2024.gada 13. maijs

Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Atbildīgie dienesti atzīst, ka nepietiek kapacitātes, lai operatīvi tiktu galā ar sniegputeņa kupenām

Ar Radio1.lv sazinājās Vīpes iedzīvotāji, kas ziņoja, ka no sniega neiztīrīta ceļa dēļ, šorīt sniegputeņa sanestajā kupenā iestigusi automašīna. Par notikušo ziņots pagasta pārvaldniecei Nadeždai Mitrofanovai, kas solījusi, ka tiks atsūtūts traktors, kas attīra ceļu un izvelk no kupenas. Taču palīdzību nācies gaidīt vairāk kā divas stundas.  Pēc tik ilgas gaidīšanas ziemā aukstumā, autovadītājs saslima (Šis teikums papildināts-13.12.) Iedzīvotāji bija neizpratnē, kāpēc tik ilgi jāgaida, ja Vīpe ir mazs pagasts, kuru no viena līdz otram galam var izbraukt pārdesmit minūtēs.  Iedzīvotāji arī interesējās vai ir kādi noteikumi, kas paredz, cik ātrā laikā šādās situācijās jāsniedz palīdzība.

Tāpat arī iedzīvotāja piebilda, ka šodien ne visi riskēja sēsties pie auto stūres, lai izlauztos cauri kupenām, piemēram, kaimiņš uz centru esot devies kājām ar velosipēdu pie rokas pa piesnigušo ceļu.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers sacīja, ka nevienā no pašvaldības saistošajiem noteikumiem nav noteikts laika termiņš, cik ātri pēc sūdzības saņemšanas jāatīra ceļš un jāsniedz palīdzība iedzīvotājam. Uldis Skreivers sacīja, ka visos gadījumos tiek reaģēts un sniegta palīdzība, taču, cik ātri tas tiekot izdarīts atkarīgs no daudziem faktoriem gan attāluma, kas jāveic sniega tīrītājam, gan pagasta pārvaldnieka “apsviedīguma” un spējas operatīvi reaģēt. Uldis Skreivers piebilda, ka “pagasta pārvaldnieka, saimnieka tiešais pienākums ir pēc iespējas ātrāk palīdzēt saviem iedzīvotājiem”.

Uldis Skreivers atzina, ka arī pašvaldība saņem sūdzības no iedzīvotājiem, ka nav izbraucami no sniega neiztīrīti ceļi. Piemēram, šorīt bijusi sūdzība no Atašienes, kur tīrot ceļu aizbērts piebraucamais ceļš uz mājām un sieviete nav varējusi izbraukt laukā no mājām, turklāt ceļš tīrīts tikai nobraucot pa vienu pusi, kas tā nedrīkstētu būt un vaļņi no piemājas ceļiem ir jānotīra.

Radio1.lv saņēma ziņas, ka līdzīgas situācijas, kad sniega dēļ nav iespējams izkļūt no mājām šorīt bijušas visā novadā, tajā skaitā arī Variešu, Kūku, Dunavas, Asares pagastos un citviet.

SIA “Tukuma auto” Jēkabpils filiāles vadītājs Jānis Ščerbickis Radio1.lv sacīja, ka šorīt pieputinātu ceļu dēļ pilnā apjomā netika veikti reisi Sēlpils, Mežgales, Pļaviņu un Aknīstes apkārtnēs. Autobusi pilnu maršrutu nav varējuši izbraukt gan kupenu dēļ, gan slidenuma dēļ, piemēram, netiekot kalnā braucot uz Sēlpili. Ar reisu izpildi problēmas bijušas rīta cēlienā, dienas gaitā situācija uzlabojusies, ceļi tiek tīrīti un kaisīti.

Jēkabpils pilsētā sniega tīrīšanā ir iesaistītas visas SIA “Jēkabpils pakalpojumi” tehnikas vienības, sētnieki un arī celtnieku brigāde, kas ar lāpstām tīra sniegu no pilsētas ietvēm, taču operatīvi tikt galā ar darbiem, lai pagūtu iztīrīt arī ielas pilsētas dzīvojamo māju mikrorajonos, Mežaparkā, daudzviet parkos un stāvlaukumus, neesot iespējams.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kancāne informē, ka jau no pulksten pieciem rītā pilsētas ielas un ietves tiek tīrītas un kaisītas. Protams, darbi notiekot prioritārā secībā, vispirms tika tīrītas un kaisītas pilsētas galvenās centrālās ielas, pēc tam pārējās, atbilstoši to kategorijai.

Ieva Kancāne atzīst, ka pie tāda sniega daudzuma, kāds sasnidzis šajās brīvdienās SIA “Jēkabpils pakalpojumi” kapacitāte ir par mazu, lai pagūtu visu operatīvi iztīrīt. Viņa aicināja iedzīvotājus būt saprotošiem un pacietīgiem, jo kamēr nebūs iztīrītas prioritārās ielas, tehnika netiks sūtīta nedz uz pilsētas Mežaparku, nedz uz mazajām ieliņām. Visur sniegs tiks tīrīts, bet prioritārā secībā.

Sniega tīrīšanas darbos iesaistītas kopumā 9 SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ziemas dienesta tehnikas vienības. Sniega tīrīšanas darbi tiek uzsākti katru rītu plkst. 5.00 - sniegotos un slidenos ceļu, ielu un ietvju posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Tāpat pilsētā strādā 15 sētnieki, kuri tīra ietves un autobusu pieturas.

Attēlā: Piesnigušais Straumēnu ceļs Vīpes pagastā, iebuksējis sniegā auto.
Sniega tīrīšana Jēkabpilī.

Komentāri (0-8/8)

  • fg
    13.12.2022 11:10
    Priecājamies par skaisto ziemu un sniegu. paņemam slēpes un viss būs labi veselība labas kustības , svaigs gaiss.
  • Laucinieks
    13.12.2022 06:41
    Variešu pagastā gan šogad nevar sūdzēties. Paldies no sirds.
  • Ziema
    12.12.2022 20:18
    Ziema
  • ES
    12.12.2022 18:11
    Par to bija vasarā jādomā, nevis kad sūdi klauvē pie durvīm. Kapacitāte neesot. Es varu ar dakšiņu acī parādīt, kur ir kapacitāte.
  • Aga
    12.12.2022 17:25
    Dirsiet tik virsū, neko jau citu nemākat. No bezkauņām citu nav ko gaidīt. Tada nu tā nagaiņa komanda ir.
  • Pāķenei
    12.12.2022 17:15
    Ne tev vienai tādas vajadzības.

  • No laukiem
    12.12.2022 17:06
    Cilvēkiem ir jābrauc uz darbu, jāved bērni uz skolu. Ceļiem no rīta ir jābūt izbraucamiem.
  • no laukiem
    12.12.2022 16:54
    Ir ziema. Mūsu sēta Kūku pag.tikai pēcpusdienā sagaidīja ceļa tīrītāju,bet nekliedzam kā aizkauti pa visu pasauli,kautgan palika nedarīti darbi . Nevar uzreiz ceļa tīrītājs visur ierasties vienlaicīgi.

Atstājiet komentāru