2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Dzeramā ūdens kvalitāte un resursu saglabāšana ir kopīgi risināma problēma

Dzeramā ūdens kvalitāte un resursu saglabāšana ir kopīgi risināma problēma

„Vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju 2050. gadā dzīvos ūdens trūkumā, būs dramatiski samazinājies zivju skaits, bet piekrastes rajoni - bīstami piesārņoti,” šādu dramatisku ainu zīmē vairāk nekā 200 dažādu valstu eksperti kopīgi izstrādātajā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Vides programmā. Ūdens resursu un tā kvalitātes saglabāšana ir kļuvusi par globālu problēmu, tāpēc ikvienam būtu jāaizdomājas, ko mēs varam mainīt savos ieradumos, lai taupītu un nepiesārņotu ūdeni.


Nopietns piesārņojuma avots ir lokālās saimniecisko notekūdeņu tvertnes. Arī Jēkabpilī privātmāju sektorā vēl ir daudz nosēdbedru, no kurām var noplūst sadzīves notekūdeņi un piesārņot dzeramo ūdeni kaimiņu vai paša akā. SIA „Jēkabpils ūdens” valdes priekšsēdētājs Elmārs Užulis stāsta, ka Jēkabpilī ir rekonstruēti 6 km esošās kanalizācijas tīklu un izbūvēti 30,84 km jaunu kanalizācijas vadu, taču no 1174 pilsētas iedzīvotājiem, kuri projektā bija plānoti kā centralizētās kanalizācijas sistēmas izmantotāji, šo pakalpojumu izmantot tikai 420.


14.aprīlī plkst. 12.00 Jēkabpils tautas namā tiek rīkota Daugavas kreisā krasta iedzīvotāju tikšanās ar Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes un SIA „Jēkabpils ūdens” speciālistiem, kā arī pašvaldības amatpersonām. Tikšanās laikā būs iespēja uzzināt, kāda ir dzeramā ūdens kvalitāte Jēkabpilī, kā rīkoties vides piesārņojuma gadījumos un kā ierīkot pieslēgumu ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem.


Daugavas labā krasta iedzīvotāji uz šādu tikšanos tiek aicināti 28.aprīlī plkst. 12.00 Krustpils Kultūras namā.


Visu aprīli SIA „Jēkabpils ūdens” ir īpaši atvērts skolu jauniešiem un interesentu grupām – speciālisti labprāt izrādīs plašo saimniecību un izstāstīs, kā ūdens nonāk pie patērētājiem, cik garš ir notekūdeņu attīrīšanas ceļš. Grupas iepriekš jāpiesaka pa tālruni 65232036 (sekretāre) vai uz e-pastu: info@jekabpilsudens.lv.


V.Priekule,
projektu koordinatore

Atstājiet komentāru