2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kāpēc mutes dobuma higiēna ir svarīga veselībai?

Kāpēc mutes dobuma higiēna ir svarīga veselībai?

Mute ir ideāla vieta baktērijām: ir tumšs, silts, slapjš, un patērētie ēdieni, dzērieni nodrošina tām uzturvielas. Bet, kad kaitīgās baktērijas uzkrājas ap zobiem un smaganām, pastāv risks saslimt ar periodonta (vai smaganu) slimību, kas ir infekcijas slimība, kurā rodas iekaisums smaganās un kaulos, kas ieskauj zobus.

Vairāki pētījumi, tostarp pētījums “Periodonta slimību un blakusslimību savstarpējā saistība: pierādījumi, mehānismi un sekas” ir atklājuši, ka periodonta slimība ir saistīta ar dažādiem veselības stāvokļiem, tostarp diabētu, sirds slimībām, elpceļu infekcijām un demenci.

Veselības problēmas, kas saistītas ar mutes veselību

Saskaņā ar veiktajiem pētījumiem Eiropā - vairāk nekā 50% Eiropas iedzīvotāju cieš no kāda veida periodontīta, un vairāk nekā 10% ir smaga stadija. Izplatība pieaug iedzīvotājiem vecumā no 60 līdz 65 gadiem.

Agrīnās stadijās, ko sauc par gingivītu, smaganas var kļūt pietūkušas, sarkanas vai jutīgas, un tās var viegli asiņot. Ja gingivīts netiek ārstēts, tas var pāraugt par periodontītu, kas ir nopietnāka slimības forma, kurā var atkāpties smaganas vai izkrist zobi.

Zobu higiēnists var laicīgi atklāt radušos iekaisumu un ieteikt tālāko ārstēšanas gaitu. Vismas reizi gadā nepieciešams apmeklēt zobu higiēnistu.

Periodontītu baktērijas un to toksiskie blakusprodukti var pārvietoties no smaganām vai zobu virsmas un nonākt asinsritē, kur tie var izplatīties dažādos orgānos. Tas var notikt zobu tīrīšanas vai zobu diega lietošanas laikā, vai arī tad, ja mutē ir iegriezums vai brūce. Ja ir iekaisums mutē, kas netiek ārstēts, daži proteīni, kas ir atbildīgi par šo iekaisumu, var izplatīties visā ķermenī.

Diabēts
No visiem pētījumiem starp mutes dobuma veselību un citām slimībām, visvairāk pierādījumu ir starp periodonta slimību un diabētu. Periodonta slimība palielina diabēta risku un otrādi. Pētnieki vēl nav precīzi formulējuši, kā tas notieks, taču vienā 2017. gadā publicētajā pārskatā pētnieki rakstīja, ka periodonta slimības izraisītais sistēmiskais iekaisums var pasliktināt organisma spēju signalizēt par insulīnu un reaģēt uz to.

Pneimonija
Bufalo zobārstniecības universitātes mutes bioloģijas profesors Frenks Skanapieko (Frank Scannapieco) skaidroja, ja liels daudzums baktēriju no mutes tiek ieelpoti un nogulsnējas plaušās, tas var izraisīt baktēriju aspirācijas pneimoniju. Šī parādība ir novērota galvenokārt pacientiem, kuri tiek hospitalizēti, vai gados vecākiem cilvēkiem, kuri paši fiziski nevar lietot zobu diegu vai tīrīt zobus.

Demence
Pētnieki arvien vairāk interesējas par mutes dobuma veselības nozīmi demences, īpaši Alcheimera slimības, gadījumā. Skanapieko skaidro, ka baktērijas, kas atrodas mutē, faktiski ir identificētas Alcheimera slimnieku smadzeņu audos.

Nesenā pārskatā zinātnieki atzīmēja, ka mutes dobuma baktērijas, īpaši tās, kas saistītas ar periodontītu, var ietekmēt smadzenes tieši ar "centrālās nervu sistēmas infekciju" vai netieši, izraisot "hronisku sistēmisku iekaisumu", kas sasniedz smadzenes.

Tomēr nav pierādījumu, ka tikai mutes dobuma baktērijas varētu izraisīt Alcheimera slimību. Drīzāk periodonta slimība ir tikai viens “riska faktors” starp daudziem cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz Alcheimera slimību vai citām demences formām.

Vairāk informācijas:
LemonBaltic SIA
Tālr. +371 29426969
E-pasts: klinikasmilemore@gmail.com
www.smilemore.lv

Atstājiet komentāru