2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils novada domes opozīcijas deputāti domes vadībai pārmet informācijas nepietiekamību

Jēkabpils novada domes opozīcijas deputāti domes vadībai pārmet informācijas nepietiekamību

27.janvāra Jēkabpils novada domes sēdes informatīvajā daļā opozīcijas deputāte Elīna Serkova (ievēlēta no LA) aktualizēja jautājumu par informācijas apriti pašvaldībā, norādot, ka pēdējā laikā deputāti saņem arvien mazāk informācijas par pašvaldības aktualitātēm. Piemēram, no šī gada vairs netiek publicēts informatīvs nedēļas plāns par notikumiem pašvaldībā, tāpat arī viņai ir zināms no vairākiem iedzīvotājiem, kas par vienu vai citu jautājumu vērsušies pašvaldībā, norādot, ka vēlas, lai viņu iesniegums tiktu adresēts arī visiem deputātiem, taču deputāti, vismaz opozīcijas deputāti, neko nav saņēmuši. Tāpat arī ar aktuālo plūdu informāciju deputāti varēja iepazīties sociālajos tīklos, netika informēti pa tiešo par aktuālajām norisēm un netika pieaicināti piedalīties kādā no darba sanāksmēm, kā arī nezināja, kad tās tiek sasauktas. Elīna Serkova atzīmēja, ka informācija ir viens no varas elementiem, jautājot, tad kam pieder vara, ja ne tautas ievēlētiem deputātiem, kuriem netiek sniegta svarīga informācija. Savukārt domes vadībai pietuvināti cilvēki, kas nav deputāti, plūdu laikā publiskajās tērzētavās dalījušies ar informāciju, kas nebija pieejama vairumam deputātu. Elīna Serkova jautāja, kāpēc ir šāda tendence?

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) norādīja, ka šie pārmetumi ir nevietā. Runājot par iedzīvotāju iesniegumiem, kas nav sasnieguši deputātus, Raivis Ragainis sacīja, ka tiks uzdots izpilddirektoram Uldim Skreiveram noskaidrot, kāpēc ir šādi gadījumi, kad tas neatkārtotos. 

Savukārt runājot par aktuālo informāciju plūdu laikā, Raivis Ragainis uzdeva pretjautājumu, cik liela bijusi deputātes vēlme iesaistīties, jo visi, kas vēlējās iesaistīties, bijuši klāt pie darbiem plūdu laikā. Raivis Ragainis norādīja, ka deputāti, tāpat kā visi iedzīvotāji, saņēma pilnu informāciju ik rītu visos pašvaldības kanālos, atsevišķu kanālu deputātiem neveidoja, jo tas fiziski nebijis iespējams, taču  informāciju par notikušo pašvaldība sniegusi visos veidos, kur vien to varējis. Raivis Ragainis atzina, ka, protams, bijusi vēl arī tekošā informācija, kas bijusi civilajai komisijai, kur ne viss publiskojams, bet tā bijusi operatīvā informācija, ko uzreiz nodot publiskajos kanālos pašvaldība nevarējusi. Ja deputātei bijusi vēlme, viņa arī operatīvo informāciju noteikti varējusi dabūt, jo tā bijusi viena zvana attālumā. 

Arī Jēkabpils novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa norādīja, ka deputātes pārmetumi ir nevietā, jo informācija par notiekošo tikusi sniegta gan pašvaldības kanālos, gan vietējiem, gan nacionālajiem medijiem. 

Savukārt, ja iet runa par iknedēļas plānu, tad no šī  gada komunikācijas sistēma esot mainīta. Aktuālā informācija par nedēļas notikumiem tiekot publicēta pašvaldības mājaslapā sadaļā Notikumu kalendārs.

Atgriežoties pie plūdu tēmas, Raivis Ragainis sacīja, ka atsevišķi uzaicināts piedalīties, palīdzēt vai kaut kādā veidā atbalstīt nebija neviens, jo piedāvājums no kolēģiem iesaistīties bijis ļoti apjomīgs, un visiem kuriem bijusi vēlme un kas gribējuši palīdzēt tie arī palīdzējuši. 

Elīna Serkova uz to norādīja, ka tiek jauktas divas dažādas lietas, proti, viens ir informācija soctīklos un publiskajā vidē, par ko netika uzdots jautājums un netiek runāts, otrs ir iekšējās informācijas aprite, ko saņem deputāti. Elīna Serkova norādīja, ka attiecībā uz informāciju deputātiem būtu bijis svarīgi saņemt to plašākā apjomā, piemēram, priekšsēdētājam bijusi preses konference vēlā nakts stundā ar medijiem un uz to varēja uzaicināt arī deputātus. Savukārt, kas attiecas par iesaisti plūdu laikā, Elīna Serkova esot gan iesaistījusies, gan palīdzējusi, taču ar to nezīmējoties un nepubliskojusi soctīklos.

Aivars Kraps (LPV) aizrādīja, ka deputātam ir tiesības izteikt viedokli un norādīt uz nepilnībām, tāpēc darbinieces komentārs, ka deputāta viedoklis ir nevietā, nav pieņemams.
Raivis Ragainis piebilda, ka, protams, deputātam ir tiesības izteikt viedokli, taču, ja tas apvaino kādu no darba darītājiem, tas nav pieņemams, jo apgalvot, ka bija nepietiekami informācijas pie tā informācijas apjoma, kas ticis dots publiski, tas esot apvainojums.

Aivars Kraps vēlreiz aicināja nejaukt divas lietas - publisko informāciju, ko sniedz pašvaldība medijiem un savos sociālajos tīklos, kas bijusi pietiekama un par ko nav pārmetumu, ar iekšējās aprites informāciju, ko daļa deputātu nesaņem pilnā apjomā.

Deputāts Leonīds Salcevičs, atzīmējot, ka plūdu laikā katrs darījis ko var, tāpēc paldies visiem cilvēkiem, kas iesaistījās un  piedalījās plūdu draudu mazināšanā. Tāpat arī esot jāpateicas Dievam, ka dambis izturēja, ka viss beidzās bez lieliem upuriem. Ja tā nebūtu, tad cilvēku pūliņi būtu bijuši velti, jo dabas spēku nav iespējams apturēt. Leonīds Salcevičs sacīja, ka,  viņaprāt, pašvaldība novēloti sākusi reaģēt uz plūdu draudiem. Viņš 8.janvārī veicis individuālu inspekcijas braucienu gar Daugavu, apskatot kritiskākās vietas plūdu draudu gadījumā, un sapratis, ka kaut kas briest un nebūs labi. Viņš meklējis, kas ir pašvaldībā atbildīgs par šīm lietām un aptaujājot kolēģus, viens no deputātiem sacījis, ka par to atbildīgs esot Civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva. Viņš zvanījis Tālim Zalvam, lai runātu par draudošo situāciju un jautātu vai tā tiek monitorēta, vai atbildīgie dienesti ir gatavībā, vai tiks sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde, izrādījies, ka pašvaldībā nenotiek nekādas aktivitātes šajā ziņā, bet Tālis Zalva tajā brīdī vilcienā braucis uz Rīgu ciemos pie dēla. 

“Draugi mīļie, labi, ka viss beidzās kā beidzās bez lieliem upuriem, bet tā ir mācība uz nākotni, ka jābūt nepārtraukti gataviem. Jau pirms šiem plūdiem, bija jābūt nopietnām dežūrām, dzīve rāda, ka modrību zaudēt nedrīkst. Mēs bijām iemiguši un paļāvāmies, ka mūs Dievs sargā un dambis sargā un gadiem plūdu nav. Taču daba parādīja savu raksturu. Ir jābūt modriem,” sacīja Leonīds Salcevičs, norādot, ka gatavība plūdiem sākusies vienlaikus ar plūdiem, nevis, kad situācija sākusi kļūt nopietna. Tajā brīdī arī nebijis informācijas.

Raivis Ragainis, iebilstot, norādīja, ka jau 8.janvārī pašvaldībā tikusi sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde, arī bez atsevišķu darbinieku līdzdalības. Komisija sanākusi pusstundas laikā. Sanāksme tikusi sasaukta saistībā ar Sakas Sankaļu HES un draudošo plūdu situāciju. Raivis Ragainis atzīmēja, ka pašvaldībai plūdi nesākās 13.janvārī, kā tika norādīts, bet jau no 8.janvāra, kad pašvaldība sākusi šo jautājumu monitorēt un strādāt pie plūdu draudu mazināšanas. 

Leonīds Salcevičs atzīmēja, ka plūdu draudi ir pagājuši un viss, ko varēja izdarīt šajā trakajā laikā, lai novērstu draudus, pašvaldība ir izdarījusi, savukārt, runājot par informācijas apriti arī viņš atzina, ka kopumā deputātiem tā ir nepietiekama un aicināja turpmāk atjaunot tradīciju, kad domes sēdes informatīvajā daļā ne tikai izpilddirektors, bet arī priekšsēdētāja visi trīs vietnieki sniedz īsu atskaiti, izstāstot galvenajos vilcienos par aktualitātēm pašvaldībā un paveikto katrs savā jomā mēneša laikā, turklāt tagad pašvaldības domes sēdes tiekot translētas tiešsaistē un arī iedzīvotājiem noteikti būtu interesanti dzirdēt šīs atskaites. Viņš arī pauda neizpratni, kāpēc 27.janvāra sēde no tiešraides tika atslēgta pirms tās informatīvās daļas un iedzīvotājiem nebija iespējams sekot līdzi deputātu diskusijām. Likumā šī jaunā norma esot paredzēta, lai dotu iespēju iedzīvotājiem tiešsaistē vērot ne tikai lēmumu pieņemšanu, bet arī deputātu diskusijas.
Leonīds Salcevičs domes vadībai aizrādīja, ka no iedzīvotājiem nevajagot baidīties un, ja kāds no deputātiem izteikšoties nepiedienīgi, tad esot zināma Saeimas prakse, kur vienkārši tiek atslēgts konkrētajam deputātam mikrofons. Leonīds Salcevičs arī rosināja turpmāk rast iespēju un ļaut iedzīvotājiem vērot sēdes tiešsaistē pilnībā, arī informatīvo – jautājumu un atbilžu sadaļu.

Domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks (Apvienība Iedzīvotāji) sacīja, ja deputātiem interesējot, kas tiek darīts kultūrā un izglītībā, sportā tad ikviens aicināts atnākt pie viņa un parunāt. Leonīds Salcevičs iebilda, ka tā nav pareizā pieeja, jo kas notiks, ja visi 16 deputāti cits pēc cita ies parunāt. Pareiza pieeja ir vismaz domes sēdē sniegt aktuālāko informāciju. Piemēram, viņu interesējot, kāpēc deinstitucionalizācijas projektā renovētās telpas Celtnieku ielas mikrorajonā joprojām ir tukšas bez iemītniekiem, kas notiek ar novada skolu reorganizāciju, likvidāciju vai apvienošanu, kā arī citi jautājumi.

Raivis Ragainis solīja, ka ar saviem vietniekiem apspriedīs šo priekšlikumu un domās vai to atbalstīt. 

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-10/17)

  • Pilsetnieks
    03.02.2023 12:36
    Tu varbūt arī algā saņem tikpat daudz cik Ragainis. Tad protams ir vienalga cik maksā apkure. Bet parastam strādniekam 200 eiro par 2 istabām ir ļoti dārgi. Labi vismaz ka kāds atceras par mazāk turīgiem cilvēkiem. Tā turpināt .
  • Pilsētniece
    03.02.2023 09:43
    Man ir kauns Krapa vietā! Vai tiešām nav pienācis laiks izbeigt? Kā nav kauna.... Uzņemt tizlus video pie katlumājas tas gan ir super, bet paklusēt, kad nav ko teikt, tas vēl jāmācās....
  • Leo
    02.02.2023 18:56
    Heiters jau esi Tu. Cilvēks , kas 04.00 raksta komentārus, jau tā izskatās bēdīgi. Bez personīgās dzīves utt. Dzīves apbižotais. Vēl varēji uzrakstīt naktī caur 10 citiem nikiem. Tas tavu niecīgo pašapziņu vēl nedaudz paceltu. Ja runājam par Salceviču , tad darīja darbu nevis "zīmējās" tik-tok. Ja mēs nodokļu maksātāji uzturam mūsu mēru ar 5000 eiro algu mēnesī, tad tikai loģiski ka viņš strādā. Tas ir viņa pienākums.
  • lepojos, ka esmu no Jēkabpils
    02.02.2023 13:40
    Ragaini var tikai slavēt, ekstremālā situācijā pieņēma pareizos lēmumus un pats uzrotījis piedurknes stutēja dambi ! Ar savu entuziasmu un enerģiju, parāva līdzi , ne tikai atbildīgos dienestus, bet arī brīvprātīgos!
  • Zajai
    02.02.2023 08:31
    Piekrītu gan. Vienīgais sasniegums - skraidīt vienam citam bļāvējiem no aizmugures un piekrītoši galvu kratīt. Kur ta lielie darbi, ko solīja pirms vēlēšanām?
  • Zaja
    02.02.2023 04:44
    Haha super deputāti opozīcijā sasēduši ( labi vēl ka opozīcijā, tur vismaz viss darbs - heitot citu darbu)! Jēkabpilieši, kuri atrodas Anglijā, Vācijā, Nīderlandē utt labāk bija informēti par plūdiem Jēkabpilī, nekā guļava no opozīcijas, kura netika ĪPAŠI informēta par notiekošo!!! Vismaz paklusējusi būtu! Nez ko tā viņa tādu īpašu darīja plūdu laikā, ja neparko nebija informēta un sevi neafišēja??? Varbūt atklājās, kas naidigus komentārus visur rakstīja un dezinformāciju izplatīja, piemēram ka Jēkabpils bez sakariem uz vairākām dienām palikusi, nedēļu bez maizes sēž utt....
  • Haha
    02.02.2023 04:26
    Pirms vairākiem gadiem priekšvēlēšanu kampaņas laikā bārdainajam uzdeva jautājumu- kad Jēkabpilī sāks celt jaunas daudzdzīvokļu mājas, jo vecās jau savu laiku nokalpojušas ; atbilde bija- vēl jau vecās var piekrāsot, piešpaktelēt un kādu laiku vēl kalpos ,; par kaut kādām perspektīvām nemaz lai nedomā! Izskatās ka dambja lielais remonts ir bijis pēc tāda paša principa - gan jau turēs! Neskatoties uz 7 vai 13 gadu plūdiem, kas jau rādīja ka kādu reizi var iziet greizi! Jau tad varēja ja ne visā garumā, tad bīstamajā zonā pie Celtniekiem dambi pilnībā pārbūvēt ar nopietnāku tehnoloģiju, nevis gaidīt ka sabērta un pieplacināta zeme ūdeni un ledu izturēs! Bet kā saka, galvenais fasādi uzfrišināt un tautai acis aizmālēt, lai gan naudas tam projektam bija pietiekami, ja jau dambi līdz bebriem gribēja greiderēt.... Tagad cik saprotams jāgaida kā tas pats večuks sāks gudroties, ja nedod Dievs kāda no paneļu mājām sāks grīļoties, tad ar teiks ka redz tie jaunie nav laikus pamanījuši, a viņš gan būtu labāk izdarījis! Lai gan pa to milzīgo laiku, ko domes krēslu deldēja būtībā neko jau tādu tā arī neizdarīja, tik fēniksus pa pilsētu kā sēnes sacēla
  • Jecis
    02.02.2023 04:05
    Salacevics protams vienmēr visu labāk zināja, kāpēc tad viņa laikā dambis netika kārtīgāk remontēts, un kā tad bija ar iepriekšējiem plūdiem, kaut kā domes mēris tad gulēja un brūtei sānus sildīja, nevis dambi inspicēja! Tagad skaidrs no kurienes internetā ik pa laikam dezinformācija uzpeldēja, tur opozīcija melnu muti centās, un tagad neapmierināti, ka viss darbs vējā...
  • ZG
    01.02.2023 10:08
    Ragainim tādi lauki neintresē. Kāpēc lauku skolas nevarēja apvienot ? Vecāki to arī gribēja, Stiebriņa teica ka viss te bijis slikti. Bet tad kad viņas nebija bija deju kolektīvs, teātris, bērni dziedāja, sporta pulciņš, ritmiskās dejas dažādi pasākumi katru nedēļu. Tagad nulle. NAV KAS MĀCA Skolotāja Evita nav netiek galā ar klasi.
  • BESIS
    01.02.2023 09:58
    Bardags tiešām ir skolā un arī bērnudārzā, jo direktore pieņem tikai savus radus , meitas māsīcas un t.t. Stiebriņa no bērnudārza nesaprot neko. Tiem kam riebās šīs direktores vienaldzība pret vecākiem savus bērnus ved uz Ļaudonu vai uz pilsētu. Kāda izglītība ir Raitim kas var pieskatīt bērnus. Ragainim kad vajadzēja balsis tad Variešām solīja ka bērnu dārzu saglabās kas tagad notiek.
12

Atstājiet komentāru