2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Plāno nākamnedēļ pārapbedīt mirstīgās atliekas no demontētā memoriāla Jēkabpilī, Rīgas ielā uz Brāļu kapiem Varoņu ielā

Plāno nākamnedēļ pārapbedīt mirstīgās atliekas no demontētā memoriāla Jēkabpilī, Rīgas ielā uz Brāļu kapiem Varoņu ielā

Jēkabpils novada pašvaldība plāno jau tuvākajā laikā Brāļu kapos Varoņu ielā pārapbedīt virsnieku mirstīgās atliekas no demontētā memoriāla Rīgas ielā.  Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka “gribētos to izdarīt pēc iespējas ātrāk, jau šonedēļ, piemēram, piektdien, taču, visticamāk, nepagūsim paveikt visus sagatavošanās darbus, tāpēc droši vien pārapbedīšana notiks nākamnedēļ”.

Raivis Ragainis piebilda, ka pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers ir ticies ar biedrības “Pamjatj” vadītāju Lidiju Anosovu un vienojušies par pārapbedīšanas vietu Brāļu kapos. Uz pārapbedīšanu ielūgums tikšot nosūtīts arī Ārlietu ministrijai un Krievijas vēstniecībai Latvijā, kā arī medijiem. Uz pārapbedīšanu tiks aicināts arī mācītājs.

Jau ziņots, ka piemineklis jau ir novākts, tā tuvumā tika atrastas trīs Padomju armijas virsnieku mirstīgās atliekas - Otrajā Pasaules karā kritušā 22. krievu armijas artilērijas pavēlnieka ģenerālmajora Sergeja Kuprijanova un 130. latviešu strēlnieku korpusa pulkvežu Gavrila Šarikalova un Sahabutdina Gazejeva. Tās atradās zem ietves un celiņa uz pieminekli, ne zem pieminekļa. Šobrīd mirstīgās atliekas nodotas Kritušo karavīru meklēšanas vienībai "Leģenda".

Tāpat arī vēstīts, ka Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar biedrību "Brāļu kapu komiteja" 14.jūnijā demontējusi padomju armijai veltīto memoriālu.

Visi darbi objektā veikti, piedaloties "Brāļu kapu komitejas" pilnvarotajiem pārstāvjiem.

Balstoties uz pašvaldībā iesniegto Otrā Pasaules kara memoriāla demontāžas un zondāžas darbu protokolu, konstatēts, ka zem 1973.gadā izveidotā pieminekļa, kā arī tā tiešā tuvumā nav apbedījumu.

Turpinot meklēšanas un zondēšanas darbus un virzoties tuvāk Rīgas ielai, zem gājēju celiņa tika atrasta 1947.gadā veidotā pieminekļa pamatnes daļa, zem kuras tika konstatētas karavīru mirstīgās atliekas. Kopā zem 1947.gadā izveidotā pieminekļa pamatnes tika atrastas trīs karavīru - ģenerālmajora, artilērijas pulkveža un pulkveža - mirstīgās atliekas, par ko liecina pie tām esošās uzpleču atliekas.

Militārpersonu mirstīgās atliekas atradās zem mākslīgi uzbērtās grunts, zem izveidotā celiņa seguma, kā arī zem zālāja seguma 2,4 metru dziļumā.

Jēkabpils novada dome no "Brāļu kapu komitejas" saņēma nepieciešamo saskaņojumu pārapbedīšanas darbu veikšanai no memoriāla Rīgas ielā, Jēkabpilī.

Atbilstoši 26.maija Jēkabpils novada domes pieņemtajam lēmumam, 13.jūnijā pašvaldība sāka demontāžas un zondāžas darbus, kurus veica pašvaldības uzņēmums "Jēkabpils pakalpojumi".

Tāpat ziņots, ka 26.maija Jēkabpils novada domes lēmums paredz, ka tiks demontēts postaments - piemiņas zīme Otrā pasaules kara kritušajiem un betona kolonnas ar granīta plāksnēm, kā arī pārējie elementi.

Komentāri (0-1/1)

  • Skolnieciņš
    06.07.2022 17:59
    Kāpēc šos kaulus nevar kremēt?

Atstājiet komentāru