2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils novads vēlas pārvietot padomju karavīriem veltītos pieminekļus pašvaldības teritorijā

Jēkabpils novads vēlas pārvietot padomju karavīriem veltītos pieminekļus pašvaldības teritorijā

Jēkabpils novads vēlas pārvietot padomju karavīriem veltītos pieminekļus pašvaldības teritorijā,  Finanšu komitejas sēdē sacīja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Viņš stāsta, ka pašvaldība vēlas pārvietot pieminekļus uz Jēkabpils brāļu kapiem Varoņu ielā. 

Pašvaldība koordinē savu rīcību ar Ārlietu ministriju, kas arī gaida saskaņojumu no Krievijas par pārvietošanu, skaidro Ragainis.

"Vispirms mums ir jānoskaidro, vai zem pieminekļiem ir kāds apbedīts, to varam darīt tikai tad, ja noņemam pieminekli, bet pašu pieminekli varam noņemt ar saskaņojumu un gadījumā, ja tur nav apbedījumu," esošo situāciju raksturo Ragainis.

Pašvaldība pieminekļu pārvietošanu vēlējās īstenot 2017.gadā un 2014. gadā. "Pašvaldība nevar rīkoties ārpus likuma," teic Ragainis.

Jēkabpils pilsētā atrodas Krustpils parks un Otrā pasaules kara memoriāls, savukārt jaunā novada teritorijā pēc rīcībā esošas informācijas ir vairāk kā desmit piemiņas vietas padomju karavīriem.

Rīgā 8.aprīlī Ragainis tikās ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumsonu, lai apspriestu Jēkabpils pilsētas un novada aktualitātes pieminekļa jautājuma risināšanā.

Komentāri (0-10/16)

  • pagāns Skolnieciņš
    25.04.2022 19:28
    Krievija sabruks. Tā vairs nebūs impērija. Krievijas kolonijas tiks brīvlaistas. Pie mums vairs nebūs Kremļa 5. kolonnas, jo nākotnes Krievija pēc zaudējuma Ukrainā un sabrukuma vairs neuzdrošināsies sludināt lielkrievu šovinismu un panslāvismu citām tautām un valstīm. Krievvalodīgo skolu un 9. maija jautājumi uzreiz atrisināsies, un tie nebūs vairs aktuāli. Nebūs vairs prokremlisko partiju un prokremlisko politiķu. Krievi beidzot tiks vaļā no jukušo caru lāsta, kas iesākās 988. gadā, kad slāvi tika varmācīgi kristīti. Nākotnes Krievijā būs demokrātiskas pārmaiņas. Nebūs vairs militārisma. Krievu totalitārisms taps aizliegts. Un Slāvu Dievu svētība piepildīs Krievijas zemi. Krievijā vairs nebūs jukušu caru. Ar cieņu, pagāns Skolnieciņš ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-) Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
  • hmm
    23.04.2022 15:11
    Izskatās, ka Raivim vajag vēl vienu izārdītu teritoriju ar kuru lepoties kā ar vēl vienu skaistu pilsētas "vizītkarti". Vēl viens jautājums - cik tas maksās, kur dome šim pasākumam ņems naudu (ja daudz kam, kā viņi paši tur saka, naudas nemaz nav), un kāds zengs to darīs? Ar nepabeigtām ielām, bedrainiem ceļiem, daudzām remontēt nepabeigtām un avārijas stāvoklī esošām ēkām, ģimnāzijas haosu, tā arī nepabeigto un izārdīto veco, labo skeitparku (tas bērnu skeitparks pilsētas centrā ne tuvu nav tas kādu daudzi jaunieši vēlas redzēt un kāds tas reiz bija tur, kur tagad ir sporta halle!), kas tagad pūst mežaparkā, vasarās nepļautām un aizaugušām teritorijām, salauzto karuseli tūristu iecienītajā objektā - skvērā pie zirga Raivim vēl šajā sūnu ciemā sava PR celšanai ir par maz? Protams, visu šo pieminekļu novākšana vai pārvietošana daļā sabiedrības Raivja statusu pacels, taču vai pirms tam nebūtu labāk vismaz to iesākto un novārtā pamaesto "mazdārziņu" apzināt un sakopt un visu uzmanību un līdzekļus veltīt vismaz viena iesāktā projekta savlaicīgai un korektai pabeigšanai?
  • Vārds
    23.04.2022 10:51
    Viss saprotams - šitādi darbi tagad topā, taču vai ceļus saremontēt, kultūras namu pabeigt renovēt laikā un ģimnāziju arī beidzot saremontēt Jēkabpils novads un Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis nevēlas? Jeb nograusim vēl vienu teritoriju, atstājot tur kārtējo kaudzi būvgružu un būvbedri ar sētu apkārt, lai neviens nelien, jo teritorijas sakopšanai, labiekārtošanai vai renovācijai pēc to, teorētiski kaitinošo, pieminekļu laimīgas aizvākšanas neatradīsies ne normāla firma, kas to jēgs savest kārtībā un to izdarīt laikā, nedz arī pietiekami daudz lielas un apgūstamas naudas par ko to izdarīt par domes juristu spējām sastādīt līgumu pēc kura tiks veikti reāli darbi, nevis kārtējo reizi visi un, zaudējot lielas naudas, apvesti ap stūri nemaz nerunājot?
  • ES
    22.04.2022 13:10
    Ragaini, nagaini! Vienīgā iespēja, izejot no situācijas, ir šos būvgružus izmantot Jēkabpils ielu labošanai, iestrādājot kaut vai piesaistot Apvienoto Arābu Emirātu ceļubūvniekus, kuriem nav izsvīdumi pat 40'C.
    Latvijas būvnieki- LVC par pienest arābiem ūdeni.
  • ES
    22.04.2022 12:53
    Eto, što za pojebeņ:

    "Автор: Sandra Mikanovska "

    Jūs, maukas, valsts valodu neziniet, ko?!
  • ES
    22.04.2022 12:49
    Cik pieminekļi ir vācu karavīriem, un kur viņi pārvietoti? Kas tie par svinosobakiem, kuriem vajag pieminekli? Ragaini! Tu piesaisti krievijas armijas atbalstu okupantiem, ko? Pret tevi var ierosināt krimināllietu.
  • ES
    22.04.2022 12:01
    Latvieši savus karavīrus rok ārā no Volkovas purviem, lai pārapbedītu DZIMTENĒ, krievu okupantus vajag sadedzināt krematorijā un izkaisīt virs kremļa sarkanā laukumā. Krieviem neviens līķis nav vajadzīgs. Tikai mēslojums.
  • ES
    22.04.2022 11:56
    Ragainis laikam nezin, ka lai noskaidrotu grunts sastāvu nav jānojauc pieminekļi. Ja Jēkabpils nabagmājā nav šādu skenēšanas ierīču, tad jāizsit lampiņu un jāaizslēdz durvis. Vēl tāds izgrābstīts auns var vadīt novadu. Pirms celt Jēkabpilī kārtējo sinagogu, arī jānoskaidro, vai apakšā neatrodas čigānu vai žīdu apbedījumi. Tups kā dzeņa vēders. Kurš tādus idiotus savelk Jēkabpils domē?
    Kā pārbrauc pār Aiviekstes upi, tā atrodies svešā zemē un sādžā piecdesmit gadus atpakaļ.
  • Patriots
    21.04.2022 16:31
    Celšu šķūni ,man karaz noderēs pamatiem,mazāk cementa vajadzēs ,vismaz lietderīgi izmantoti.
  • Anna
    21.04.2022 07:43
    Jūs labāk celjus izremontejiet
12

Atstājiet komentāru