2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils novads izstrādās vecāku līdzmaksājumu plānu skolēnu ēdināšanai no 1.septembra

Jēkabpils novads izstrādās vecāku līdzmaksājumu plānu skolēnu ēdināšanai no 1.septembra


Jēkabpils novada Izglītības pārvaldei ir uzdots izstrādāt plānu par vecāku līdzmaksājumu pirmsskolas vecuma bērnu un skolēnu ēdināšanai no 2022.gada 1.septembra.

Šis ēdināšanas plāns ir jāiesniedz Jēkabpils novada domei, tad arī tālāk ziņojot, cik lielu līdzfinansējumu par bērnu ēdināšanu būs jāpiemaksā vecākiem.

Pašvaldībā informēja, ka esošais Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestāžu ēdināšanas modelis ietver to, ka no šī gada 1.janvāra līdz 31.augustam tiek nodrošinātas brīvpusdienas 1.-9.klašu audzēkņiem novada vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādēs, kā arī brīvpusdienas bērniem Jēkabpils novada pirmsskolas izglītības iestādēs un bērniem, kuri apmeklē skolas, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu.

Ēdināšana vienam skolēnam Jēkabpils vispārējās vidējās izglītības iestādēs maksā 1,73 eiro, tai skaitā pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Savukārt bijušo novadu teritoriju izglītības iestādēs bāzes maksa ir no 1,42 līdz 1,73 eiro, tai skaitā PVN, atkarībā no veiktā iepirkuma.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.septembra Rīgā daļai vecāku par bērna pusdienām izglītības iestādē var nākties piemaksāt 1-2 eiro dienā, kamēr daļai bērnu tiktu saglabātas brīvpusdienas, šodien preses brīfingā paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Lai pārtikas cenu un citu saistīto izmaksu straujā pieauguma apstākļos nodrošinātu prasībām atbilstoša ēdināšanas pakalpojuma nepārtrauktību Rīgas izglītības iestādēs, Rīgas pašvaldība no 1.septembra palielinās maksu par ēdināšanu galvaspilsētas izglītības iestādēs no 1,42 eiro līdz 2 eiro dienā skolās, kā arī no 2,77 eiro līdz 4 eiro dienā pirmsskolas izglītības iestādēs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), runājot gan par situāciju Rīgā, gan arī citās pašvaldībās, norādīja, ka cenu pieauguma dēļ nodrošināt pusdienas šobrīd kļūst aizvien grūtāk. Tomēr šī ir iespēja izvēlēties ceļu ar pēc iespējas mērķētu atbalstu. Kariņa ieskatā, prātīgākais būtu pārveidot šo sistēmu tā, lai bezmaksas pusdienas būtu pieejamas mazāk nodrošinātiem skolēniem.

"Tas būtu mans ieteikums pašvaldībām. Tad naudas pietiktu tiešām tiem, kuriem tā ir nepieciešama," sacīja premjers.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-1/1)

  • ES
    22.04.2022 11:45
    Ēdināšanas modelis! Kurš Latvijas likumdošanas pants nosaka šādu LĪDZMAKSĀJUMU izstrādi?! Kurš? Vai katrā pašvaldībā ir atšķirīgi noteikumi un likumi, kuri dzīvo pēc Čingizhana vai krievijas sādžas likumiem? Latvijas valsts vienotība nosaka vienādu pantu un likumsakarību ievērošanu visā Latvijas valsts teritorijā. Kārtējo reizi izdalās pašvaldības idiotisms- riebt savam novadam, jo tāds ir šo šakāļu- komunistu mērķis. Zagt un laupīt, neradot vērtību. Pazudināt savu tautu un nākotni.

Atstājiet komentāru