2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda uzvar RTU zinātniskās pētniecības darbu konkursā

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda uzvar RTU zinātniskās pētniecības darbu konkursā

2015. gada 30. martā — Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) skolēnu zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) konkursā «Pasaule pieprasa tehniskos prātus!»3. vietu un 300 eiro ieguva Jēkabpils Valsts ģimnāzijas (JVĢ) komanda. Savukārt JVĢ skolniece Zane Bērziņa uzrādīja labus rezultātus konkursa dalībnieku individuālajā vērtējumā un ieguva iespēju saskaņā ar RTU Uzņemšanas noteikumiem bez konkursa iestāties kādā no RTU pamatstudiju programmām.

JVĢ komanda «Meitenes» ķīmijas skolotājas Sandras Turkupoles vadībā pētījumā «Augu antioksidantu ekstraktu pielietojums kosmētikā un medicīnā» pierādīja, ka ģimnāzijas ābeļdārzā ievāktos augus kā vērtīgus antioksidantu avotus var izmantot kosmētikas ražošanā.

«Ja jūs piedalāties šajā konkursā, tad jums ir interese par eksaktajiem priekšmetiem un zinātni. Cerams, ka jūs mācīsities augstskolā un, cerams, RTU un nodarbosities ar pētniecību, jo Latvijai zinātnieku trūkst,» sveicot ZPD konkursa finālistus, sacīja RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna. Viņš pastāstīja, ka RTU zinātnieki nodarbojas ar pielietojamo zinātni, tā ļoti tieši sniedzot savu devumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā. 

RTU ZPD 1. vietu un 900 eiro ieguva Talsu Valsts ģimnāzijas komanda «Jaunās priedes» par pētījumu, kāda ir Dundagas priežu sila atjaunošanās efektivitāte pēc ugunsgrēka 1992. gadā, un 2. vietu un 600 eiro ieguva  Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas komanda «ABS datortehnologi», kas bija izpētījusi datoru monitoru reciklēšanas iespējas.

Iespēju saskaņā ar RTU Uzņemšanas noteikumiem bez konkursa iestāties kādā no RTU pamatstudiju programmām ieguva arī Talsu Valsts ģimnāzijas skolniece Helēna Vāne un Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolnieks Roberts Ēriks Sniedze.

ZPD konkursa finālā piedalījās komandas no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Talsu Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas, Rēzeknes Katoļu vidusskolas, Līvānu 1. vidusskolas, Jūrmalas Valsts ģimnāzijas, Balvu Valsts ģimnāzijas, Skrundas vidusskolas un Rīgas dabaszinību skolas, kurā bija apvienojušies Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Rīgas 40. vidusskolas skolēni.

 

Informāciju sagatavoja:
Dita Arāja,

RTU Komunikācijas nodaļas vadītāja
Tālr.: 67089455, 29478244
E-pasts: dita.araja@rtu.lv

 

Atstājiet komentāru