2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Ko par finansēm vajadzētu mācīt saviem bērniem

Ko par finansēm vajadzētu mācīt saviem bērniem

Nauda ir nozīmīga dzīves sastāvdaļa. Un no lēmumiem, kādus pieņemam attiecībā uz naudu, vistiešākajā veidā atkarīga mūsu dzīves kvalitāte.

Tieši tādēļ ir tik svarīgi par finansēm runāt ar bērniem, lai viņiem savlaicīgi veidojas pareiza izpratne par pelnīšanu, tērēšanu un citiem ar naudu saistītiem procesiem. Runāt par šo tēmu ir vecāku uzdevums – galu galā ģimene ir pirmā vieta, kur bērns uzzina par naudu. Turpinājumā daži svarīgi finanšu aspekti, kurus būtu jāizrunā ar savām atvasēm.

Kā atšķirt vēlmes no vajadzībām

Viena no svarīgajām mācībām, ko varat iemācīt mazam bērnam – atšķirt vēlmes no vajadzībām. Ikviens skolas vecuma bērns var saprast atšķirību starp 2 eiro vērta dzēriena pasūtīšanu restorānā un dzeramo ūdeni, kas nemaksā neko. Dzeršana ir vajadzība, taču limonādes dzeršana ir vēlme.

Kā sakrāt naudu

Nākamā būtiskā tēma ir naudas krāšana. Ir vērts pastāstīt, ka, lai sakrātu kādus lielākus mērķus, nauda tam ir jāsakrāj. Tas prasa apņēmību un pašdisciplīnu, taču tas ir tā vērts., turklāt šīs prasmes būs noderīgas arī nākotnē.
Rosiniet bērnu noteikt kādus mērķus un sākt krāt to sasniegšanai. Protams, zināmā mērā tas prasa arī vecāku iesaistīšanos – dodot kabatas naudu, iedrošinot meklēt peļņas iespējas, palīdzot izvērtēt prioritātes, neatsakot padomu, kad tas nepieciešams.
Naudas krāšana palīdzēs iemācīties plānot finanses, noteikt prioritātes, saglabāt motivāciju ilgtermiņā.

Kādi ir aizdevumu noformēšanas pamatprincipi

Iespējas aizņemties mūsdienās ir plašas, tādēļ arī šo tēmu nevaram ignorēt. Bērnam vajadzētu zināt:
Kas ir kredīts un kā tas darbojas;

- Kādās situācijās aizdevums var būt noderīgs, un kādās neaizņemties;

- Kādi ir atbildīgas kredīta noformēšanas pamatprincipi

- Ar lielākiem bērniem var pārrunāt arī atšķirības starp dažādiem kredītu veidiem. Būtisks tirgus segments ir arī nebanku kredīti, tādēļ jāizrunā arī mīti un patiesība par nebanku kredītiem.

Kā plānot personīgo budžetu

Bērnam vajadzētu gūt arī priekšstatu par personīgā budžeta plānošanu. To var īstenot, ļaujot viņam piedalīties ģimenes budžeta plānošanā. Iesaistiet bērnu izdevumu uzskaitē un plānošanā, iepirkumu saraksta sastādīšanā, ceļojumu un citu izklaides pasākumu organizēšanā. Tas viss viņam ļaus gūt priekšstatu par saprātīgu rīkošanos ar naudu un instrumentiem, ar kuriem var panākt vēlamo rezultātu. Šīs zināšanas palīdzēs viņam gūt panākumus nākotnē.

Ir skaidrs, ka personīgo finanšu mācībstundas sākas ģimenē. Tās nav iespējamas bez aktīvas vecāku līdzdalības un pozitīva piemēra. Atcerieties – bērni neklausa vecāku padomam, viņi skatās uz vecāku piemēru! Tas nozīmē – lai bērns iemācītos gudri apieties ar finansēm, vecākiem jākļūst par iedvesmojošu piemēru. Tas var būt izaicinoši, taču ir lielisks veids, kā augt visiem kopā.