2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Vai ir gudri kļūt par galvotāju?

Vai ir gudri kļūt par galvotāju?

Ja būtu jāatbild vienā vārdā uz jautājumu par to, vai ir gudri kļūt par galvotāju, visīsākā atbilde noteikti būtu “Nē”. Tālāk arī paskaidrosim, kāpēc tik skarbs uzskats.

Kļūt par galvotāju, kādas citas personas paņemtajam kredītam ir viens no absolūti visnopietnākajiem finanšu lēmumiem, ko jums varētu būt nepieciešams pieņemt jūsu dzīves laikā. Mūsdienu ātro finanšu risinājumu pasaulē, kad, šķiet, aizņemties naudu šodien (lån penge i dag) ir vieglāk par vieglu, to darīt (vai galvot) citu cilvēku labā var beigties ar jūsu pašu bankrotu. Protams, var būt ļoti grūti atteikties no nepieciešamības kļūt par galvotāju aizdevuma piešķiršanai, jo parasti persona, kura lūdz šādu pakalpojumu, ir jums ļoti tuvs radinieks vai draugs. Viņi nāk ar solījumiem, ka tas nebūs liels darījums un viņi pilnīgi noteikti varēs to atmaksāt laikā bez nekādas vilcināšanās.

Apskatīsim trīs populārākos riskus, kas saistās ar kļūšanu par galvotāju kāda cita ņemtajam kredītam:

  1. Tuviniekam, kurš lūdz jūs kļūt par galvotāju, ir augsts kredītrisks

Patiesība ir pavisam vienkārša, vienīgais brīdis, kad kādai citai personai ir vajadzīgs galvotājs aizdevuma piešķiršanai, ir tad, ja finanšu iestāde pēc smalkas izpētes darbiem ir nolēmusi, ka šai personai ir nozīmīgs kredītrisks. Neatkarīgi no tā, vai tas radies no kredītvēstures vai šodienas stabilu ienākumu trūkuma dēļ, banka vai kredītiestāde ir nolēmusi, ka tā nevar atļauties riskēt gadījumā, ja šī persona pilnībā neatgriež aizdoto naudu. Tāpēc viņi izvairās no riska uzņemšanās un aicina šo risku uzņemties galvotājam, kurš būs atbildīgs par kredīta nomaksu no savas kabatas, ja kredīta ņēmējs to pēkšņi vairs nevarēs izdarīt. Te pat nav jādomā divreiz – banka nodarbojas ar naudas aizdošanu peļņas gūšanai, ja tā atsaka, pamatojoties uz personas kredītvēsturi un ienākumiem, tai ir vairāk nekā stabili pierādījumi.

  1. Jūs varat smagi iedragāt savu pozitīvo kredītvēsturi

Kļūstot par galvotāju, jūs atstājat absolūti neaizsargātu paši savu kredītvēsturi. Iemesls, kādēļ jūs esat ideāls galvotājs, kas parakstās par to, ka samaksās aizdevumu, ja aizņēmuma ņēmējs to neatmaksās, ir tas, ka jums ir spēcīga kredītvēsture, lieli šodienas ienākumi vai abi kopā. Kad jūs pierakstāties kā galvotājs, jūs visu šo pozitīvo kredītvēsturi un savus ienākumus apliekat ar augstu risku. Ja persona, kurai jūs esat galvotājs parādu saistību nepildīšanas gadījumā, neatmaksā aizdevumu (ko šī persona jau ir pierādījusi ar nespēju to veiksmīgi atmaksāt pagātnē un pateicoties savai sliktajai kredītvēsturei, tai nepieciešams galvotājs) – jūs uzņematies šo slogu un neatmaksātais kredīts tagad atspoguļosies arī jūsu kredītvēsturē. Konsolidētais aizdevums parādīsies kā jūsu neatmaksātais aizdevums un ietekmēs jūsu iespējas iegūt kredītu nākotnē, kad tas būs nepieciešams jums pašiem – piemēram ģimenes nekustamā īpašuma iegādē.

  1. Jūs varat zaudēt labu draugu vai pilnībā sabojāt ģimeniskās attiecības

Ja atkāpjamies no finanšu riskiem, tad galvotājam ir arī virkne emocionālo risku, saistībā ar šāda lēmuma akceptēšanu. Cilvēks, kurš lūdz jūs kļūt par aizņēmuma galvotāju, noliek “uz strīpas” arī jūsu savstarpējās attiecības. Tas nav taisnīgi, un pat tikai saņemot šādu pieprasījumu, jūs uzreiz nonākat neērtā stāvoklī. Vai jums uzreiz atbildēt “Nē”, jo tas būtu gudrākais personīgo finanšu lēmums, un aizskart viņu jūtas un radīt sevī apjukumu un nemieru? Vai jums atbildēt, ka domāsiet, cerot, ka viņi palūgs kādam citam, kas radīs viņos tādu kā aizvainojuma sajūtu? Vai vel sliktāk, vai jūs piekrītat kļūt par galvotāju un nostādāt sevi neapskaužami riskantā finansiālā stāvoklī? Neviens no šiem scenārijiem neizklausās labi, pat, ja sākumā tas izskanējis kā nevainīgs jautājums, tā starp citu.

Ja ir interese par skandināvu pieredzi šajā jautājumā, iesakām jūs apmeklēt tiešsaistes vietnes http://www.penge247.dk/sms-lan/ bloga sadaļu, ja labprāt lasāt finanšu informāciju dāņu valodā.

 

Atstājiet komentāru