2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Noteiktas vietas, kur Jēkabpilī mājdzīvnieki jāved pavadā, jānodrošina, lai tie nepiekļūst bērnu rotaļu laukumiem. Stājušies spēkā jaunie saistošie noteikumi

Noteiktas vietas, kur Jēkabpilī mājdzīvnieki jāved pavadā, jānodrošina, lai tie nepiekļūst bērnu rotaļu laukumiem. Stājušies spēkā jaunie saistošie noteikumi

Stājušies spēkā saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Jēkabpils novadā. Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku– suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku– turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, īpašnieka tiesības un pienākumus Jēkabpils novadā, kā arī pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu izpildes uzraudzību un kontroli.

Dzīvnieka īpašniekam- personai, kurai pieder vai kuras rīcībā un aprūpē atrodas mājas (istabas) dzīvnieks jānodrošina:

dzīvnieka turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām;
lai dzīvnieks, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu identificējams (čips vai īpašnieka tālrunis);
lai dzīvnieks nerada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās.

Bezsaimnieka sterilizētus kaķus var izmitināt un aprūpēt pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā, nodrošinot tā labturību un apzīmēšanu. Personām, kuras baro mājas (istabas) dzīvnieku sabiedriskā vietā (pie kaķu mājām), jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

Suņu saimniekiem papildus jārūpējas, lai:

suns neatrodas bērnu atpūtas un spēļu laukumos;
līdzi ir iepakojums suņa ekskrementu savākšanai pastaigas laikā pilsētas vai ciema publiski pieejamā teritorijā.

Novadā ārpus norobežotās teritorijas– suņu pastaigu laukumos, novada zaļajā zonā  un mežā- suns bez pavadas īpašnieka uzraudzībā un redzeslokā var atrasties tādā attālumā, kādā īpašnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot sekojošās vietas Jēkabpils novadā, kur suns jāved pavadā:

Brīvības iela 25/27 (Brīvības– Neretas ielas krustojuma skvērs), Jēkabpils;
Dambja iela 23, Vienības iela 4, Vienības iela 4A (Kena parks), Jēkabpils;
Kapu iela 1 un Kapu iela 2 (Jēkabpils pilsētas kapsēta), Jēkabpils;
"Krustpils saliņa", Jēkabpils;
"Mežaparks" (Mežaparks un Radžu ūdenskrātuves peldvieta), Jēkabpils;
Palejas iela 28A (Palejas ielas skvērs), Jēkabpils;
Pulkveža Oskara Kalpaka laukums, Jēkabpils;
Rīgas iela 205 (Uzvaras parks), Jēkabpils;
Rīgas iela 216K (Pils parks), Jēkabpils;
Skvērs pie Brīvības un Plostu ielas krustojuma, Jēkabpils;
Strūves iela 10 (Strūves parks), Jēkabpils;
vietas, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

Par noteikumu prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu.

Vadoties pēc noslēgtā līguma ar pašvaldību, Jēkabpils novada teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu dzīvnieku patversmē, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, nodrošina SIA “Jēkabpils pakalpojumi” (www.jekpak.lv).

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” aicina zvanīt vai sūtīt WhatsApp ziņu uz telefona nr. +371 29387082 šādos gadījumos:

par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam (var ziņot arī Jēkabpils novada pašvaldības policijai);
par bojā gājušu mājdzīvnieku, kuru atbilstoši normatīvo aktu prasībām nedrīkst apglabāt savā īpašumā;
par bojā gājušu mājdzīvnieku sabiedriskā vietā.

Dzīvnieka klaiņošanas gadījumā īpašniekam ir pienākums segt visus izdevumus, kas radušies dzīvnieka izķeršanas, transportēšanas, veterinārmedicīniskās aprūpes un uzturēšanas patversmē rezultātā, saskaņā ar saņemto rēķinu.

Dzīvnieka īpašnieks var izņemt dzīvnieku no patversmes ar Jēkabpils novada pašvaldības policijas atļauju, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, dzīvnieka reģistrācijas dokumentu un vakcinācijas apliecību.

Ja dzīvnieks pēc ievietošanas patversmē netiek izņemts 14 dienu laikā vai nav identificējams, to var eitanizēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vai atdot turējumā citai personai.

Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā, spēku zaudējuši Jēkabpils pilsētas, Krustpils novada, Viesītes novada un Aknīstes novada domju iepriekš pieņemtie saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu.

Ar saistošajiem noteikumiem pilnā apmērā var iepazīties: https://likumi.lv/ta/id/333752-saistosie-noteikumi-par-majas-istabas-dzivnieku-turesanu-jekabpils-novada.

Avots; jekabpils.lv

Komentāri (0-9/9)

  • Emigrants
    20.07.2022 13:34
    Vineta:
    Jēkabpils šie noteikumi netiek vispār pildīti pec suņiem čupiņas atstāj un Mežaparkā bez pavadas staigā un laiž ar cilvēkiem kopā peldēt. Aizradot tu tiksi izlamāts
    100% piekrītu. Cik reizes iekāps suņu "pārsteigumos". :) Tas ir iedzīvotāju kultūras jautājums, pie tā ir jāpieradina, un jāaudzina jau no bērnības. Jāizvieto arī speciāli suņiem domātus maisiņus, tā kā tas ir ārzemēs. Sainieks var aizmirst paņemt maisiņu, bet, ja ārā ir pie rokas, tad noteikti izmantos.
  • cieņas un goda aizskaršana!!!
    20.07.2022 13:26
    Pilnīgi pareizi par sevi pateici...viss ir žopā.
  • vasis
    19.07.2022 19:49
    ļaļa:
    Domāju, ka štrunts par pavadu. Vairāk vajadzīgs ir uzpurnis. Nekad neesmu redzējusi, ka saimnieki liktu suņiem uzpurņus.
    dažam labam rakstītājam arī ļoti derētu uzpurnis..
  • Tiešām???
    19.07.2022 18:34
    Bija jāpaiet tik vien kā 100 gadi un beidzot lēmums pieņemts.
  • Yana
    19.07.2022 18:15
    Nesen gāju ar bēbi ratos un vīrietim aizrādīju, ka suns bez uzpurņa, bet viņš mani salamāja. Lai nedi..šos citādi mordā dabūšu. Ko gribu to daru mans suns.
  • ļaļa
    19.07.2022 18:14
    Domāju, ka štrunts par pavadu. Vairāk vajadzīgs ir uzpurnis. Nekad neesmu redzējusi, ka saimnieki liktu suņiem uzpurņus.
  • mamma ZuZe
    19.07.2022 18:12
    Bezsaimnieka kaķus var apzīmēt? Forši.
  • he
    19.07.2022 18:11
    Suns ar čipu un saimnieka tālruni :D un ko saimnieks darīs, ja suns staigās ar viņa telefonu.
  • Vineta
    19.07.2022 17:04
    Jēkabpils šie noteikumi netiek vispār pildīti pec suņiem čupiņas atstāj un Mežaparkā bez pavadas staigā un laiž ar cilvēkiem kopā peldēt. Aizradot tu tiksi izlamāts

Atstājiet komentāru