2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Mūsu zemessargi iegūst 2.vietu Zemessardzes izlūkvienību sacensībās Krustpils novada mežos (FOTO)

Mūsu zemessargi iegūst 2.vietu Zemessardzes izlūkvienību sacensībās Krustpils novada mežos (FOTO)

26.aprīlī Krustpils novada Kūku pagastā notika Zemessardzes izlūku vadu militārās sacensības „Zemessardzes izlūku vadu maršs 2014”. Sacensībās startēja 17 Zemessardzes bataljonu komandas, kuras savā teritorijā uzņēma Jēkabpils 56.Zemessardzes bataljons.

 

Komandā bija jābūt astoņiem dalībniekiem, kur obligāti jāpiedalās izlūku vada komandierim vai vietniekam un septiņiem izlūku vada zemessargiem. Trases garums bija aptuveni 18 km. Maršā tika pārbaudītas sešas galvenās tēmas – topogrāfijas iemaņas, patrulēšana, objekta izlūkošana, sakari, inženiertehniskie jautājumi. Katrai komandai uzdevumu izpildei noteiktais laiks bija 10 stundas.

 

Izlūku vadu marša mērķis ir gatavot Latvijas Republikas zemessargus valsts aizsardzībai, kā arī noteikt Zemessardzes izlūku vadu fizisko un teorētisko sagatavotību.

 

Kā žurnālistiem sacīja Zemessardzes 56.kājnieku bataljona komandieris Vents Kodors, zemessargi jau iepriekš ir pierādījuši savas zināšanas un fizisko sagatavotību, lai spētu reaģēt un aizsargāt savu valsti kritiskā situācijā. Žurnālistiem bija iespēja apmeklēt visus sešus posteņus diezgan garajā distancē un vērot, kā zemessargi orientējas topogrāfijā, kā notiek patrulēšana un saskare ar ienaidnieku, kā tiek salikti un izjaukti ieroči, kā jāmet nazis mērķī un kā jāpārvietojas mīnētā laukā un jāmeklē sprāgstvielas.

 

Uz jautājumu, vai nav grūti ar vismaz 20 kilogramus smago ekipējumu un ieročiem pārvietoties pa mežu un veikt lielus atstatumus, zemessargi atbildēja, ka šeit viss notiek brīvprātīgi un viņus interesē itin visas disciplīnas šajās sacensībās, ja kaut kas neinteresētu, „mūsu šeit nebūtu”, atzina kāds Valmieras komandas dalībnieks.

 

Viena no sacensību organizētājām Guna Freimane sacīja, ka būt Zemessardzē ir ne tikai gods, bet arī pienākums pret savu valsti: „Mums visi ģimenē ir bijuši Zemessardzē. Vispirms tētis, pēc tam es un mans brālis. Es ļoti mīlu savu dzimteni un uzskatu, ka būt Zemessardzē ir katra cilvēka pienākums. Es arī neuzskatu, ka sievietes būtu vājākas par vīriešiem, mēs spējam visu to pašu, ir jābūt tikai gribai un pārliecībai. Svarīgākais nav fiziskais spēks, bet vēlēšanās būt komandā.”

 

Sacensības organizēja Zemessardzes štābs sadarbībā ar 2.Zemessardzes novadu un Zemessardzes 56.kājnieku bataljonu. Galvenais tiesnesis bija Zemessardzes 56.kājnieku bataljona kapteinis Laimonis Osis.

 

Kā informēja Zemessardzes 56.kājnieku bataljona komandieris Vents Kodors, 1.vietu un ceļojo\šo kausu šajās sacensībās ieguva 46.kājnieku bataljons no Ventspils, bet jēkabpilieši izcīnīja 2.vietu. Trešajā vietā ierindojās 54.inženiertehniskais bataljons.
Apbalvojumus pasniedza zemessardzes komandieris Leonīds Kalniņš.

 

Vents Kodors izteicās, ka Kūku pagasta apkārtne ir pateicīga šādu mācību rīkošanai, jo ir pietiekami sarežģīta apkārtne.

 

 

Atstājiet komentāru