2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6 noderīgi padomi patstāvīgas dzīves uzsākšanai

6 noderīgi padomi patstāvīgas dzīves uzsākšanai

Vai esi domājis par to, cik jauki būtu uzsākt patstāvīgu dzīvi un pašam kļūt par noteicēju tajā? Ikvienam, kurš nolemj aiziet no vecāku mājām un ierīkot pašam savu mājvietu, tas ir satraucošs, tajā pašā laikā skaists brīdis. Taču līdz ar iekārtošanos jaunajā mājvietā, sākas papildus tēriņi un pienākumi. Lielākā daļa bērnu, kuri līdz šim visu laiku dzīvojuši pie vecākiem, pat nezina, cik maksā elektrība vai ūdens, tāpēc uzņemoties pašam atbildību par visu rēķinu apmaksu, daudzi noteikti saskarsies ar galvassāpēm. Iespējams, ka liela daļa nespēs apmaksāt uzreiz visus rēķinus un patēriņa kredīts internetā būs risinājums. Kredīts, protams, var atrisināt šādu situāciju, taču pirms aizņemies, izvērtē iespējas atmaksāt to!

Lai patsāvīgās dzīves uzsākšana būtu vieglāka, ieskaties šajos padomos:

  1. Necenties uzreiz nopirkt visu jaunajam mājoklim

Lielākā daļa jauniešu savā jaunajā mājvietā vēlas nodrošināt tikpat labus apstākļus kādi bija pie vecākiem. Taču ir jāatcerās, ka vecāki savu mājvietu ir iekārtojuši gadiem ilgi, tāpēc Tev neizdosies iekārtot māju tāpat kā viņiem pāris nedēļu vai mēnešu laikā. Lai ietaupītu līdzekļus, necenties nopirkt visu uzreiz, sāc tikai ar pašu nepieciešamāko – mēbeles, elektropreces. Dažādu interjera priekšmetu iegādāšanos atliec uz vēlāku laiku.

  1. Atceries par rēķinu apmaksu

Ja līdz šim nebiji maksājis nevienu rēķinu, tad tagad Tev noteikti mēnesī būs kādi 5-7 rēķini, kuri jāapmaksā. Rēķinu neapmaksāšana laikā var radīt nopietnas problēmas, kā arī tas prasīs lielākus izdevumus. Lai neaizmirstu par rēķinu savlaicīgu apmaksu, uzraksti sev atgādinājumus vai arī automatizē maksājumus.

  1. Plāno budžetu

Budžeta plānošana ir ļoti svarīga. Kad būsi pāris mēnešus jau padzīvojis savās jaunajās mājās, sapratīsi, cik apmēram daudz tēriņu mēnesī ir. Līdz ar to varēsi sastādīt savu budžetu un būs vieglāk sekot līdzi savām finansēm.

  1. Ietaupi uz izklaidēm

Līdz ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu, beidzas bezrūpīgais laiks, kad nebija pienākumu un varēja dzīvot pēc sirds patikas. Kā jau jauniešiem pierasts, arī Tu gandrīz katru nedēļas nogali devies izklaidēties ar saviem draugiem. Taču tagad, kad vairs nedzīvo zem savu vecāku jumta, parādās daudz nopietnākas lietas, par kurām domāt. Tāpēc, lai nenokļūtu uz bankrota sliekšņa, izvērtē vai vari atļauties tik daudz izklaidēties. Ja ne, tad noteikti samazini ballīšu skaitu. Tas nāks par labu gan Tev, gan Tavam maciņam.

  1. Vienmēr iepērcies ar sarakstu

Lai izvairītos no nevajadzīgu lietu iegādāšanās, dodies uz veikalu ar sarakstu. Mājās sastādi sarakstu ar tām lietām, kuras patiešām ir nepieciešamas, un veikalā vadies pēc šī saraksta. Kā arī neuzķeries uz akcijas precēm. Bieži vien mēs nopērkam kādu lietu tikai tāpēc, ka tajai dotajā brīdī ir akcija, taču patiesībā mēs ļoti labi varam iztikt bez šīs lietas. Tāpēc pirms pērc, kārtīgi padomā, vai šī konkrētā lieta būs Tev nepieciešama.

  1. Dalies ar dzīvokļa biedriem

Ja esi nolēmis īrēt dzīvokli ar citiem cilvēkiem, tad noteikti meklē tādus cilvēkus ar kuriem varēsi viegli saprasties. Ideālākajā variantā ar draugiem. Dzīvošana ar draugiem Tev sniegs vairākas priekšrocības. Piemēram, varēsiet dalīties ar lietām, kuras nebūs nepieciešams iegādāties katram atsevišķi. Kā arī dzīvošana ar vairākiem cilvēkiem samazinās tēriņus, piemēram, komunālajos maksājumos. Un šis būs lielisks solis, lai pamazām pierastu pie dzīves atsevišķi no vecākiem. Kad būsi padzīvojis kopā ar draugiem, pēc tam varēsi dzīvot atsevišķi, un tas jau šķitīs daudz vienkāršāk.