2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Mārtiņš Svilis noliek deputāta mandātu: Neredzu vairs sevi aktīvajā politikā

Mārtiņš Svilis noliek deputāta mandātu: Neredzu vairs sevi aktīvajā politikā

Šodien, 26.oktobra Jēkabpils novada pašvaldības domes sēdē deputāti ar 13 balsīm par, trim balsīm pret - Aivars Kraps, Elīna Serkova un Leonīds Salcevičs, kā arī Alfonam Žukam atturoties pieņemts lēmums izbeigt deputāta Mārtiņa Sviļa, kas bija ievēlēts no “Latvijas Reģionu apvienības un partijas “Vienotība”” saraksta, deputāta pilnvaras Jēkabpils novada domē. 

Jēkabpils novada pašvaldībā 6.oktobrī tika saņemts deputāta Mārtiņa Sviļa iesniegums par deputāta pilnvaru izbeigšanu pirms termiņa. 

Sarunā ar Radio1.lv Mārtiņš Svilis sacīja, ka lēmums nolikt deputāta mandātu briedis jau ilgāku laiku un tā neesot spontāna rīcība. Kā galveno iemeslu viņš minēja neapmierinātību piederībai esošajai politikas sistēmai valstī kopumā, birokrātiskajam aparātam. Tas neesot protests vai neapmierinātība ar kādu konkrētu cilvēku vai politisko spēku, bet gan neapmierinātība ar milzu birokrātiju, kas bremzē operatīvu rīcību, kur šī iemesla dēļ darītāji bieži nonākot viedokļu krustugunīs, piemēram, kā situācijā ar plūdu seku novēršanu Jēkabpilī. Viņš norādīja, ka neraugoties uz visiem solījumiem janvārī no valstsvīru puses paātrināt procesus ar līdzekļu piešķiršanu, viss noticis, kā ierasts un milzu birokrātijas dēļ, visticamāk, līdz iespējamajiem nākamajiem plūdiem “nepagūsim izdarīt visus mājasdarbus, lai draudu nebūtu”. Tāpat arī uzņēmējdarbībā ar birokrātiju esot cīņa, kā ar vējdzirnavām un maz esot iespējas operatīvai rīcībai. Tāpēc gan valstī, gan pašvaldībā nereti “tā vietā, lai situāciju risinātu operatīvi, mēs ejam nopakļus notikumiem, jo bremzē birokrātiskais aparāts”. Mārtiņš Svilis atzina, ka neredz sevi vairs aktīvajā politikā. Viņš arī kā uzņēmējs un Jēkabpils iedzīvotājs varot darboties sabiedrības labā, nesēdot pie deputātu galda, jo “visa pamatā esam mēs paši, diemžēl, arī paši esam radījuši birokrātiju”. Mārtiņš Svilis sacīja, ka viņa lēmumu, nolikt deputāta mandātu, atbalstot arī ģimene. Viņš piebilda, ka no partijas “Latvijas Reģionu apvienība” pagaidām neplāno izstāties.

Jēkabpils novada pašvaldības vēlēšanu komisija saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas kārtību, kādā nosakāms deputāta kandidāts bijušā deputāta vietā, pēc deputāta Mārtiņa Sviļa pilnvaru izbeigšanās pirms termiņa pieņems lēmumu par deputāta kandidātu, kurš uzaicināms stāties Sviļa vietā. Saskaņā ar 2021.gada pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, nākamais, kas var pretendēt uz  Jēkabpils novada domes deputāta mandātu ir Mārtiņš Felss, taču viņš patlaban ir ievēlēts 14. Saeimā. Ja Mārtiņš Felss atsakās, tad nākamais šajā sarakstā ir Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts.

Komentāri (0-8/8)

  • vāks
    30.10.2023 16:12
    deputāti ar 13 balsīm par, trim balsīm pret - Aivars Kraps, Elīna Serkova un Leonīds Salcevičs,... Žukam atturoties pieņemts lēmums izbeigt deputāta pilnvaras.

    Tātad,vai es pareizi saprotu,ka cilvēks uzraksta atlūgumu,bet daži gudrinieki labāk zina-vajag viņam deputāta amatu vai nevajag? Ar varu grib turēt deputātos? Kāds var izskaidrot balsotāju "loģiku"?
  • jecis
    27.10.2023 22:53
    Svilis nekam nederīgs deputāts pareizi darija ka pats aizgāja, kas vispār tadus ievēl.
  • Arī tauta
    27.10.2023 13:37
    TAUTA Tev pilnīga taisnība.
    Galvenais,kad pašam liekas,ka baigais speciālists.
    Vajadzētu pajautāt ,lai vadība atskaitās cik daudz jaunu investīciju ir piesaistījuši novadam un cik ir palaiduši prom un kāds tam iemesls.
    Izņemot tās ,kur ņemti aizņēmumi,lai savējie var strādāt vai pelnīt…
    Darbs žurnālistiem,ja tādi ir!!!!!
  • tauta
    27.10.2023 12:34
    Luksts un darbs iedzīvotāju labā ir divas nesavienojamas lietas. Tas pats attiecas uz viņa pašreizējo amatu. Pilnīga nulle! Manā skatījumā novads ar sagrābstītajiem un neprofesionālajiem kadriem ir pazaudējis veselus četrus gadus! Par godīgumu vispār nerunāsim!
  • Sile
    27.10.2023 10:38
    Ragainis- atliksim deputātu jautājumus sēdes beigu daļā. Un hops, beigu daļu nogriež, sak tehniskas problēmas! Tādēļ deputātu jautājumus ir jāizskata SĒDES SĀKUMĀ un tikai!!! Sēde ir onlainā, viss rajons redz, kas ir kas un kādas darbības notiek novadā! Un novadā notiek šausmu lietas! Nedod Dievs lielākajai daļai vēlreiz tikt deputātos. Gulēt var arī mājās, tikai neviens par to jums nemaksās!
    To, ka Svilis pameta deputātus, lai slavēts Allahs. Jēgas no viņa nebija nekādas!
  • šoks
    27.10.2023 08:10
    Kāda te Jēkabpilī politika??? DDDDDD Te ir viena naudas sadalīšana, pārdalīšana! Galvenais ir ierausties ar elkoņiem augstajā tronī, ar milzīgām algām pievilināt koalīcijas izveidei deputātus, nostiprināt pozīcijas. Paskatieties, cik tur sēž biznesmeņu! Viņi kaut viens ir pārstāvējuši kāda iedzīvotāja intereses kā to dara Kraps??? NĒ! Kraps atklāj dažādus pārkāpumus, pašvaldības darbinieki lokās kā zutis!!!, un visi deputāti klusē kā zivis, neviens nenāk palīgā!!! Kalve, Vītola. Gavrilovs. Trušelis, Svilis, Dimants, Štolnieks, Bojāre, Vizule sēdes laikā burtiski atsēž, neinteresē viņiem pilnīgi nekas!!! Kas par šitādiem balsoja?? Gudri esiet??? ZZS nav nekāda Lemberga partija, arī nav ne zemnieki, kā to iedomājas lauķi un nav arī nekādi zaļie! Galvenais ir pilnā sile, ne iedzīvotāji!!! Kraps cenšas noskaidrot iespējamās nelikumības, bet pašvaldība atbildēs melo, slēpj informāciju!!! Kas tā ir iegājusies par modi, a? Kad 'šie negodīgie darbinieki tiks saukti pie atbildības? Kurš ir tas, kurš sastāda atbildes??? Skreivers sēdes laikā no kanceles klusi šļupst! Cik Kraps nav pacēlis visādas aizdomīgas lietas, arī mediji klusē!!! Pilnīgi nevienam nav intereses, kas notiek rajonā! Pašvaldības darbinieki dara kā grib! Sēdes laikā novada galva tik steidzina, neļauj izteikties un saņemt atbildes, bet Kraps taču pārstāv iedzīvotāju un pašvaldības intereses! Atsevišķs paldies Salcevičam, kurš arī neklusēja!!
  • ???
    27.10.2023 00:06
    Varas maiņa draud vai kā?
  • Rubiks kubiks
    26.10.2023 18:31
    Kā to ņem,jagadiem pasīvi sēž un roku paceļ balsojumā,nesniedzot reālus priekšlikumus,bet atsēžot,tad par kādu aktīvo politiku iet runa?
    Ja deputāts balso par noteikumiem,kurus pat nelasa,tad ir loģiski,ka nav ko atsēdēt .

Atstājiet komentāru