2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils domē pēc KNAB vizītes gatavo ziņojumu par situāciju kapitālsabiedrībās

Jēkabpils domē pēc KNAB vizītes gatavo ziņojumu par situāciju kapitālsabiedrībās

  • LETA --
  • 22 janvaris 2021 --

Jēkabpils pašvaldības izpilddirektoram Guntaram Gogulim ir jāsagatavo ziņojums par situāciju pašvaldības kapitālsabiedrībās, komentējot vakar Jēkabpilī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās izmeklējošās darbības, aģentūrai LETA pauda pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola (Neatkarīgā deputāte).

Viņa apstiprināja, ka domē ir veiktas procesuālās darbības, taču plašākus komentārus nesniedza. Ozola uzvēra, ka darbs domē turpinās, tiek plānotas komiteju un domes sēdes un apstiprināšanai gatavots pilsētas budžets. Sasaukt ārkārtas domes sēdi saistībā ar KNAB darbībām, pēc Ozolas teiktā, nav nepieciešamības.

Domes priekšsēdētāja Aivara Krapa (LA) tālrunis kopš ceturtdienas ir izslēgts, bet Ozola, komentējot viņa iespējamo prombūtni vai aizturēšanu sacīja, ka "mērs pilda pienākumus neatskaitoties, bez īpaša pilnvarojuma".

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB darbības saistītas ar pašvaldības SIA "Jēkabpils pakalpojumi", taču arī šo informāciju Ozola nekomentēja. Vienlaikus viņa atzina, ka Gogulis kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis, ņemot vērā notikušo, gatavo ziņojumu domes vadībai par situāciju pašvaldības uzņēmumos.

Arī "Jēkabpils pakalpojumu" vadītāja Guntara Leitāna tālrunis kopš ceturtdienas zvanus nepieņem. Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Kūlīte, skaidrojot, ka strādā attālināti, nemācēja teikt, vai Leitāns atrodas darba vietā. Arī viņa nekomentēja iespējamās KNAB darbības uzņēmumā.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Leitāns uzņēmumu vada kopš 2019.gada 12.jūlija. Kapitālsabiedrības apgrozījums 2019.gadā bija 2,575 miljoni eiro, bet peļņa 273 109 eiro. Dati par pērno gadu vēl nav pieejami.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu aizdomās par Jēkabpils domes amatpersonu iespējamām nelikumībām saistībā ar pašvaldības kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem. KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā ceturtdien veica "neatliekamas kriminālprocesuālās darbības".

KNAB kriminālprocesu sācis pērn 21.septembrī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkarīgā nolūkā saistībā ar kādas kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem.

KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu nesniedz.

Jautājumi par KNAB procesuālajām darbībām Jēkabpils domē ir jāadresē birojam, jo pašvaldība nedrīkst izpaust informāciju, ceturtdienas vakarā attālinātā preses konferencē žurnālistiem paziņoja Gogulis.

Viņš neprecizēja, kur tieši veiktas izmeklēšanas darbības un vai izņemti kādi dokumenti vai tehnika, vien apstiprināja, ka tas noticis Jēkabpilī. "Šodien Jēkabpilī bija KNAB un veica procesuālās darbības. Ņemot vērā, ka tā ir pirmā tāda veida vizīte pie mums, var rasties daudz jautājumu. Šie jautājumi jāadresē izmeklējošām institūcijām, jo viņi veic izmeklējošās darbības," komentēja izpilddirektors.

Viņš stāstīja, ka pirms preses konferences par KNAB darbībām informēti arī deputāti, un viņiem arī esot sniegta informācija tikpat lielā apjomā kā žurnālistiem.

"Mēs ļoti uzticamies tiesībsargājošajām instancēm un gaidām viņu lēmumu par turpmāko rīcību. Informācija mūsu rīcībā ir ļoti skopa," apgalvoja Gogulis.