2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Daugavas aizsargdambja pārbūvē Jēkabpilī nav paveikti visi šogad plānotie darbi

Daugavas aizsargdambja pārbūvē Jēkabpilī nav paveikti visi šogad plānotie darbi

Daugavas aizsargdambja pārbūvē Jēkabpilī šogad nav paveikti visi sākotnēji plānotie darbi, teikts otrdien valdības skatītajā informatīvajā ziņojumā par pretplūdu pasākumiem Jēkabpilī.

Saskaņā ar ziņojumu, 2023.gadā bija plānots veikt labā un kreisā krasta aizsargdambju lietus kanalizācijas izlaides pārbūvi un pretplūdu draudu sistēmas izbūvi, kreisā krasta aizsargdambja nostiprināšanu ar akmeņu bēruma nepilnu divu kilometru posmā. Tāpat bija plānota hidrobetona nogāzes nostiprināšana ar filtrācijas samazināšanu aizsargdambja ķermenim un hidrobetona atbalstsienas izbūve dambja piekājē 700 metrus garā posmā.

Ņemot vērā, ka dažādu iemeslu dēļ būvdarbus nebija iespējams uzsākt šī gada jūlijā kā sākotnēji tika plānots, visi iecerētie pasākumi netika īstenoti. Saskaņā ar Jēkabpils pašvaldības sniegto informāciju, līdz šim ir notikusi sagatavošanās un zemes darbi, tostarp koku un krūmu zāģēšana, celmu raušana, apauguma palieku novākšana piecu hektāru platībā. Veikta arī lietus kanalizācijas izlaides pārbūve un pretplūdu draudu sistēmas izbūve.

Pašvaldība veikusi aizsargdambja nostiprināšanu akmeņu bēruma posmā. Veikta virskārtas nostrāde slapjajā nogāzē, nogāzes planēšana, minerālgrunts iestrādes darbi un bentonītmāla paklāja iestrāde. Tāpat paspēta hidrobetona nogāzes nostiprināšana ar filtrācijas samazināšanu aizsargdambja ķermenim, hidrobetona atbalstsienas izbūve piekājē - tranšejas rakšana hidrobetona atbalstsienas izbūve piekājē.

Jēkabpils pašvaldība informējusi, ka 2023.gada janvārī un februārī, lai nodrošinātos pret iespējamo plūdu ietekmi Daugavas kreisā krasta aizsargdambja kritiskajā posmā aptuveni 650 metru garumā no Salaskroga ielas līdz Rūdolfa Blaumaņa ielai, tika veikts pagaidu tehniskais risinājums - aizsargdambja slapjās nogāzes stiprināšana ar bentonīta māla paklāju un rupju dolomītu. 

Lai nodrošinātu, ka aizsargdambis iepriekš minētajā posmā pilda aizsargfunkciju arī būvdarbu laikā, veiktais pagaidu tehniskais risinājums tiks saglabāts līdz šī posma pārbūvei atbilstoši būvprojektā izstrādātajiem risinājumiem.

Kā ziņots, šoruden Jēkabpils novada pašvaldība un SIA "Jēkabpils PMK" parakstīja līgumu par Daugavas aizsargdambja pārbūvi par gandrīz 17 miljoniem eiro. No kopējām projekta attiecināmajām izmaksām 16 931 290 eiro ERAF finansējums ir 14 391 596 eiro, 1 898 347 eiro valsts budžeta līdzfinansējums un 641 347 eiro pašvaldības līdzfinansējums.

Šī gada janvārī Daugavā pie Jēkabpils sakrājās vižņi un sākās plūdi. Plūdos cieta pilsētas aizsargdambis, kas atsevišķās vietās tika izskalots un bija steidzami jālabo.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-3/3)

  • Skatos
    22.12.2023 04:12
    Gandrīz vai vajadzētu lai šogad vēl līmenis Daugavā paceļas bez pārplūšanas zemākajā vietā pie "Mežrūpniekiem" (dēļ kā arī sākās plūdi pilsētai nesvarīgajā daļā) tad redzēsim paklāju, bentonītmāla un akmeņu pienesumu dambja stiprināšanā. Un viss tas kopā ar Vārpu ielas dubļu jūru, smagās tehnikas pārvietošanos pa pilsētai nesvarīgo daļu, jeb šobrīd jau pa Pļaviņu ielu virzienā no Mežrūpnieku ielas līdz tunelim, (jo Vārpu iela ir "atjaunota" tiktāl, ka neizbraucama) nevis pa tikko noasfaltēto Dambja ielu ( asfaltēts tika tādēļ lai smagā tehnika varētu pārvietoties, cik atceros). "Mudaki".. maigi izsakoties.. Bet ja nopietni, tad rokas nolaižas skatoties uz profiņu darbībām.
  • Haha
    20.12.2023 19:34
    Aizej un paskaties! Vai vislabāk uzvelc kombinezonu, paņem lāpstu, un ja kaut ko sajēdz ej strādāt pats! Bet tādi tirliņi jau tikai tukšus salmus spēj kult
  • Ahahhahah
    20.12.2023 08:31
    Cik skaisti uzskaitīti darbi. Kā no dziesmu grāmatas. Bet kā ir faktiski?

Atstājiet komentāru