2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils iedzīvotāji sašutuši par mainīto karstā ūdens aprēķinu un lielo cirkulācijas maksu

Jēkabpils iedzīvotāji sašutuši par mainīto karstā ūdens aprēķinu un lielo cirkulācijas maksu

Saņemot SIA "Jēkabpils siltums" rēķinu par jūniju, vairāki iedzīvotāji pauduši satraukumu par augsto karstā ūdens cirkulācijas maksu. Katrā mājā tā ir atšķirīga, taču neatkarīgi no platības ir vienlīdz liela visos mājas dzīvokļos. Tāpat jēkabpiliešiem nav skaidrs, kāpēc pēkšņi jāmaksā arī tiem, kuri ir atvienoti no kopējās karstā ūdens apgādes sistēmas. Amatpersonas jauno kārtību uzskata par taisnīgāku, turklāt mērķis esot veicināt centralizēti piegādātā karstā ūdens izmantošanu.

Ar laikrakstu “Ceturtdiena” sazinājās iedzīvotāja no mājas Jēkabpilī, Viesītes ielā 41.

“Vai tas ir godīgi? Es nepatērēju pilnīgi ne pilītes karstā ūdens, un cirkulācija tiek rēķināta. Nu labi, summa varbūt nav liela – nedaudz vairāk kā 16 eiro, citiem rēķins ir vairāk kā 20 eiro. Par ko man ir uzrēķināts? To metodiku pieņēma Namu pārvalde. Ar kādām tiesībām namu pārvaldes priekšnieks pieņem lēmumu par ūdens cirkulāciju, ja tā ir siltumtīklu lieta? Un vēl replika no amatpersonām, – lai vairāk cilvēku pāriet uz centralizētu karstā ūdens piegādi, ar norādi, jo vairāk izmantos karsto ūdeni centralizēti, jo mazāk maksās par cirkulāciju. Otrkārt, visos jautājumos saistībā ar māju, ko taisīs, ko darīs, ko cels vai remontēs vajag 51 balsi. Nu tad, sakiet man, 90 dzīvokļu māja patērē 40 kubus ūdens, kur šeit ir 51%? Kaut 51 m3 ņemtu. Tik liela māja patērē, tik maz ūdens. Tagad man jāmaksā dubultā – par boilera uzsildīšanu un par karstā ūdens cirkulāciju. Tas taču ir nenormāli. Teikšu, kā es gribētu. Piemēram, es gribētu braukāt ar taksi, kaut autobuss man ir par velti. Bet es gribu braukt ar taksi un par to maksāju, jo tas ir luksus. Tagad arī ūdens ir luksus lieta, ko uzspiež. Mums primāri maizīte nepieciešama, bet karsto ūdeni es varu izvēlēties ņemt vai neņemt. 

Mēs boileri pieslēdzām deviņdesmitajos gados, kad vasarā nebija ne apkures, ne karstā ūdens, tikai elektrība. Tagad, lai es jaucu visu šo iekārtu un sviežu ārā? Man boilers mēnesī izmaksā 18-20 eiro ar visu elektrības patēriņu, ko patērēju dzīvoklī. Tas nav dārgi. Kāpēc namu pārvalde var pateikt: darīsim tā, lai vairāk pieslēgtos pie centralizētā karstā ūdens, liksim šiem nabagiem, kuri izmanto boileri, maksāt dārgāk. Tas taču nav godīgi! Un vēl mierina, ka apkures izmaksas paliks lētākas un samazināsies maksa par cirkulāciju, bet aizmirst, ka divkāršosies, pat trīskāršosies elektrības cenas. Līdz ar to pieaugs arī maksa par ūdeni, ūdens cirkulāciju. Par to nerunā. Esmu ilgstoši bijusi mājas vecākā, man tā sistēma ir skaidra. 

Tagad atsaucas uz aptauju, kurā iedzīvotāji piekrituši šādai kārtībai.  Kā notika aptauja. Jums atnāk papīrs, jūs, piemēram, gribat kafiju ar cukuru, jūs uzrakstīsiet – Jā. Negribēsiet, rakstīsiet - Nē. Aptaujā atbildēs ir - Jā un Nē. Ko pasvītrosiet – Jā vai Nē. Jūs negribat to negaršīgo kafiju, atzīmējat - Nē. Mums bija papīrs ar Jā un Nē, ar piedāvājumu gribat, lai mājas remontē utt. Jūs secināt, ka nauda neatļauj un izlemjat atzīmēt - Nē. Vai zināt, ko tas nozīmēja? To, ka jūs vairs negribat dzīvot pa vecam, bet pa jaunam. Vajadzēja svītrot - Jā. Atbildot ar Nē, jūs piekritāt. Redzat, kā noķēra to publiku? Ar aptauju nekaunīgi apmānīja cilvēkus. To arī pēc tam no pašvaldības atzina vienā no sapulcēm, kas notika tepat Gaļas namā. Atzīmējot «Nē», izrādījās, ka cilvēki saka «Jā». Tā bija cilvēku mānīšana. Tā pie mums notiek. Tagad jautājums ir viens: Ko mums darīt, kas nelieto karsto ūdeni?” savu viedokli pauž iedzīvotāja no Viesītes ielas.

Par minēto aptauju vietējie plašsaziņas līdzekļi ir rakstījuši jau vairākkārt, norādot, ka tā ir pretrunīgi vērtējama, jo aptaujas formulējums bija neskaidrs un faktiski tā bija par formu, kādā cilvēki vēlas saņemt rēķinu, un atbildot viņi piekrita arī jaunajai metodikai. Pašvaldība skaidroja, ka jaunā kārtība izskaudīs gadījumus, kad dažās mājās rēķins par karsto ūdeni pēkšņi ir ļoti liels. Tā arī mudināšot cilvēkus izmantot centralizēto karstā ūdens piegādi. Rezultāts ir tāds, ka nu rēķins ir vidēji liels visiem, un tas neapmierina ne karstā ūdens lietotājus, ne tos, kuri to neizmanto. Jaunā aprēķina metodika Jēkabpilī ir spēkā kopš šā gada 1. janvāra. Savukārt izmaiņas iedzīvotāji pamanīja tikai tagad, jo apkures laikā maksa par ūdens cirkulāciju atsevišķi rēķinos neparādās. 

SIA "Jēkabpils siltums" valdes loceklis Raits Sirmovičs norāda, ka par karstā ūdens cirkulāciju esot bijis jāmaksā vienmēr, tikai šī summa bijusi salīdzinoši neliela. Šogad maksa esot cēlusies, jo ir palielinājies siltumenerģijas tarifs un mainījusies siltumenerģijas patēriņa aprēķinu metodika.

"Mūsu pilsētā par jūniju vidēji nedaudz virs 20 eiro jāmaksā par cirkulāciju. Citā vietā vairāk, citā mazāk – atkarīgs no mājas tehniskā risinājuma. Pagājušajā gadā bija jāmaksā starp sešiem un septiņiem eiro, protams, tas ir trīs reizes mazāk, nekā šogad ir," atzina Raits Sirmovičs.

Viņš uzskata, ka līdzšinējā metodika bijusi netaisnīga, jo nereti maksa par vienu kubikmetru ūdens pārsniegusi 50 eiro. Tas rosinājis cilvēkus aizvien mazāk lietot karsto ūdeni no kopējās apgādes sistēmas.

“Agrāk par cirkulāciju maksāja noteiktu nelielu summu 0,1 MWh no dzīvokļa. Tas bija voluntārs skaitlis, nebija noteikts nedz ar kādu metodi, nedz aprēķinu. Toties visa pārējā maksa par patērēto siltumenerģiju gūlās uz tiem, kuri karsto ūdeni ņem, līdz ar to ūdens lietotājiem par kubikmetra uzsildīšanu bija jāmaksā astronomiskas summas. No šā gada tas ir mainīts. Par ūdens uzsildīšanu jāmaksā tik, cik patērē par ūdens uzsildīšanu, bet pārējais saņemtais ūdens siltums jāsedz solidāri visiem iedzīvotājiem, kas tajā mājā dzīvo. Līdz ar to iznāk, ka tiem, kuri maksāja vasarā niecīgu summu, tagad jāmaksā ievērojami vairāk.  Ar ūdens cirkulāciju ēkā ir saistība visiem mājas iedzīvotājiem, stāvvados siltuma nesējs karstais ūdens cirkulē, kaut arī dvieļu žāvētāji demontēti. Ir arī mājas, kur ir nepilnā ūdens cirkulācija  jeb mājas, kuros nekad nav bijis dvieļu žāvētāju. Tās ir mājas, kur vispirms jānotecina ūdens, lai tiktu pie karstā. Bet vienalga līdz siltuma mezglam karstais ūdens no katlumājas cirkulē un ūdens tiek piegādāts. Šo māju iedzīvotāji par ūdens cirkulāciju maksā ievērojami mazāk,” skaidro Raits Sirmovičs. 

Jautāts, ko atbildēt cilvēkiem, kuri nevēlas maksāt par cirkulāciju, jo nepatērē centralizēti piegādātu karsto ūdeni. Vai ir iespēja atteikties no maksas par ūdens cirkulāciju?

“Lai nebūtu jāmaksā par cirkulāciju, ir iespēja visiem mājas iedzīvotājiem atteikties pilnībā no karstā ūdens. Šāds lēmums jāpieņem mājas kopsapulcē un jāiesniedz namu pārvaldē. Taču tas nav ieteicams, jo karstais ūdens ir laba lieta. Piemēram, tagad vasarā, kad dzīvokļos palika mitrs vannas istabas dvieļu žāvētāju sistēma sausina gaisu. Atteikties no karstā ūdens būtu nepareizs lēmums. Jā, bija periods, kad bija spiesta lieta un, kad vasarā vispār nebija iespēja piegādāt karsto ūdeni. Tāpēc daudzi salika boilerus un pēc tam, kad bija iespēja, atteicās lietot centralizēti piegādāto karsto ūdeni,” saka Raits Sirmovičs.

Viņš norāda, ka šobrīd par karstā ūdens cirkulāciju līdzvērtīgi jāmaksā arī tiem, kuriem dzīvokļos demontēti dvieļu žāvētāji un kuri atvienoti no dzīvojamās mājas kopējās apkures un karstā ūdens apgādes sistēmas. Tas esot saistīts ar dzīvokļu īpašnieku atbildību par mājas kopējo inženiertīklu uzturēšanu.

"Mēs taču neatsakāmies maksāt elektrības abonēšanu vai gāzes abonēšanu tikai tāpēc, ka neesam nemaz lietojuši gāzi vai elektrību. Atsevišķas mājas vispār neņem silto ūdeni jau gadiem ilgi. Tad ir mājas kopīpašnieku lēmums, bet, ja grib silto ūdeni saņemt, tad ir jāmaksā par cirkulāciju," norāda Raits Sirmanovičs.

Jauno metodiku, balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem, izstrādāja dzīvojamo māju apsaimniekotājs SIA "JK Namu pārvalde", kas skaidroja, ka maksājumu kārtību mainīt varētu tikai tad, ja māju savā valdījumā pārņemtu paši iedzīvotāji.

Raits Sirmovičs norāda, ka samazinoties siltumenerģijas tarifam, arī maksa par ūdens cirkulāciju būs zemāka. Ja gada sākumā Jēkabpilī tarifs bija 137,47 eiro par MWh, tad no augusta tas būs gandrīz divas reizes mazāks – 78 eiro par MWh.

SIA  “Jēkabpils siltums”, atsaucoties uz vairāku daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāju jautājumiem, saņemot rēķinu par siltumenerģijas pakalpojumu 2023.gada jūnijā, ir sagatavojis informāciju, kā tiek aprēķināta maksa par karstā ūdens cirkulāciju no 2023. gada janvāra. Ar šo skaidrojumu var iepazīties portālā radio1.lv.

Lai arī jaunā kārtība ieviesta ar mērķi panākt, ka lielāks daudzums iedzīvotāju izlemj izmantot centralizēti piegādāto karsto ūdeni, efekts var būt pretējs, jo sašutumā par lielo cirkulācijas maksu vēl vairāk karstā ūdens patērētāju var atteiksies no tā lietošanas. 

SIA "Jēkabpils siltums" - skaidrojums par karstā ūdens cirkulāciju

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Jēkabpils siltums”, atsaucoties uz vairāku daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāju jautājumiem, saņemot rēķinu par siltumenerģijas pakalpojumu 2023.gada jūnijā, informē, kā tiek aprēķināta maksa par karstā ūdens cirkulāciju no 2023. gada janvāra.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Jēkabpils siltums” centrālajā siltumapgādē saražoto siltumenerģiju nodrošina tās lietotājiem Jēkabpils pilsētā līdz dzīvojamās mājas piederības robežai (mājas ievadam). Norēķini par siltumenerģiju notiek par piegādāto siltumenerģijas daudzumu līdz mājas ievadam. Patērētās siltumenerģijas daudzums tiek uzskaitīts ar mājas ievadā uzstādīto komercuzskaites mēraparātu (mājas kopējais siltumenerģijas skaitītājs).

Piegādātās siltumenerģijas izmantošanas veids ir dzīvojamās mājas pārvaldnieka un dzīvojamās mājas īpašnieku pārziņā. Siltumenerģiju var izmantot 3 veidos: 1) apkurei; 2) karstā ūdens sagatavošanai un 3) karstā ūdens cirkulācijai.

Maksājums par piegādāto siltumenerģiju tiek aprēķināts visai dzīvojamai mājai kopumā, ņemot vērā komercuzskaites skaitītāja rādījumus. Kopējais piegādātās siltumenerģijas daudzums tiek reizināts ar spēkā esošo siltumenerģijas tarifu.

Jāatzīmē, ka siltumenerģijas tarifs 2022. gada vasaras sezonā (no 01.05.2022.-31.08.2022.) bija 68,36  EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,37 EUR/MWh), bet 2023. gada maijā  siltumenerģijas tarifs bija 108,38 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,70 EUR/MWh) un jūnijā 98,90 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,70 EUR/MWh).

Līdz ar to katru mēnesi daudzi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki saņem rēķinu ne tikai par karsto ūdeni, bet arī par cirkulāciju. Ne visi saprot, kas tas ir par pakalpojumu un kā veidojas tā apmaksa.

Karstā ūdens cirkulācija mājā ir nepieciešama, lai nodrošinātu karstā ūdens padevi vajadzīgajā temperatūrā 10 sekunžu laikā pēc tam, kad dzīvoklī ir atvērts karstā ūdens krāns. Tieši tādēļ karstā ūdens padeves sistēmā vajadzīgajā temperatūrā nepārtraukti ir jācirkulē karstajam ūdenim. Arī tā sauktie dvieļu žāvētāji vannas istabās, ja tādi ir,  siltumu gūst no šīs sistēmas.

Siltumenerģijas pakalpojuma norēķinu metodikas ir dažādas, tādēļ rēķini par siltumenerģijas pakalpojumu var ievērojami atšķirties.

Sākot ar 01.01.2023., Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Jēkabpils siltums” norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju sāka SIA JK Namu pārvalde izstrādāto un iesniegto “Siltumenerģijas sadalījuma daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās aprēķina metodiku”.

Metodika paredz būtisku atšķirību, veicot aprēķinu par patērēto siltumenerģiju siltuma nesēja cirkulācijai karstā ūdens piegādes sistēmā. Iepriekšējo apkures sezonu laikā maksas par cirkulācijas nodrošināšanu  karstā ūdens apgādes sistēmā noteikšanai tika pielietots ne ar ko nepamatots pieņēmums, ka viens daudzdzīvokļu mājas dzīvoklis šim mērķim izlieto norēķina periodā (neatkarīgi no sezonas) 0,1 siltumenerģijas megavatstundas (MWh). Pārējo piegādātās siltumenerģijas daudzumu attiecināja uz karstā ūdens sagatavošanu, proti, aprēķināja maksu par ūdens uzsildīšanu tiempakalpojuma lietotājiem, kuri karsto ūdeni lietoja. Līdz ar to par karstā ūdens viena kubikmetra sagatavošanu tā lietotājiem bija bieži vien jāmaksā vairāki desmiti eiro, tā sedzot visas dzīvojamās mājas reālo siltuma patēriņu.

Lai šādu netaisnīgu pieeju mainītu, apstiprinātā pielietotā metodika paredz karstā ūdens uzsildīšanas vajadzībām patērētā siltuma daudzuma noteikšanu atbilstoši patiesajam lielumam, jo ūdens uzsildīšanai no 12 0  C līdz 55 0   C  nepieciešamais siltuma daudzums ir nemainīgs lielums un ir 0.049952 MWh. Līdz ar to karstā ūdens lietotājiem samaksa par  ūdens sagatavošanu atbildīs patiesajām izmaksām, bet pārējais mājas patērētais siltuma daudzums tiek attiecināts uz visiem mājas dzīvokļiem. Tādējādi visiem daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāsedz reālie izdevumi karstā ūdens cirkulācijas nodrošināšanai, bet karstā ūdens patērētājiem jāmaksā par tā sagatavošanu patiesā cena.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Jēkabpils siltums” skaidro, ka atteikties no cirkulācijas nav iespējams. Par karstā ūdens patēriņu katrs dzīvoklis maksā atsevišķi atkarībā no reālā mēneša patēriņa, ko uzskaitījis individuālais ūdens patēriņa skaitītājs. Pat tas, ka kāda dzīvokļa karstā ūdens patēriņš mēnesī ir vienāds ar nulli, nenozīmē, ka ūdens cirkulācija šajā mēnesī konkrētajam īpašniekam nebūtu jāmaksā. Karstā ūdens cirkulācija mājas iekšējā kontūrā tādēļ neapstājas – ūdens cirkulē un nodrošina siltā ūdens apgādes sistēmas nepārtrauktu darbību.

Vasaras sezonā kopējais patēriņš dalās uz divām komponentēm: karstā ūdens sagatavošana un cirkulācija. Mājas dzīvokļu īpašnieku pienākums ir apmaksāt visu siltumenerģiju, ko uzskaitījis komercuzskaites mēraparāts.

Plašāku informāciju par siltumenerģijas aprēķinu metodikām un dzīvokļa īpašniekam apmaksājamās daļas noteikšanas kritērijiem skatīt SIA ”Jēkabpils siltums” tīmekļa vietnē www. jekabpilssiltums.lv sadaļā KLIENTIEM.

Komentāri (0-2/2)

  • Arija
    28.07.2023 08:48
    Viņiem ir absolūti vienalga, varat rakstīt cik gribat…. Skumji, ir valstis piemēram radi ka Īrijā , kur par ūdeni un kanalizāciju vispār nemaksā ! Ir par ko aizdomāties !
  • Arča
    27.07.2023 16:28
    Nē, patvaļdibas patvaļai!!!!

Atstājiet komentāru