2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils novada pašvaldības policija izglābj bada nāvei nolemtu kaķi un nosauc par Rūdi

Jēkabpils novada pašvaldības policija izglābj bada nāvei nolemtu kaķi un nosauc par Rūdi

Ar Jēkabpils Radio1.lv redakciju septembra pēdējā nedēļā sazinājās kāda jēkabpiliete, kura vērsa uzmanību uz sociālajā vietnē facebook publicētu kādas citas jēkabpilietes palīgā saucienu. Publikācijā tika lūgts padoms, ko darīt, ja dzīvoklī ir pamests dzīvnieks, kā palīdzēt.



Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieku Induli Surkuli un informēja par publikāciju Facebook un lūgumu palīdzēt, nosūtot publikācijas linku. Par pamesto dzīvnieku pašvaldības  policijai ziņoja arī iedzīvotāji. Iesaistoties pašvaldības policijai, dzīvnieks veiksmīgi izglābts. Publicējam par šo notikumu Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieka vietnieces Ingas Ostrovskas rakstu.

Kādas piektdienas stāsts ar laimīgām beigām...

28. un 29.septembrī Jēkabpils novada pašvaldības policija saņēma vairāku iedzīvotāju zvanus, kuri bija satraukušies par kaķi, kurš aptuveni 2 nedēļas atrodas kādā Slimnīcas ielas 5.stāva dzīvoklī uz balkona un cauru diennakti ņaud. Apkārtējie norādīja, ka dzīvokļa īrnieki vairs te nedzīvo, un nav arī manīts kāds, kas kaķi būtu atnācis pabarot. Saprotot, ka dzīvnieks ir atstāts bez aprūpes un ēdiena, kaimiņi kaķi baroja, metot ēdienu viņam uz balkona, jo fiziski pie viņa klāt tikt nevarēja. 

Tika noskaidrots, ka minētā dzīvokļa īrniekiem ir parāds, tāpēc viņiem tika dots laiks labprātīgi atbrīvot dzīvojamo platību. Īrnieki, kā izskatās, to arī izdarījuši...tikai pametuši dzīvokli, atstājot tur dzīvu radību.

Tā kā dzīvokļa īrnieci pa norādītajiem tālruņiem sazvanīt neizdevās, kā arī viņas bērni nesniedza informāciju par to, kur viņu māte atrodas, lai glābtu dzīvnieka dzīvību, tika pieņemts lēmums minētā dzīvokļa durvis uzlauzt.

Jau pieejot pie dzīvokļa durvīm, kuram bija metāla durvis, varēja sajust nepatīkamu smaku. Durvis tika atvērtas 2023.gada 29.septembrī plkst. 16:26 dzīvokļa īpašnieka - Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvja klātbūtnē, informējot apsaimniekotāju - SIA JK Namu pārvalde.

Skats, kas policijas darbiniekus sagaidīja minētajā dzīvoklī, liecināja par to, ka dzīvokli tā iedzīvotāji ir pametuši krietni vairāk kā 2 nedēļas atpakaļ. Visur valdīja nekārtība, drēbes un mantas atradās uz zemes,  sanitārais mezgls aizsprostots, specifiska smaka un insektu klātbūtne, protams, arī neizpalika. Kaķītis uz saucieniem  nereaģēja un, kad jau padomājām ļaunāko, balkona stūrītī ieraudzījām rudu kamoliņu. Neskatoties uz to, ka dzīvnieks, visdrīzāk, nav jutis cilvēka mīlestību, viņš nebaidījās un nāca pretī saviem glābējiem. Varēja redzēt, ka kaķītis ir izkāmējis, "iekritušu vēderiņu", savēlušos spalvu, nekopts, ūdens un barības kaķītim nebija. Kaķis atradās uz balkona, kura durvis bija aizvērtas ciet, lai kaķis neiekļūtu dzīvokļa iekštelpās, bez nojumes, bez ēdiena un ūdens. 

Bezpalīdzības stāvoklī, bez aprūpes atstātais kaķis tika nogādāts drošā vidē - Jēkabpils dzīvnieku patversmē.

Mājdzīvnieka turētāja ir noskaidrota, pret viņu uzsākta administratīvā lietvedība par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem, jo kaķim (Barsikam) netika nodrošināts brīvi pieejams svaigs ūdens, pietiekoša daudzuma barība, kaķu tualete un netika nodrošināta kontaktēšanās ar cilvēku vismaz reizi divās dienās.

Kaķīša stāsts ir beidzies laimīgi. Kaķītis ir nogādāts drošībā, izmazgāts, atbrīvots no blusām, izķemmēts, pabarots un samīļots…un ticis pie sava vārda, jo pēc mana ierosinājuma viņu sauks - Rūdis ( tāpat kā valsts policijas kaķi).

Vēlētos pateikt lielu paldies apkārtējiem kaimiņiem un iedzīvotājiem, kuri nepalika vienaldzīgi, paldies pašvaldības pārstāvei Martai, kura operatīvi noorganizēja durvju laušanas iespējas, meistaram Sandrim, kurš profesionāli veica savu darbu, lai mēs iekļūtu iekšā dzīvoklī, maniem kolēģiem Andrim un Ērikam policijā, kuri, zinot manu vājību uz dzīvniekiem, mani atbalstīja un brauca palīgā, un Jēkabpils dzīvnieku patversmes Tatjanai un vetārstei Vinetai, kuras nekad neatsaka un rūpējas par šiem mīluļiem.”

Komentāri (0-3/3)

  • Mila
    06.10.2023 07:55
    Paldies par labo darbiņu!
  • gumijas vilcēji!
    05.10.2023 00:25
    tik ilgi nereaģeja kaimiņi? tas nu gan nav normali!
  • Ferdinands
    04.10.2023 18:40
    Kāpēc Surkuļs nepiedalījās? Jau nebija darbā? Vispār viņu reti var satikt .Un jāsaka, ka galīgi nekompetents biedrs

Atstājiet komentāru