gaisa temperatūra tuvojas +50 grādu robežai, bet pēc stundas jau +60 grādiem. Automašīnā tiešos saules staros atstāti plastmasas priekšmeti var sakust, elektronika sabojāties, bet šķiltavas pat eksplodēt.

Jau vairākkārt ziņots par gadījumiem, kad bezatbildīgi cilvēki savās automašīnās karstā laikā ieslēdz bērnus vai mājdzīvniekus.


Trešdienas rītā debesis Latvijā pārsvarā skaidras, gaisa temperatūra naktī bija pazeminājusies līdz +12..+17 grādiem, vietām Vidzemē un Latgalē +7..+11 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijs un meteoroloģijas centra informācija


Dienas laikā debesis būs pārsvarā skaidra, vietām Kurzemē un Zemgalē veidosies gubu mākoņi, bet lietu tie, visticamāk, nenesīs. Pūtīs lēns vējš.
Maksimālā gaisa temperatūra +27..+32 grādi, vietām Rīgas līča piekrastē Kurzemē +23..+26 grādi.


Rīgā saulains laiks, pēcpusdienā pa kādam gubu mākonim, bet lietus nav gaidāms. Pūtīs lēns vējš un gaiss sakarsīs līdz +30 grādiem.
Ultravioletā starojuma indekss otrdien Rucavā sasniedza 6,3 punktus, kas ir augsts, un trešdien tas būs vismaz tikpat augstā līmenī.

Informācijas avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru