2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kā plānot un pārvaldīt ģimenes budžetu? - 7 noderīgi padomi

Kā plānot un pārvaldīt ģimenes budžetu? - 7 noderīgi padomi

Dzīvē mēdz būt situācijas, kuras nevaram paredzēt, bet varam jau laicīgi parūpēties par to, lai šādās situācijās pasargātu sevi finansiāli - plānojot budžetu.

Budžeta plānošana ir svarīga ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam, tomēr īpaši svarīgi tas ir ģimenēm, kur izdevumi ir ikvienam, bet ienākumi visbiežāk ir tikai vecākiem.

Ģimenes budžeta plānošana palīdzēs pārvaldīt finanses, kā arī nodrošināt stabilitāti un drošību. Parūpējieties par savas ģimenes budžetu - šajā rakstā esam apkopojuši noderīgus padomus, kā plānot un pārvaldīt ģimenes budžetu, kā arī pieskaramies kredītu un aizdevumu jautājumam.

Ģimenes budžeta plānošanas pamati

Sākot domāt par ģimenes budžeta plānošanu, varētu rasties pamatīgs apjukums, jo papildu kopējām ģimenes vajadzībām un vēlmēm ir arī katra ģimenes locekļa individuālās vajadzības un vēlmes.

Patiesībā sarežģītākais ir sākt - turpinot un ņemot vērā šos 7 padomus, budžeta plānošanas process nesagādās galvassāpes.

7 noderīgi padomi, kas palīdzēs efektīvāk plānot ģimenes budžetu

1. Apkopojiet visus ģimenes ienākumus un izdevumus!

Lai varētu izplānot reālistisku ģimenes budžetu, vajadzētu sākt ar esošās situācijas novērtēšanu jeb ienākumu un izdevumu apkopošanu.

Sākumā apkopojiet visus ģimenes ienākumus - ņemiet vērā ne tikai darba algas, bet arī pabalstus, stipendijas, prēmijas u.c. Šajā gadījumā svarīgi, lai tiek apkopoti pastāvīgie, nevis vienreizējie ienākumi!

Pēc tam apkopojiet visus ģimenes izdevumus - šim mērķim var palīdzēt bankas konta izraksts. Tomēr, tā kā ne visiem ģimenes locekļiem ir bankas karte un ne vienmēr norēķini tiek veikti bezskaidrā naudā, ieteicams ilgāku laiku, piemēram, 2-3 mēnešus pierakstīt katru tēriņu. Šajā gadījumā svarīgi, lai tiek apkopoti itin visi, pat sīkākie tēriņi.

2. Kategorizējiet izdevumus!

Kad ilgāku laiku esat apkopojuši visus izdevumus, nepieciešams ķerties pie izdevumu kategorizācijas - tas palīdzēs saprast kategorijas, kurās mēdzat tērēt par daudz un turpmāk varētu ietaupīt.

Lai nesarežģītu budžeta plānošanu, neveidojiet vairāk par 3-4 izdevumu kategorijām! Tās varētu būt sekojošas:

Regulārie/obligātie maksājumi. Piemēram, mājokļa īre, komunālie maksājumi, kredītmaksājumi, studiju maksa u.c.

Neregulārie maksājumi. Piemēram, apģērbs un apavi, medicīna, auto apdrošināšana u.c.

Ikdienas tēriņi. Piemēram, pārtika, degviela u.c.

Izklaide. Piemēram, maltītes ārpus mājas, kino, koncerti u.c.

Galvenais mērķis ir, lai ģimenes izdevumi nepārsniedz ģimenes ienākumus - ideālā gadījumā tiem ir jābūt mazākiem, lai varētu izveidot uzkrājumu.

Bieži vien ģimenes izdevumi tomēr pārsniedz ienākumus, bet to iespējams pavisam vienkārši labot, pārskatot kategorijas un izslēdzot liekos tēriņus.

3. Nosakiet finanšu mērķus!

Kad noteikti finanšu mērķi, plānot budžetu ir daudz vienkāršāk, jo varēsiet konkrēti noteikt, kādus soļus nepieciešams spert. Ņemiet vērā un atcerieties - finanšu mērķiem jābūt reāliem! Pretējā gadījumā ātri vien zaudēsiet motivāciju, lai darbotos pie to sasniegšanas.

Nosakiet gan īstermiņa, gan ilgtermiņa finanšu mērķus! Īstermiņa mērķi ir tādi, kurus iespējams sasniegt 1-2 gadu laikā, piemēram, sakrāt ceļojumam, savukārt ilgtermiņa mērķi ir tādi, kurus iespējams sasniegt 2 un vairāk gadu laikā, piemēram, veikt iemaksas bērnu izglītībai.

Nosakot finanšu mērķus, katram mērķiem nepieciešams noteikt konkrētu naudas summu, kas nepieciešama, lai to īstenotu. Jārēķinās, ka var būt sarežģīti katru dienu strādāt pie tā, lai sasniegtu ilgtermiņa finanšu mērķus, tomēr, ja darbosieties pēc plāna, procesā jutīsiet progresu, tādējādi motivējot sevi.

4. Ja ir aktīvs aizdevums - centieties atmaksāt to pēc iespējas ātrāk!

Viens no budžeta plānošanas svarīgākajiem likumiem - kamēr vien Jums ir aktīvs kredīts, nestrādājiet pie neviena cita finansiālā mērķa kā tikai aizdevuma atmaksas! Ja Jums ir aktīvs, piemēram, aizdevums mājokļa labiekārtošanai vai katru mēnesi jāveic auto kredīta maksājums, ievērojami paaugstinās regulāro/obligāto tēriņu apjoms, kā rezultātā samazinās finanses, kuras varat veltīt citām kategorijām.

5. Nodrošinieties pret neparedzētām situācijām!

Kā jau minējām, dzīvē mēdz būt dažādas neparedzētas situācijas - tās, protams, nenotiek katru mēnesi, tomēr ir labi, ja šādās situācijās esam finansiāli pasargāti. Katrai ģimenei vajadzētu padomāt par to, kā iekrāt naudu. Nav svarīgi, cik daudz naudas Jūs varat ietaupīt - svarīgi, lai tā tā tiek atlikta regulāri, piemēram, reizi mēnesī.

Atgādinām - ja Jums ir aktīvs kredīts, sākumā atmaksājiet to, un tikai tad ķerieties pie uzkrājumu veidošanas!

6. Izmēģiniet 50/30/20 metodi!

Viena no vienkāršākajām un pasaulē iecienītākajām budžeta plānošanas metodēm ir 50/30/20 - tā paredz, ka 50% no visiem ienākumiem tiek veltīti vajadzību apmierināšanai, 30% tiek veltīti vēlmju apmierināšanai, savukārt 20% tiek veltīti kredītsaistību segšanai vai uzkrājumu veidošanai. Izmēģiniet šo metodi arī Jūs! Lai to īstenotu, visus ģimenes ienākumus katru mēnesi varat dalīt 3 aploksnēs.

7. Sekojiet līdzi budžetam!

Vairumā gadījumu ģimenes budžeta izveide un plānošana nav sarežģītākais uzdevums - sarežģītākais ir tieši tā ievērošana. Tomēr tas nav neiespējami! Lai būtu drošs, ka ģimenes budžets ir efektīvs, neaizmirstiet sekot līdzi progresam:

Regulāri (vismaz reizi mēnesī, algas dienā) kopīgi parrunājiet nākamā mēneša plānotos izdevumus un iespējas ietaupīt.

Regulāri (vismaz reizi mēnesī, mēneša beigās) kopīgi pārrunājiet, kā jums veicas ar budžeta plānu. Ja nepieciešams, mainiet plānošanas pieeju. 

Ik pa laikam (aptuveni reizi 6 mēnešos) kopīgi pārskatiet finanšu mērķus! Ja nepieciešams, labojiet vai mainiet tos.

Ja viss uzreiz neizdodas kā plānots, nepadodieties! Ģimenes dzīve ir bagāta dažādiem notikumiem un situācijām, tādēļ ir tikai pašsaprotami, ka ģimenes budžetā bieži vien nākas veikt izmaiņas.

Noderīgi rīki

Mūsdienu tehnoloģijas parūpējušās par to, lai budžeta plānošana ir ne tikai vienkāršs, bet arī visai ģimenei patīkams un interesants process. Ģimenes budžeta plānošanā var palīdzēt speciāli šim mērķim izveidotas mobilās aplikācijas. Dažas no tām:

Our Groceries Shopping List

Šī aplikācija palīdz izveidot iepirkumu sarakstu, lai izvairītos no impulsīviem pirkumiem. Izveidoto sarakstu ir iespējams sinhronizēt ar vairākiem telefoniem, tādējādi to var rediģēt katrs ģimenes loceklis. Tāpat šajā aplikācijā var arī kategorizēt preces, pievienot maltīšu idejas, sūtīt attēlus u.c.

Goodbudget

Šī aplikācija palīdz pārvaldīt finanšu plūsmu, t.sk. apskatīt, kurā kategorijā iztērēts visvairāk un atmaksāt kredītsaistības. Informāciju ir iespējams sinhronizēt ar vairākiem telefoniem, tādējādi katrs ģimenes loceklis ir informēts par aktuālo finanšu situāciju. Ērtākai budžeta plānošanai aplikācija piedāvā dažādas vizualizācijas jeb grafikus.

Wally

Šī aplikācija palīdz pārskatīt savu finanšu plūsmu, plānot budžetu un sasniegt finanšu mērķus, t.sk. izsekot ikmēneša rēķinu apmaksu, izveidot uzkrājumu un atmaksāt kredītsaistības. Informācija tiek apkopota reāllaikā, tādējādi aplikācija jau laicīgi informē par gaidāmajiem tēriņiem, piemēram, mobilā rēķina apmaksu. Pie katra darījuma var pievienot arī piezīmes, piemēram, čeka numuru.

Ģimenes budžeta plānošana nav vienkāršs uzdevums, bet tas var nākt par labu ģimenes finanšu veselībai - palīdzēt ietaupīt naudu un sasniegt finanšu mērķus, tādējādi uzlabojot ģimenes labklājību.
Izmēģiniet augstāk apkopotos padomus savā ikdienā un dalieties pieredzē par to, kā Jums izdevies sasniegt mērķus un mainīt Jūsu ģimenes finansiālo situāciju! Lai izdodas!

Atstājiet komentāru