2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Pašvaldība skaidro: Kāpēc Jēkabpilī un novadā šoziem bija problēmas ar sniega tīrīšanu pēc pirmajiem sniegputeņiem?

Pašvaldība skaidro: Kāpēc Jēkabpilī un novadā šoziem bija problēmas ar sniega tīrīšanu pēc pirmajiem sniegputeņiem?

Tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību preses konferencē, Radio1.lv jautāja, kāpēc, sākoties ziemas sezonai un sniega tīrīšanas darbiem tika saņemtas tik daudzas sūdzības par neiztīrītiem un neizbraucamiem ceļiem. Tāpat arī pilsētas privātmāju mikrorajonu iedzīvotāji bija neapmierināti, ka mazās ieliņas šogad vispār nav tīrītas un pēc sniegputeņa daudzviet bija neizbraucamas.  Jautājām, kas atbildīgi par šiem darbiem? 

Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts un pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers komentēja situāciju un iespējas saistībā ar sniega tīrīšanu. 

Jēkabpils pilsētas teritorijā tranzītielas (valsts galveno, reģionālo un vietējo autoceļu posmus) uztur Latvijas autoceļu uzturētājs, bet pārējās pilsētas ielas Jēkabpils pakalpojumi. Ilmārs Luksts norāda, ka “ielu ikdienas uzturēšana, tai skaitā ziemas dienests, tiek veikta prioritārā kārtībā, atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm. Prioritāri darbi tiek veikti tranzītielās, maģistrālajās ielās, sabiedrisko transportu maršrutos, kam seko ielas ar mazāku satiksmes intensitāti. Atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm, ir noteiktas minimālās prasības ielu uzturēšanai. Normatīvo akti nosaka, ka zemākās kategorijas ielām sniega vai ledus biezums uz brauktuves nav normēts, un atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pastāv iespēja, ka iela vai ielas posms ziemas sezonā netiek ne reizi uzturēts, tomēr Jēkabpils novada pašvaldība, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības veic ziemas uzturēšanas darbus arī zemākajās klasēs, lai nodrošinātu ceļa stāvokli vismaz apmierinošā stāvoklī un caurbraucamu. Ziemas uzturēšanas darbi lielākoties ir izdevumi ar īslaicīgu efektu, un, ierobežotu finansiālo līdzekļu apstākļos, nevar cerēt, ka visās ielās vienlīdzīgi būs iztīrīts sniegs un nokaisīts pretslīdes materiāls. Nebūs lietderīgi un ekonomiski veikt ielu un ceļu attīrīšanu no sniega, ja paredzams, ka pēc stundas vai divām atsāksies snigšana. Protams, ārkārtas apstākļos, kad intensīvas snigšanas laikā, sniega segas biezums pārsniedz normatīvajos aktos pieļaujamo biezumu, tiek pieņemts lēmums veikt ielu un ceļu attīrīšanu no sniega, negaidot snigšanas beigas.”

Ilmārs Luksts arī aicināja atcerēties, ka uzturētāji nevar novērst ziemas iestāšanos. Kaisot ceļus un šķūrējot sniegu tiekot atviegloti un padarīti drošāki braukšanas apstākļi, taču tie nevarot kļūt tādi paši kā vasarā. Jāatceras arī, ka ziemā ceļa klātnes stāvoklis var mainīties ļoti strauji, tas ir atkarīgs no temperatūra svārstībām, gaisa mitruma, reljefa un citiem faktoriem. Tur, kur pirms 10 minūtēm bija sauss, ceļš var strauji apledot. Tāpēc ziemas periodā autovadītājiem ir jābūt maksimāli piesardzīgiem.

Ilmārs Luksts aicina autovadītājus braukt prātīgi un izvēlēties laikapstākļiem un ceļa tehniskajam stāvoklim piemērotu braukšanas ātrumu. Viņš norādīja, ka “bremzēšanas ceļš ziemā ir 10 reizes garāks, nekā vasarā, un par to mums katram, kas sēžas pie stūres, ir jāatceras. Ziema ir klāt, uz ceļa nevajadzētu riskēt. Ar ziemu ir jārēķinās. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti dzīvojamo māju iekšpagalmos pēc iespējas novietot aut tā, lai tie mazāk traucētu sniega tīrīšanas tehnikas darbam.”

Savukārt par situāciju novada pagastos informāciju sniedza pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers.

“Situācija novada pagastos ir sekojoša - Šogad ziema ar snigšanu sākās salīdzinoši agri, uzreiz pēc pirmā sniega novada ceļi vēl netika tīrīti, jo nebija piesnidzis tik daudz lai uzsāktu ceļu tīrīšanu. Vēlāk, pakāpeniski pieaugot sniega apjomiem tika uzsākta sniega tīrīšana. Pagājušajā nedēļa notika intensīva snigšana (tika pat izsludināts oranžais brīdinājums), papildus pievienojās putenis, kas radīja zināmas problēmas ar ceļu caurbraucamību. Iespēju robežās tika piesaistītas visas pieejamās tehnikas, bet tā kā novada pagastu ceļu tikls ir samērā liels, tad protams visus ceļus vienlaicīgi nav iespējams iztīrīt īsā laika periodā, no kā rodas arī iedzīvotāju neapmierinātība un sūdzības. Sūdzības nereti ir nepamatotas, piemēram iedzīvotājiem uzskatot, ka pašvaldībai jātīra arī viņu privātīpašumā,” situāciju komentēja Uldis Skreivers. 

Viņš arī sacīja, ka iepirkums uz sniega tīrīšanu pagastos ir noslēdzies, ir noslēgti līgumi par sniega tīrīšanu ar izpildītājiem. Iepirkums bija sadalīts 19. daļās (katrs pagasts atsevišķi), pretendenti bija pieteikušies uz visām daļām, uz kuru daļu viens pretendents, atsevišķām - trīs pretendenti. Piedāvātās līgumcenas ir dažādas, atkarīgas no pagasta ceļu tīkla garuma un protams arī no attāluma līdz pagastam. 

Informācijai saraksts ar pagastu pārvaldēm un sniega tīrīšanas darbu izpildītājiem:
1.      Atašienes pagasts- ZS “Meldri”;
2.      Mežāŗes pagasts- Z/S “Bites”;
3.      Vīpes pagasts- SIA “LV Roads”;
4.      Krustpils pagasts- Intars Brūvers;
5.      Kūku pagasts- Z/S “Bites”;
6.      Variešu pagasts- Z/S “Bites”;
7.      Ābeļu pagasts- SIA “Jēkabpils pakalpojumi”;
8.      Dignājas pagasts- SIA “LV Roads”;
9.      Dunavas pagasts- Z/S “Niedrupītes”;
10.    Kalna pagasts- SIA “Mikor”;
11.    Leimaņu pagasts- SIA “LV Roads”;
12.    Rubenes pagasts- Z/S “Dziļgrāvji”;
13.    Zasas pagasts- SIA “LV Roads”;
14.    Rites pagasts- SIA “LV Roads”;
15.    Saukas pagasts- KB “Ritenis”;
16.    Elkšņu pagasts- SIA “LV Roads”;
17.    Aknīstes pilsēta/pagasts- SIA “Indāres”;
18.    Asares pagasts- SIA “Siliņi”;
19.    Gārsenes pagasts- Z/S “Kristāli”.

Uldis Skreivers informēja, ka sniega tīrīšanu Salas un Sēlpils pagastos veic pašvaldības kapitālsabiedrība SIA “Vīgants”, bet Viesītes pilsētā- SIA “Viesītes transports”.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-4/4)

  • ES
    22.12.2022 12:38
    Tā ir nevis pašvaldības skaidrošana, bet makaronu karināšana uz ausīm Jēkabpils iedzīvotājiem!
  • Jānis
    21.12.2022 16:21
    Ļoti žēl, ka mūsdienās cilvēki ir tik tālu jau iesēdušies komforta zonā, ka sniegs traucē, slidens utt. Ir taču jārēķinās, ka Latvijā ir tāds gadalaiks kā ziema. Sniega izvešana vispār būtu jāveic tikai no autobusu pieturām un gājēju pārejām, savādāk tā ir līdzekļu izšķērdēšana.
  • Mans saka tā
    21.12.2022 09:03
    Par katru sūdu nav uzreiz jāprasa pašvaldībai, ja ielikts saraksts, KAM konkrēti jāatbild piem. par sniega tīrīšanu. Saprotu, ka nostrādā IEDZIMTAIS stulbums, tapēc nu bizo, zvana ne par tēmu... Atceros, kā viena prasīja Salcevičam kāpēc puķu dobe Krustpilī pie kultūras nama nav izravēta - tā bīja stulbuma augstākā pilotāža... Kultūras namā sēdēja mamzele un domē bija atbildīgā par sakoptību, bet prasa galvenajam Salcevičam...
  • Jecis
    20.12.2022 15:33
    Nav gan jautājums pašvaldībai, bet cik ilgi un cik lielu kalnu cels depo?!? Jau sāk traucēt pārredzamību izbraucot no stāvlaukuma, un bail padomāt kādi plūdi var sākties, ja strauji kusīs

Atstājiet komentāru