2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Pasaules Jauniešu dienas krusts Krustpilī

Pasaules Jauniešu dienas krusts Krustpilī

No 27. jūlija līdz 8. augustam Latvijā ceļo Pasaules Jauniešu dienas krusts, ko pāvests Jānis Pāvils II uzdāvināja visiem jauniešiem Romā. 3. augustā, pulksten sešos vakarā tas nonāks Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā, kur notiks svinīgā krusta sagaidīšana. Bet 4. augustā krusts ieradīsies Jēkabpils Romas katoļu baznīcā.
 
Koka krusts, kura garums ir četri metri un svars trīsdesmit pieci kilogrami, ir Pasaules Jauniešu dienu simbols. Pasākums notiek ik pēc trim gadiem notiek kādā no pasaules kontinentu lielajām pilsētām un kurās piedalās ap divi līdz četri miljoni jaunieši no visas pasaules, tajā skaitā Latvijas.
 
Krusta ceļojums notiek nākamo Jauniešu dienu gaidās, kad pasākums norisināsies Krakovā 2016. gadā. To vadmotīvs ir pāvesta Franciska izraudzītie vārdi no Mateja evaņģēlija: „Svētīgi žēlsirdīgie, jo tie saņems žēlsirdību."
 
Šo krustu pāvests Jānis Pāvils II pasniedza jauniešiem pirmo Pasaules Jauniešu dienu laikā Romā 1984. gadā. Kopš tā laika krusts ceļojis visapkārt pasaulei, un tā svētceļojums no valsts uz valsti ir liecība mīlestībai, ciešanām un piedošanai.
 
Jauniešu dienas krusts ciemosies Krustpils Romas katoļu baznīcā, kur ieceļos plkst. 18.00. Līdz ar krustu ieradīsies arī Romas Dievmātes ikona. Pēc Svētās Mises to saņem Aizkraukles draudze un nākamajā rītā, 4. augustā, tas atgriežas Jēkabpilī un tiek novietots Jēkabpils Romas katoļu baznīcā. Pēc tam Jauniešu dienas krusts ceļo uz Latgali. 8. augustā krusts tiks nogādāts no Ludzas uz Terehovu, kur to tālāk nodos Krievijai. Pēc svētceļojuma Krievijā krusts atkal tiks ievests Latvijā, lai caur Latvijas teritoriju to nogādātu uz Ukrainu
 
Tā klātbūtne īpaši aicina ierasties jauniešus un lūgšanās pieminēt jauno paaudzi.
 
Pasaules Jauniešu dienu krusta klātbūtne ir īpašs garīgs un ekumenisks notikums, jo tā priekšā lūgušies gan Jauniešu dienu iniciators pāvests Jānis Pāvils II, gan pāvests Benedikts XVI, gan pērn Pasaules Jauniešu dienu laikā Riodežaneiro pāvests Francisks.
 
Krusts Latvijā ieceļoja no Lietuvas Krusta kalna 27. jūlijā un vispirms devās uz Liepāju. Krusta svētceļojums Latvijā, balstoties uz iepriekš izstrādātu maršrutu, notiks vairākās Latvijas pilsētās un pagastos, 29. jūlijā tas viesojās Jelgavā, 30. jūlijā - Madonā, 31. jūlijā - Rīgā, bet 5. augustā viesosies - Daugavpilī,  6. augustā - Rēzeknē un Aglonā.

Atstājiet komentāru