2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils novada domes finanšu komitejā, skatot lēmuma projektu par grozījumiem darba samaksas nolikumā, izvēršas diskusijas

Jēkabpils novada domes finanšu komitejā, skatot lēmuma projektu par grozījumiem darba samaksas nolikumā, izvēršas diskusijas

Jēkabpils novada domes Finanšu komitejas sēdē tika skatīts lēmuma projekts “Par grozījumiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestādēs strādājošo darba samaksas, sociālo garantiju un atvaļinājumu nolikumā”. Pirms balsojuma par šī lēmuma projekta virzīšanu uz domes sēdi, notika deputātu diskusijas. Diemžēl žurnālistiem pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļā tika atteikta iespēja iepazīties ar lēmuma projektu, norādot, ka dokuments būs pieejams pēc tā apstiprināšanas domes sēdē. Tāpēc šobrīd nav iespējas iepazīstināt lasītājus ar dokumentu, iepazīstinām īsumā ar deputātu sacīto, diskutējot par lēmuma projektu. 

Deputāts Aivars Kraps (LA) domes vadībai pārmeta, ka netiek turpināta algu iesaldēšana, lai gan Covid-19 krīze vēl nav beigusies. Viņa ierosinājums un deputātu lēmums savulaik bijis uz krīzes laiku algas iesaldēt, bet no 1.jūlija šis lēmums vairs nav spēkā. Runājot par komiteju vadītājiem paredzētajām algām, Aivars Kraps viņu ienākumus salīdzināja ar valstī vienas no lielākajām algām īpašnieku, airBaltic prezidenta un izpilddirektora Martina Gausa. Aivars Kraps sacīja, ka pēc pašreizējā plāna komiteju sēdes notiek reizi mēnesī un, salīdzinot Jēkabpils novada domes komiteju vadītāju un airBaltic vadītāja minūtes darba apmaksu, tad lidostas vadītāja darba minūte izmaksā 6 eiro, bet komiteju vadītāju – 83 eiro, jautājot vai šī apmaksa nav pārspīlēta?

Jēkabpils novada domes mērs Raivis Ragainis (LZP) aicināja nenodarboties ar demagoģiju un nekorektiem salīdzinājumiem, uzsverot, ka komiteju vadītāji strādā pilnu slodzi un viņu darba laiks nav tikai komitejas vadīšana. Mērs norādīja, ka Jēkabpils novads ir trešā lielākā pašvaldība un atbrīvoti komiteju vadītāji būs arī citos jaunizveidotajos novados, piemēram, Ogres, Dienvidkurzemes, Jelgavas, Valmieras. Raivis Ragainis arī piebilda, ka jaunā novada dome vēl nav nonākusi pie darbu darīšanas, jo visu laiku esot “jādzēš iepriekšējā sasaukuma domes vadības zemās kapacitātes dēļ radīto neizdarīto darbu “ugunsgrēkus, taču darāmo darbu esot milzīgs apjoms.

Aivars Kraps lūdza precizēt, kāda būs komiteju vadītāju un attiecīgās jomas domes priekšsēdētāja vietnieku sadarbība un darāmo darbu sadalījums.

Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāja Līga Kļaviņa (LZS) sacīja, ka komiteju vadītāju un domes priekšsēdētāju vadītāju sadarbība ir laba. Komiteju vadītāju pārziņā ir visu “jaunā novada normatīvo aktu salāgošana ar likumdošanu, savukārt mēra vietnieku pārziņā ir aktuālo apvienošanās jautājumu risināšana. Viņa norādīja, ka tas ir milzīgs darba apjoms, kas jāpagūst paveikt līdz gada beigām. Arī Līga Kļaviņa atzīmēja, ka šobrīd jaunās domes darbs un laiks jāvelta n tikai jaunā novada jautājumiem, bet arī tam lai sakārtotu neskaitāmus jautājumus pilsētā, kas iepriekšējās domes vadības laikā netika izdarīts.

Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis (LZP), iesaistoties sarunā, norādīja, ka Covid-19 krīze, ko visi gaidīja, tā arī nav iestājusies. Viņaprāt, pašvaldības vadība ir cienīga saņemt atalgojumu, kas nav mazāks kā kapitālsabiedrību vadītāju atalgojums.

Deputāts Leonīds Salcevičs (JRP) norādīja, ka Administratīvi teritoriālā reforma tika veikta ar domu, lai samazinātu pašvaldību administratīvos tēriņus, jautājot vai lemjot par amatiem un algām, šo ideju izdosies īstenot. Pēc viņa provizoriskiem aprēķiniem, saskaņā ar  lēmuma projektu “Par grozījumiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestādēs strādājošo darba samaksas, sociālo garantiju un atvaļinājumu nolikumā”, pašvaldības administrācijas izdevumi būs pieauguši par 100 000 eiro.

Raivis Ragainis atzina, ka administrācijas izdevumi nav samazinājušies, bet ir pieauguši un tas esot ne tikai Jēkabpils novadā, bet arī citās pašvaldībās un tam esot objektīvi iemesli. Viņš arī uzsvēra, ka komiteju vadītāji strādās uz pilnu slodzi un šis atalgojums ir viņu vienīgais ienākums, tāpēc tam jābūt atbilstošam.

Leonīds Salcevičs iebilda, ka tas nav arguments atalgojuma noteikšanai.

Jānis Raščevskis (LA) apšaubīja milzīgo darbu apjomu, kas tiek uzsvērts, norādot, ka viņš ir strādājis gan rajona padomē, kas aptvēra visus jaunajā novadā apvienotos novadus, gan pilsētā un zina šo darbu un pauda neizpratni, kur pēkšņi darbu apjoms tik ļoti pieaudzis, ka vajag tik daudz amatus, lai padarītu to, ko iepriekš paveica pāris cilvēki. Jānis Raščevskis piebilda, ka visi zina “no kuras puses pūš vējš”, kāpēc vajadzīgi šie amati ar labām algām. Viņš rosināja: “Ja jau jūs esat 13 deputāti, kas atbalsta šo domes vadību, tad izdomājiet katram kādu amatu un maksājiet labas algas no nodokļu maksātāju naudas”.

Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis atkārtoti aicināja izbeigt demagoģiju un norādīja, ka ir divu tipu cilvēki, vieni, kas grib darīt, dara un redz darba apjomu un otri, kas imitē darbu un tad tā apjoms nav svarīgs.

Sarunā ar žurnālistiem deputāts Aigars Nitišs (LZP) sacīja, ka, salīdzinot, visas sešas pašvaldības, kas apvienotas Jēkabpils novadā, tās iepriekš vadīja seši cilvēki – katras pašvaldības domes priekšsēdētājs un arī tagad esot seši cilvēki – domes priekšsēdētājs, trīs vietnieki un divi atbrīvotie komiteju vadītāji, kas darīs visus svarīgākos darbus novadā un risinās ar apvienošanos saistītos jautājumus, kā iepriekš, tā arī tagad esot vienāds atbildīgo personu skaits.

Balsojumā par lēmuma projektu “Par grozījumiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestādēs strādājošo darba samaksas, sociālo garantiju un atvaļinājumu nolikumā” – “par” balsoja - Kārlis Stars (NA), Andrejs Gavrilovs (S), Aigars Nitišs (LZP), Mārtiņš Svilis (LRA), Kaspars Štolnieks (JKP), Ainars Vasilis (LZP), Aivars Vanags (JKP), Alfons Žuks (IA), Aija Bojāre (LZP), Daina Kalve (NA), Līga Kļaviņa (LZS), un Daina Vītola (IA). Savukārt “pret” balsoja Aivars Kraps (LA), Māris Trušelis (LA), Elīna Serkova (LA), Jānis Raščevskis (LA) un Leonīds Salcevičs (JRP). Deputāts Māris Dimants (JRP) sēdē nepiedalījās. 

Lēmuma projekts ir nosūtīts uz domes sēdi tā galīgai apstiprināšanai. Jēkabpils novada domes sēde notiks 29.jūlijā.


Saistīta ziņa: Jēkabpils novada domes pastāvīgās komitejas apstiprina vadītājus

Komentāri (0-8/8)

  • Zinātājs
    25.07.2021 10:14
    Nepaies ne pusgads.kā Ragaini atkal nometīs.
  • vērotājs
    24.07.2021 20:04
    Ragainim nav savu domu, visu saregulē Nitišs un Kļaviņa. Lauķi vietnieki salikti tikai tāpēc, lai nodrošinātu sev domes priekšsēdētāja amatu, citādi šie nebūtu balsojuši.Algoti komiteju vadītāji ir ĀRPRĀTS AR TĀDĀM ALGĀM .Administratīvie izdevumi tā saimniekojot pieckārtīgi palielināsies un jēga bija tai AT reformai?Aizies pa burbuli visa Ragaiņa šaraškina kantora, tāpat kā Ozola...
  • Artis
    24.07.2021 16:00
    Iepriekšējās Domes sēdes bija vairāku celtniecības firmu sapulcītes. Tagad tikai vienas. Un zīmīgi ka vietnieks attīstības jautājumos intelektuālis, būvdarbu vadītājs, no tās pašas kompānijas:)))))
  • Skolotāja
    24.07.2021 11:08
    Izskatās, ka Žuks nav nekāds vietnieks, bet īsts statisks, kas neko nenosaka. Jo izglītības lietas sākusi kūrēt tieši viņa nevis Žuks, kas ir viņa tiešais darba pienākums. Viņš stāv blakus un plāta muti

    Vārdu sakot mūsu novadam ir 5 vietnieki, 2 vietnieku vietnieki un priekšsēdštājs. Atalgojums gadā 100 tūkstoši. Ārprāts!
  • jēkabpiliete
    24.07.2021 10:43
    Ragaiņa klanam ļipas trīc, ja savi korišii jāliek visos amatos-katram atradīs amatu, lai tikai atkal beņķis neaizslīd.Kā tā var izšķiest līdzekļus?Komitejām vadītāji ar tādiem atalgojumiem-zeme atveries.Kļaviņai vīrs svilpunieks , kas viņa par komitejas vadītāju ar tādu reputāciju!Knapi iekšā tika, vēlēšanu rezultāti jau parādīja cik ļoti viņu jēkabpilieši atbalstīja Žuks divus vārdus knapi kopā saliek un ņurd zem deguna, ka neko saprast nevar. Ragainis kā pašpuika, tak iedodiet kādus smagākus akmeņus rokās, lai pie katra mutes atvēriena nevicinās ar rokām Neesiet naivi, nākošajās vēlēšanās sēdēsiet kā Ozola aiz svītras!
  • Viedoklis
    24.07.2021 10:24
    to: Jēkabpiliete
    Nopietni? Pilsētā ar 7,5k iedzīvotāju 2 vietnieki - ir OK. Novads ar 45k - 3 par daudz? :))))
  • Viesis
    24.07.2021 09:32
    Balsoju par Ragaini un nu esmu simtreiz to nožēlojusi...Tā izšķērd'ēt nodokļu maksātāju naudu, lai tikai nostiprinātu savas pozīcijas un visi pelēkie kardināli tiktu pie amatiem?????NOŽĒLOJAMI TĀDĀ VEIDĀ MĒĢINĀT NOSTIPRINĀT SAVAS POZĪCIJAS.Kļaviņai tāada alga-2500 uz rokas, dzird, ka vēl vietnieku šai sagribējies. Tad jau pievienoto novadu iestāžu darbiniekiem meklēs kā nogriezt algas, jo silei var pietrūkt.
  • Jēkabpiliete
    23.07.2021 22:23
    Nu gan apetīte! Ko darīs 3 vietnieki?

Atstājiet komentāru