2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Par auto riepām: daži jautājumi un atbildes uz tiem

Par auto riepām: daži jautājumi un atbildes uz tiem

Pieredzējuši auto vadītāji teiks, ka auto riepas ir temats, ko viņi pārzina lieliski, tāpēc viņiem nav nepieciešama šāda vispārzināma informācija. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka ik dienu uz autoceļiem savu braucēja karjeru sāk tie, kuri nāk tikko no autoskolas un ar svaigu vadītāja apliecību kabatā. Un viņiem noteikti zināšanas par auto lietām vēl ir ierobežotas. Tā kā riepas ir viens no būtiskākajiem auto elementiem, tad viegli uztverama informācija noteikti būs jaunajiem braucējiem noderīga.

  • Kāda izmēra riepas nepieciešamas manam auto?

Katrs auto ražotājs jau ir noteicis, kāda izmēra riepas šai automašīnai ir pieļaujams lietot. Parasti ir kāds izmēru diapazons, kurā var variēt. Informāciju par to, kāda izmēra riepas jāliek konkrētajai automašīnai, var atrast auto katalogā, kā arī uz informatīvās plāksnītes, kas atrodama auto salonā, visbiežāk uz durvīm, iekšpusē uz degvielas tvertnes un arī zem motora pārsega.

Tas ļaus konstatēt, vai šobrīd automašīnai nav uzliktas neatbilstoša izmēra riepas. Kā arī ļaus turpmāk nekļūdīgi izvēlēties riepu izmēru, kas atbilst ražotāja noteiktajam. Neievērojot ražotāja norādītos izmērus, var pasliktināties auto vadāmība, riepas ātrāk nodilt, palielināties degvielas patēriņš un slodze uz balstiekārtu.

Pērkot auto riepas internetā, var ātri atrast īstās riepas gan pēc konkrētās auto markas un modeļa, gan ievadot konkrētus riepu izmērus. Tādas pazīstamas riepu tirdzniecības vietnes internetā kā www.riepubaze.lv un citas piedāvā ērtus meklēšanas rīkus, kas atvieglo riepu iegādes procesu un neļauj kļūdīties ar izvēli.

  • Kā “lasīt” riepas marķējumu?

Jau pieminēto riepu izmēru jālasa šādi: 205/55 R16 — 205mm platas, augstums 55% no platuma, diametrs, kas atbilst 16 collu diskiem. Šāda ciparu virkne atrodama  gan uz katras riepas, gan auto informācijas plāksnē, kur var meklēt rekomendējamos izmērus konkrētajam auto. Šie skaitļi ļauj nolasīt riepas izmēru. Bet tie nav vienīgie riepu raksturlielumi. Uz riepu marķējuma, ir arī citi skaitļi un apzīmējumi, kas sīkāk raksturo konkrētās riepas īpašības.

  • Degvielas patēriņa efektivitāte — burti no A līdz G. Jo augstāks vērtējums, jo tālāk varēs braukt ar vienu degvielas uzpildi.

  • Saķere uz slapja seguma — burti no A līdz G. Jo augstāks vērtējums, jo labāka saķere uz mitra seguma un ātrāka apstāšanās, strauji bremzējot.

  • Trokšņu līmenis — 3 viļņi; jo mazāk viļņu, jo riepas klusākas.

  • Slodzes un ātruma indekss — piemēram, 79T, kas norāda maksimālo svaru, ko iztur katra riepa, kā arī maksimālo darba ātrumu riepām. T atbilst 190km/h.

  • Vai var braukt ar dažādām riepām?

Likumdošana pieļauj, ka automašīna ir aprīkota ar dažādām riepām tikai tad, ja uz vienas ass ir vienādas riepas. Tomēr ikviens auto eksperts pateiks, ka tā tomēr nav labākā izvēle, jo rezultātā tiek ietekmēta transporta līdzekļa vadāmība. It sevišķi tas var izpausties slapjā laikā. Tāpēc šāda izvēle varētu būt tikai pagaidu variants, kamēr ir iespēja aprīkot auto ar pilnu riepu komplektu.

  • Kā glabāt riepas, ko neizmanto?

Pērkot jaunas riepas, jautājums pat to uzglabāšanu ir tiešām aktuāls, jo normālos apstākļos riepas varēs veiksmīgi izmantot vairākas sezonas. Pēc tam, kad veikta riepu nomaiņa atbilstoši sezonai, ir jāseko līdzi tam, lai riepas tiktu pareizi glabātas. Ja tā nenotiek, tad riepas var tik bojātas, samazināties to veiktspēja un īpašības. Riepas ir jāuzglabā tumšā, vēsā un sausā telpā.

Ja riepas tiek glabātas bez diskiem, tad tās ir jānovieto vertikāli. Bet riteņu komplektus jāglabā guļus stāvoklī. Tāpat nenāks par sliktu, ja riepas reizi mēnesī tiks pagrozītas, lai neveidotos deformācijas. Jāseko arī tam, lai glabāšanas vietā nebūtu eļļa, benzīns, tauki, ar kuriem riepām nevajadzētu nonākt saskarē glabāšanas laikā. Ja pašiem nav piemērotas vietas, kur riepas glabāt, vienmēr var izmantot riepu servisu pakalpojumu, kas nodrošina riepu uzglabāšanu līdz nākamajai maiņai.

  • Cik vecas riepas drīkst izmantot?

Gan ražotāji, gan riepu eksperti ir vienisprātis, ka riepas, kas vecākas par desmit gadiem, ceļu satiksmē nevajadzētu izmantot, jo tad jau ir izveidojies pietiekams nolietojums un ilgstoši bijusi dažādu apstākļu ietekme, lai būtu grūtības noteikt, vai riepas ir drošas, vai to īpašības ir pietiekamas drošai braukšanai. Un te ne vienmēr ir tieša sakarība ar protektora dziļumu. Vairāk tas attiecas uz pašu gumijas sastāvu un nolietojumu, dažādiem triecieniem un citiem faktoriem, kas gadu gaitā ietekmē riepu.

Riepas vecumu var noteikti, paskatoties uz četriem cipariem, kas atrodas uz riepas. Tie norāda ražošanas gadu un nedēļu. Piemēram, 1016 — riepa ražota 2016. gada 10. nedēļā.

Uzsākot reālo riepu lietošanu, vasaras riepas efektīvi kalpo vidēji 3 līdz 4 gadus, bet ziemas riepas pat līdz 7 gadiem. Tas ar noteikumu, ka riepas tiek izmantotas tikai tām atbilstošajā sezonā.

  • Kāds ir minimālais protektora dziļums?

Lai gan šķiet, ka par protektora nepieciešamajiem parametriem taču zina visi, ceļu policijas reālā pieredze apliecina, ka uz ceļiem joprojām ir ļoti daudz auto, kuru riepām nav pat minimālais protektora dziļums. Tāpēc skaidrs, ka kārtējais atgādinājums ir nepieciešams.

  • Ziemas riepas obligāti jālieto no 1. decembra līdz 1. martam, bet protektora minimālajam dziļumam jābūt vismaz 4mm. Riepas ar radzēm nedrīkst izmantot no 1. maija līdz 1. oktobrim.

  • Vasaras riepas drīkst izmantot laika posmā no 1. marta līdz tādiem laika apstākļiem, kad veidojas apledojums un sniegs, bet ne ilgāk par 31. novembri. Vasaras riepu minimālajam protektoram jābūt vismaz 1,6 mm.

Jāņem vērā arī tas, ka šie protektora parametri jau ir uz robežas, kad jādomā par jaunām riepām, jo šīm var jau būt samazināta veiktspēja apgrūtinošos apstākļos.

Atstājiet komentāru