2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Apkopoti aptaujas rezultāti par iedzīvotāju paradumiem un vēlmēm, atpūšoties Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritorijā

Apkopoti aptaujas rezultāti par iedzīvotāju paradumiem un vēlmēm, atpūšoties Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritorijā

No šī gada 13.jūnija līdz 24.jūnijam Jēkabpils novada iedzīvotāji varēja piedalīties socioloģiskā aptaujā ar mērķi noskaidrot sabiedrības vajadzības, intereses un vēlmes Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma izstrādē. Anketa bija pieejama gan Jēkabpils novada mājaslapā, Jēkabpils sporta centra mājaslapā, sociālajos tīklos un arī papīra formātā – pašvaldības domes ēkā, informē pašvaldības Sabiedrisko attiecību un digitālās komunikācijas nodaļa.

Kopumā aptaujas anketu aizpildīja 423 respondenti, no tiem 35 personas anketu pildīja papīra formātā.

Anketas rezultāti vēsta, ka respondenti Mežaparka teritoriju un Radžu ūdenskrātuves teritoriju apmeklē vismaz vienu reizi nedēļā, vakaros un pēcpusdienās, visos gadalaikos, bet biežāk – vasarā.

Teritorijas apmeklētāji visbiežāk dodas pastaigā pa Mežaparka takām, peld Zilā karoga peldvietā, dodas ar bērniem uz rotaļu laukumiem, kā arī pārvietojas pa Mežaparka teritoriju pastaigājoties, braucot ar velosipēdu vai citādi, atpūšoties kopā ar ģimeni, draugiem.

Respondenti anketā norāda, ka, viņuprāt, Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritorija ir pietiekami pieejama – ir norādes uz galvenajām ieejām, informatīvie stendi ir izvietoti un ir vides pieejamības risinājumi cilvēkiem ar invaliditāti.  Visbiežāk minēto teritoriju respondenti sasniedz, atbraucot ar personīgo transportu, velosipēdu vai atnākot ar kājām. Tas norāda uz vietas nozīmību ne tikai tuvu dzīvojošiem iedzīvotājiem, bet arī attālāk dzīvojošiem.

Kā identitātes jeb atpazīstamības zīmi lielākā daļa respondentu atzīmēja “veselīgs un sportisks dzīves veids” un “atpūta pie ūdens”.

Uz jautājumu, kā uzlabot drošību Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritorijā, respondenti ierosinājuši ierīkot apgaismojumu ap Radžu ūdenskrātuvi un Mežaparka teritorijā, kā arī ierīkot videonovērošanas sistēmu. Savukārt kā riskus, attīstot teritorijas atpūtas piedāvājumu klāstu, respondenti min atpūtnieku radīto atkritumu daudzumu un nekontrolētu vandalismu.

Savukārt labiekārtojuma elementus, ar ko būtu jāpapildina Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju, respondenti min atpūtas nojumes (lapenes), atpūtas būvi uz ūdens (pontoni), brīvdabas estrādi, kurā varētu norisināties koncerti vasarā vai apbalvošanas ceremonijas pēc fizisko aktivitāšu sporta spēlēm, tāpat arī vēlētos, lai bērnu laukumi ir papildināti ar rotaļu iekārtām bērniem, kā arī pārējā teritorija – ar apgaismojuma laternām, atkritumu urnām, atpūtas soliņiem.

Vēl aptaujas anketā lielākā daļa respondentu norāda, ka Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritorijā turpmākā attīstībā jākoncentrējas uz līdzsvaru starp esošām dabas vērtībām un sabiedrības rekreācijas vajadzībām un interesēm, tas ir, jāveido jaunus mūsdienīgus rekreācijas infrastruktūras objektus, kā, piemēram, asfaltētu veloceliņu, apgaismotas pastaigu takas, labiekārtotus atpūtas laukumi, u.c., un jānodrošina optimāli apstākļi dabas vērtību aizsardzībai un saglabāšanai.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars: “Tematiskā plānojuma Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves attīstībai izstrāde tiks turpināta, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes, kas atspoguļojās aptaujas rezultātos. Tiks sagatavoti priekšlikumi teritorijas turpmākai attīstībai, kas ietvers esošo atpūtas zonu uzlabošanu un jaunu atpūtas vietu izveidi. Ap Radžu ūdenskrātuvi tiks plānota arī apgaismota gājēju un veloceliņa izbūve.”

Avots: jekabpils.lv

Komentāri (0-6/6)

  • ES
    22.07.2022 01:24
    "Protams,priekšnieku gals dzīvo tur,un tur tikai arī būvē,labiekārto. Pat ielu līdz Nitiša meitai par nodokļu maksātāju naudu izveidoja."

    Var kāds šito smalkāk izrefinēt? Kas ir priekšnieku gals? Kas ir Nitiša meita? Man būs jauns pienesums.Ragainim.
  • ES
    09.07.2022 00:53
    A-ha! Pirmā sūdumuša jau ir klāt. Mēs Alūksnes pusē tādas saucam par Bambulieni.
  • Laimiņa
    08.07.2022 23:43
    Kāpēc pieļauj, ka te stāv tik rupji komentāri? Rakstītājam, Ragaiņa mūžīgajam grauzējam nav kauns?
  • Mežaparks
    08.07.2022 16:56
    Karjera strūklaka nekas vairāk kā tikai ūdens šļakatas. Skaistuma absoluti nekāda. Tas pats attiecās uz pils dīķa strūklaku. Bet elektrība dargā griežas kā smirģels!
    Jautājums ir, par kādu naudu Ošukalns savā teritorijā zem zemes ievilka pilsētas siltuma trasi. Lūdzu, žurnālisti, korespondenti noskaidrojiet un dariet zināmu sabiedrībai.
  • Silga
    08.07.2022 15:56
    Jautājumi bij pakārtoti vēlamajam rezultātam. Jo piedāvāja jau opcijas,atvērto jautājumu praktiski nebija.
    Paldies,ka par Krustpils krasta nodokļu maksātājiem Jums ir vienalga.
    Protams,priekšnieku gals dzīvo tur,un tur tikai arī būvē,labiekārto. Pat ielu līdz Nitiša meitai par nodokļu maksātāju naudu izveidoja.
  • Aptauja
    08.07.2022 13:57
    Kad projekts būs gatavs, lai iepazīstina ar to tautu! Citādi aptaujas rezultati varētu būt otršķirigi. Mežaparkā trūkst skaistu puķu dobju.

Atstājiet komentāru