2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils novadā veidos jaunas pārvaldes un rīkos konkursus uz vadītāju, kā arī izpilddirektora amatiem un tiks likvidēti esošie departamenti

Jēkabpils novadā veidos jaunas pārvaldes un rīkos konkursus uz vadītāju, kā arī izpilddirektora amatiem un tiks likvidēti esošie departamenti

Tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību preses konferencē, lūdzām iezīmēt jaunā novada struktūru, pie kuras patlaban tiek strādāts. Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka vadības līmenī norit ļoti intensīvs darbs un pagaidām, kamēr par novada struktūru nav notikušas diskusijas deputātu vidū, plašāk par to, kas un kā būs, viņš neesot gatavs atklāt, taču galvenos virzienus iezīmēja.

Raivis Ragainis atzina, ka darbs nesokas viegli un tik raiti kā gribētos, jo paralēli esot daudz citu darbu, kas darāmi.

“Mēs ar kolēģiem, mazajā novada vadības šūnā, regulāri sanākam, lai strādātu pie novada struktūras izveides un esam nonākuši pie redzējuma, ka Jēkabpils novada pārvaldību mēs redzam caur pārvaldēm, kas ir iestādes, piemēram, izglītības un kultūras pārvalde, sociālais dienests, sporta centrs, administratīvā pārvalde un citas. Risinām jautājumu, kurai struktūrai būs pakļautas  pagastu pārvaldes, kāds ir izdevumu postenis administratīvām izmaksām? Mums ir vīzija par jaunu pārvaldību, kur departamenti pazūd, bet veidojas pārvaldes jeb mazliet atšķirīgs pārvaldības modelis. Es šobrīd negribētu par to sīkāk runāt, lai to varētu darīt, man jābūt visu deputātu atbalstam. Vispirms ar jauno pārvaldības modeli tiks iepazīstināti deputāti, paredzams, ka tas varētu notikt 26.augustā. Līdz tam, mēs vadības līmenī izrunāsim, sagatavosim priekšlikumus, kā tas varētu izskatīties, un tad to prezentēsim visiem deputātiem un runāsim par jauno struktūru. Pēc tam struktūrasu modelis tiks nodots izvērtēšanai komitejās un virzīts uz domes sēdi,” saka Raivis Ragainis.

Viņš piebilst, ka nākamais solis ir izrunāt ar visu jomu vadītājiem par turpmāko darbu un štatu daudzumu katrā konkrētā jomā. Raivis Ragainis pieļauj, ka diskutējot, būs pietiekami liela argumentācija gan no vienas, gan no otras puses, zināms esot, ka arī štatu jomā notiks izmaiņas, taču konkrēti kādas, to šobrīd nevarot pateikt. Piemēram, valsts ir noteikusi, ka tik lielā pašvaldībā, kāds ir Jēkabpils novads, jābūt pašvaldības policijai. Jēkabpilī tā ir, taču, lai aptvertu visu novadu, štatiem jābūt lielākiem. Jēkabpils pašvaldības policijas vadības redzējums ir, lai nodrošinātu kārtības uzturēšanu visā novadā, nepieciešami kopumā 43 darbinieki, patlaban ir 15. Raivis Ragainis sacīja, ka notiks izvērtēšana, kādā apjomā palielināt darbinieku skaitu, jo šis pakalpojums ir jānodrošina, taču par štata apjomu visticamāk notikšot diskusijas un “šķēpu laušana”. 

“Ja mēs iepriekš domājām, ka novadu darbinieki teiks, cik labi, ka līdz decembrim mums ir iespēja mierīgi strādāt un dzīvot, tad šobrīd viņi nāk klāt un saka – lūdzu ātrāk pieņemiet lēmumu, kā strādāsim, kāda būs struktūra, jo ir daudz un dažādas nianses - gan pilnvarojumi, gan pakļautības un atļaujas ieiet dažādās sistēmās ir vienam vai tikai dažiem cilvēkiem, līdz ar to daudziem netiekot klāt visai informācijai, ir ļoti grūti strādāt. Negribam neko sasteigt, bet pie jaunā novada struktūras strādājam intensīvi,” stāsta Raivis Ragainis.

Jēkabpils novada mērs sacīja, ka paredzēts rīkot konkursus uz katras pārvaldes vadītāja amatu, tajā skaitā Izglītības un kultūras pārvaldes, sociālā dienesta, kā arī uz izpilddirektora un viņa vietnieka amatiem.

Raivis Ragainis piebilda, ka ir plānots uz izpilddirektora amatu rīkot iekšējo konkursu, kurā piedalās visu sešu apvienoto pašvaldību izpilddirektori, notiek vērtēšana un izpilddirektora amata kandidāta izvirzīšana.  Savukārt uz izpilddirektora vietnieka amatu paredzēts rīkot ārējo konkursu, aicinot tajā piedalīties pretendentus no malas. Paredzēts, ka konkurss uz izpilddirektora vietnieka amatu varētu notikt vēl pirms konkursa izpilddirektora apstiprināšanai.
Raivis Ragainis uzsvēra, ka likums ir noteicis kārtību, kādā izvēlas pretendentus amatiem un kā tiek rīkoti iekšējie un ārējie konkursi starp pretendentiem. 

“Ir vietas, kur iezīmējas un mēs jau redzam, kas varētu vadīt visu šo nozari, ir vietas, kur mēs gribētu pastiprinājumu nozarē no malas, viena sadaļa, ko noteic likums un, kas mums jāievēro un ko mēs arī darām, cita, kas mums liek izvēlēties labāko variantu ar kuru varam sasniegt vēlamo rezultātu. Mums katrā pārvaldē vajadzīgs vadītājs, kurš redz vienotu mērķi, kurš redz un domā vienā virzienā ar politisko vadību un tad mēs varam būt pārliecināti, ka kaut kādā noteiktā laika periodā mēs sasniegsim uzstādītos rezultātus, ko katrs politiķis priekšvēlēšanu programmā ir rakstījis un solījis saviem vēlētājiem. Tas ir smags un grūts darbs. 2009.gadā, iepriekšējās reformas laikā, kad man bija tas gods pārņemt rajona padomi un tas bija krietni mazākā apjomā, kā ir šobrīd,  atceros, cik tas bija psiholoģiski smags darbs, jo visi cilvēki mazāk vai vairāk darbaspējīgi un strādātgriboši un izvērtēšana, kurš paliek un ar kuru jāšķiras, uzliek ļoti lielu morālu atbildību lēmumu pieņēmējiem. Patiesībā, tas ir neapskaužams darbs, jo, iespējams, ka visiem nav vietas turpmākajā sadarbībā. Te nav runa, kā tikai ietaupīt, ietaupīt un ietaupīt, te ir reāla darbība un katram darbiniekam jābūt pietiekoši noslogotam un viņa rentabilitātei jābūt pozitīvai, jo tikai tad viņš ar savu darbu, pilnvērtīgi strādājot, izpilda dotos pienākumus. Protams, var sadalīt darbus uz vairākiem, bet tad kādā laika periodā mēs šīm vietām nevarēsim atļauties darba atalgojumu,” skaidro Raivis Ragainis.  

Jautāts par to, kā plānots attīstīt kapitālsabiedrības, Raivis Ragainis sacīja, ka šobrīd vadības maiņa kapitālsabiedrībās nav aktuāla, taču beidzoties līgumu termiņiem, tiks sludināti konkursi uz valdes locekļu amatiem, konkursā varēs piedalīties arī esošie vadītāji. Tāpat arī Raivis Ragainis sacīja, ka nākotnes vīzija kapitālsabiedrību vadībai esot tāda, ka, izņemot Jēkabpils slimnīcu, visās citās jābūt vienam valdes loceklim.  Pie šī jautājuma strādājot apvienoto pašvaldību izpilddirektori.

Raivis Ragainis arī piebilda, ka jārisina jautājums par SIA “Pils rajona namu pārvaldi” un SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, jo neesot pieņemami, ka abas sabiedrības vada viens cilvēks. Līdz ar to buksējot uzstādīto mērķu realizēšana Pils rajona namu pārvaldē. Raivis Ragainis pieļāva, ka, iespējams, varētu notikt Pils rajona namu pārvaldes reorganizācija, apvienojot ar SIA “JK namu pārvalde”, sludinot konkursu uz apvienotās kapitālsabiedrības vadītāja amatu. Par šo jautājumu vēl tikšot diskutēts. Tāpat arī Raivis Ragainis piebilda, ka, izrādot visu cieņu vadītājam kā speciālistam, pret ko neesot iebildumi, nav pieņemami, ka SIA “Jēkabpils ūdens” vadībā ir cilvēks, kurš Jēkabpilī uzņēmumā uz vietas ir vienu līdz trīs dienas nedēļā, jo dzīvo citā novadā. Pēc mēra domām, uzņēmumu jāvada cilvēkam, kurš dzīvo uz vietas un darba vietā ir katru dienu.

Raivis Ragainis uzsvēra, ka darbu turpinās visas jaunā Jēkabpils novada kapitālsabiedrības, kas ir pašpietiekamas un ar pakalpojumu sniegšanu nodrošina savu pastāvēšanu. Savukārt par tām kapitālsabiedrībām, kuras jādotē un jāuztur no pašvaldības budžeta, tiks spriests un notiks izvērtēšana, kuras likvidēt un kuras iespējams apvienot, nodrošinot pakalpojumus iedzīvotājiem.

Komentāri (0-5/5)

  • sāpe
    19.08.2021 15:24
    Tie paši vēži vien tiks tik jaunā kulītē!Un iedzīvotājiem nekas nemainīsies,katrs savu privāto biznesu bīdīs un tautai piga.
  • Skudra
    19.08.2021 14:54
    Kūku pagastā arī varbūt beidzot vajag jaunas sejas.
  • Ruks
    19.08.2021 11:55
    Kāda alga ir Jēkabpils ūdens priekšniekam par vienu vai trīs dienu darba nedēļu?
  • Poga
    19.08.2021 11:52
    Iekšējais konkurss izpilddirektora amatam. Tad jau skaidrs, ka Gogulim ir kārtīgs kompromats uz visiem. Neviens nevar dabūt viņu lauka no Domes
  • Reforma
    18.08.2021 16:27
    Uz 3 pagastiem vienu parvaldnieku! Ne vairak!!!

Atstājiet komentāru