2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Drošas braukšanas pamatprincipi

Drošas braukšanas pamatprincipi

Lai arī braukšana ar auto daudziem var šķist relaksējoša un patīkama nodarbe, pieredze tomēr rāda, ka nereti tā ir arī diezgan bīstama, īpaši intensīvas satiksmes apstākļos, vai arī ja autovadītājs ir nepieredzējis un tikai nesen ieguvis auto vadītāja apliecību. Tomēr apzināšanās, ka mašīnas vadīšana ir ne tikai izprieca, bet arī atbildība par sevi un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību, jau ir pirmais solis pareizajā virzienā, lai varētu teikt, ka tiek ievēroti drošas braukšanas pamatprincipi.

Droša braukšana sevī ietver gan uz ceļa esošās situācijas objektīvu novērtējumu, gan zibenīgu reakciju uz satiksmē notiekošo pie dažādiem laika un ceļa apstākļiem, ar mērķi novērst iespējamo avārijas situāciju pirms tā vēl ir radusies. Tieši tāpēc šoreiz pastāstīsim par drošas braukšanas pamatprincipiem, lai nekas neliegtu izbaudīt braucienu ar savu automobili.

Kas noteikti jāievēro?

Automašīns regulāra apkope un pārbaude

Ļoti lielu drošībās sajūtu, vadot auto spēj sniegt tas, ka mašīna ir tehniski labā kārtībā. Tieši tāpēc nepieciešams tai veigt regulāru apkopi un tehnisko pārbaudi. Ja tas tiek savlaicīgi paveikts, tiek nodrošināta gan drošāka atrašanās uz ceļa, kā arī paildzināsies pašas mašīnas mūža ilgums.

Drošības sajūtu uz ceļa arī rada automašīnas apdrošināšana. Gan obligātā OCTA polise, gan arī brīvprātīgā KASKO apdrošināšana pasargās Tevi un Tavu auto, ja tomēr sanācis iekļūt ceļu satiksmes negadījumā.

Distances ievērošana

Jau autoskolas solā tiek stāstīts par to, cik svarīga ir distances ievērošana, piedaloties ceļu satiksmē. Situācijas uz ceļa var būt dažādas, nekad nav iespējams paredzēt, kad priekšā braucošais strauji bremzēs vai pēkšņi apstāsies, tieši tāpēc samērīgas distances ievērošana ļaus laikus pamanīt radušos situāciju un noreaģēt, lai izvairītos no iespējamās sadursmes.
Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (MK noteikumi Nr. 571) 119. punktu transportlīdzekļa vadītājam atkarībā no braukšanas ātruma jāizvēlas tāda distance, lai, priekšā braucošajam transportlīdzeklim bremzējot, būtu iespējams izvairīties no sadursmes, kā arī jāizvēlas tāds intervāls, kas nodrošina ceļu satiksmes drošību.

Un, ja apdzīvotās vietās distance ir mazāka, tad ārpus apdzīvotām vietām distance jāietur lielāka. Lielāka distance jāietur arī, braucot aiz kravas transportlīdzekļiem.

Noteiktā braukšanas ātruma ievērošana

Ātruma pārsniegšana noved ne tikai pie bargiem sodiem, bet arī var izraisīt nopietnas avārijas, kam sekas var būt pat traģiskas. Turklāt ātruma samazināšana, ne tikai uzlabos braukšanas drošību, bet arī palīdzēs ietaupīt degvielas patēriņu.

Arī ievērojot ātruma ierobežojumus, jāatceras - braucot visu laiku jācenšas ieturēt vienmērīgs ātrums. Jācenšas izvairīties arī no straujas bremzēšanas, īpaši, kad ceļa segums ir apledojis vai kļuvis slapjš lietus dēļ.

Ceļa un laika apstākļu novērtēšana

Viens no tiešām svarīgiem drošas braukšānas pamatprincipiem ir spēja objektīvi novērtēt ceļa un laika apstākļus. Piemēram, ir liela atšķirība, vai jābrauc pa grants segumu vai asfalta segumu.
Arī laikapstākļi ietekmē braukšanu un manevrēšanas spēju. Prātīgākais sliktos ceļa un laika apstākļos ir samazināt braukšanas ātrumu, tas palīdzēs izvairīties no saslīdēšanas vai pat kontroles zaudēšanu pār mašīnu. Ja, piemēram, braucot uznāk spēcīgi nokrišņi, var arī droši atrast vietu, kur apstāties, lai pagaidītu, kad laiks uzlabosies un tikai tad turpināt ceļu.

Labas koncentrēšanās spējas

Automobiļa vadīšana prasa rūpīgas koncentrēšanās spējas un uzmanības noturēšanu visu braukšanas laiku. Tāpēc pirms sēšanās pie stūres jāizvērtē sava pašsajūta, piemēram, ja ir liels nogurums, labāk braukšanu atlikt līdz tam brīdim, kad nogurums ir pārgājis. Pat ja braukšanas laikā uznāk miegs, labāk apstāties drošā vietā un nosnausties nekā turpināt ceļu. Veselība un dzīvība tomēr ir pirmajā vietā.

Pie stūres nesēsties apreibinošo vielu iespaidā
Ne tikai sēšanās pie stūres apreibinošo vielu iespaidā ir noziegums, tas ir arī nopietns drauds dzīvībai. Tāpēc, ja kāds mēriņš ir ieņemts, braukšana jāatliek tomēr uz citu dienu.
Starp citu, arī pirms medikamentu lietošanas rūpīgi jāizlasa zāļu lietošanas instrukcija, jo ir zāles, kuras palēnina reakciju vai rada miegainību, tur arī tiek minēts, vai zāļu lietošana jebkādā veidā ietekmē auto vadīšanas spējas.