2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Par vēstures saglabāšanu

Par vēstures saglabāšanu

      Mūsu dzimtene ir tas, ko mūsos ir ielikusi māte vai radio ar  šūpļadziesmiņu; tā ir pirmā skolas grāmata, pirmais skolotājs, uzticamie  sētas draugi, dzimto māju aprises, līkais bērzs ceļa līkumā,vectēva piemiņas priekšmeti un varbūt daudz kas cits.
 Tās ir lietas, kas mūs piesaista ģimenei,sabiedrībai,dzimtajai zemei un valstij; liek mums meklēt labo un skaisto,ja vien esam tikuši pareizi audzināti un pareizi sapratuši mācīto.
                                                                                 
    Apkārtnes ainavai un tās sastāvdaļai – senajai arhitektūrai – ir milzu nozīme.Un tieši mums atstātais senais kultūras mantojums veido šo skaisto ainavu.
 Jo tolaik būvētais bija skaists un praktisks, un tas iekļāvās un veidoja mums simpātisko ainavu.Tā bija gan laukos,gan pilsētā.
       
    Bet  šobrīd mēs dzīvojam laikā,kad vēstures pieminekļi tiek nojaukti,Latvijas teritorijā celtās pilis,vēsturiskās ēkas nolemtas aizmirstībai,nevis atjaunošanai un vēstures saglabāšanai.Vēture pārvēršas graustā un tiek iztirgota.Mēs dzīvojam laikā,kad jācenšas atcerēties savas pilsētas,novada,ciema vēsturi,pastāstot par to arī citiem,jo mūsdienu dominējošās  vērtības  nolemj iznīcībai mums atstāto arhitektūras mantojumu.  Lielu   iespēju stāties tam visam pretī mums nav, bet dažas ierosmes un  labie  piemēri varbūt varētu kautko paglābt.
       
        Jēkabpils Radio1 multimediju komanda aicina  pašvaldības,uzņēmējus,organizācija,privātpersonas atsaukties un  piedalīties aktuālā projektā  "Vēstures audio-video  gids", kurš radīs iespēju gan pašiem,gan tūristiem uzzināt par neatjaunotajiem vēsturiskajiem  objektiem,tādējādi piesaistot to  sabiedrības daļu,kas gribētu  palīdzēt vēsturisko ēku,piļu,ainavu saglabāšanā un atjaunošanā.
      
  
        Radio1 un avīzes "Ceturtdiena"
        reklāmas projektu vadītāja
        Iveta Rīdere
    
      e-pasts:iveta.ridere@radio1.lv

Atstājiet komentāru