2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Guntara Goguļa pārsūdzēto apelācijas tiesas spriedumu Augstākā tiesa skatīs rakstveida procesā

Guntara Goguļa pārsūdzēto apelācijas tiesas spriedumu Augstākā tiesa skatīs rakstveida procesā

Augstākā tiesa bijušā Jēkabpils novada domes izpilddirektora Guntara Goguļa pārsūdzēto Aizkraukles apelācijas tiesas spriedumu izskatīs rakstveida procesā un spriedums būs pieejams 27.decembrī.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā 8.martā Apelācijas instancē tika skatīta lieta, kurā Jēkabpils novada pašvaldības bijušais izpilddirektors Guntars Gogulis iesūdzējis pašvaldību par nepamatotu atlaišanu no darba un prasību, atjaunot viņu iepriekšējā amatā, izmaksājot kompensāciju par darba piespiedu kavējumu. 6.aprīlī kļuva zināms apelācijas tiesas lēmums, kas noteica, ka pašvaldībai Guntars Gogulis jāatjauno darbā.

Jēkabpils novada pašvaldību šis spriedums apmierināja. Savukārt Guntars Gogulis lietu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, norādot, ka apelācijas tiesas spriedums ir pretrunā ar Darba likumu.

“Darba likuma 108.pants uzliek par pienākumu izvērtēt un labākajam iedot darbu. Aizkraukles rajona tiesa lēma, saskaņā ar Darba likumu, atjaunot amatā, apelācijas tiesas spriedums ir atjaunot darbā pašvaldībā. Šis precedents ir iestrādāts apelācijas tiesā un parāda nepareizu ceļu Darba likuma interpretācijai. Sprieduma tekstā ir divas trīs rindkopas, kas tā interpretē. Domāju, ka no visa lielā sprieduma teksta pašvaldība balstīsies uz šīm rindkopām. Lai gan, ja skatās pēc lemjošās daļas - tevi atjauno darbā pašvaldībā, tev izmaksā, ko tu vēl gribi? Ja es tik labi neorientētos juridiskajās lietās, iespējams, šo niansi arī nepamanītu. Tiesa jau visu pamato un izvērtē pareizi, bet pāris punktos “nošūpojās” un viss - ir pretruna. Ir jāpierāda sistēmiskā kļūda,” saka Guntars Gogulis.

Viņš  lietu pārsūdzēja, lai nepieļautu, kā pats norāda: “Nepareizu Darba likuma interpretāciju, kas, balstoties uz šo faktu, nākotnē var skart daudzus. Tā ir mana, kā jurista atbildība, es ilgus gadus mācījos par juristu, strādāju un man ar zināšanām ir jāatdod parāds mūsu skolām.”

Tāpat arī vēstīts, ka Zemgales apgabaltiesa apelācijas tiesā nosprieda Guntara Goguļa prasību pret Jēkabpils novada pašvaldību par darba līguma uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu amatā, vidējās izpeļņas izmaksu par darba piespiedu kavējumu apmierināt. Atzīt par spēkā neesošu Jēkabpils novada pašvaldības 2022.gada 11.maija uzteikumu Guntaram Gogulim un atjaunot viņu darbā Jēkabpils novada pašvaldībā. Tāpat arī tiesas lēmums paredz piedzīt no Jēkabpils novada pašvaldības Guntara Goguļa labā vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku - 25 761,69 EUR, veicot nodokļu un obligātos maksājumus, nosakot, ka no piedzītās summas atskaitāms prasītājam izmaksātais atlaišanas pabalsts četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā un atbilstoši Darba likuma 149.panta piektajai daļai izmaksātā kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu. Tāpat arī noteiktas Guntara Goguļa tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei saņemt no Jēkabpils novada pašvaldības likumiskos 6 % gadā no piedzītās izmaksājamās summas. Tiesa arī lēmusi piedzīt no Jēkabpils novada pašvaldības valsts labā tiesas izdevumus, – valsts nodevu 1186,73 EUR un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus 2 EUR.

Komentāri (0-4/4)

  • Gogas draugs
    11.12.2023 18:01
    velciet uz domi veco leonīdu, tas noteikti ieviesīs taisnīgumu un kārtību :)))))
    katram pēc nopelniem:)))
  • Juris
    11.12.2023 17:10
    Ivar, tu tas godīgais? DDDD
  • Ivars
    11.12.2023 16:53
    Par maz nozaga , gribas vēl !
  • Hm?
    11.12.2023 16:10
    Nez ko Ragainis viņi neatjauno darbā? Vai nav gana labs darbinieks?

Atstājiet komentāru