2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī sākusies Kena parka dīķa tīrīšana (FOTO)

Trešdien, 13.janvārī sākās Kena parka dīķa tīrīšana. Šie darbi uzticēti SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

“Kena parks ir viena no skaistākajām, ja ne pati skaistākā vieta Jēkabpilī un ir doma šo vietu padarīt vēl skaistāku. Pēc dīķa iztīrīšanas šeit paredzēts izvietot strūklaku, bet tas jau būs nākamais solis. Patlaban pamatuzdevums ir iztīrīt dīķa gultni. Dīķis gadu gaitā ir aizaudzis un piemēslots. Kad dīķis būs iztīrīts, kā jau minēju, ielaidīsim šeit strūklaku un dīķa krastā (virzienā uz Brīvības ielas pusi) paredzēts izvietot vides objektu – gredzenus, kur jaunlaulātie varēs pieslēgt savas atslēdziņas, saskaņā ar tradīcijām. Ir doma atdzīvināt Kena parku, bet sākam ar Dīķa tīrīšanu,” stāsta Jēkabpils mērs Aivars Kraps (Attīstībai/Par).

Viņš piebilst, ka dīķa tīrīšana tiks pabeigta apmēram pusotras nedēļas laikā. Darbu izmaksas nav lielas, dīķa tīrīšanai, izraktās masas aizvešanai un pēc tam krastu apzaļumošanai un ja būs sabojāts zālājs vai parka celiņi to atjaunošanai vai salabošanai atvēlēti aptuveni 10 000 eiro. Savukārt nākamajiem darbiem – strūklakas un vides objekta gredzenu izvietošanai un celiņa izbūvei līdz tam šī gada budžetā plānots līdz 40 000 eiro. Aivars Kraps piebilda, ka līdzekļi būs pēc budžeta apstiprināšanas, ko cer pieņemt 28.janvārī. Viņš pieļāva, ka par šo jautājumu vēl varētu būt deputātu diskusijas, taču izteica cerību, ka līdzekļi nākamā gada budžetā tiks apstiprināti. 

Jautāts, kāpēc dīķa tīrīšana notiek ziemā, Aivars Kraps skaidroja, ka darbus sāka šobrīd, jo ārā ir mīnus grādi, zeme sasalusi un smagā tehnika, kas nepieciešama šādos apstākļos minimāli bojās parka zālāju un celiņus. Savukārt no dīķa krastiem un gultnes izcelto zemi, augu saknes un dažādus ūdenī samestos sadzīves atkritumus paredzēst vest uz poligonu “Dziļā vāda”. Ja gadījumā sadzīves atkritumu nebūs, tad gultnes zemi vedīs uz Mežaparku kalna veidošanai. Aivars Kraps sacīja, ka šīs nedēļas nogalē jau varēs izvērtēt, cik lielā apmērā ir vai nav ar sadzīves atkritumiem piesārņota dīķa gultnes zeme un izlemt, kurp to vest. 

Jau pirmajos metros, tīrot Kena parka gultni, ekskavators atdūries pret dolomīta kārtu. Nolemts, ka gultni tīrīs līdz dolomītam, to neceļot laukā un patlaban nav zināms, cik dziļš dīķis būs pēc tīrīšanas. 

Jēkabpiliešus ik vasaru priecēja baltās ūdensrozes, kas krāšņi ziedēja kena parka dīķī. Tīrot gultni tās ies bojā, taču Jēkabpils mērs solīja, ka pēc dīķa iztīrīšanas, tajā no jauna tiks iestādītas ūdensrozes.

Jautāts vai tiks veikta arī dīķa līmeņa regulēšana, Jēkabpils mērs skaidro, ka ūdens līmeņa regulēšana, samērojot ar Daugavas gultni, izmaksā dārgi, vairāk kā 100 000 eiro un patlaban šos darbus neveiks, jo pašvaldībai nav tādu līdzekļu. 

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Leitāns stāsta, ka uzņēmums ekskavatoru īrē no zemnieku saimniecības “Daugava”. Dīķi paredzēts iztīrīt visa garumā arī zem tiltiņa. Savukārt izraktā materiāla transportēšanu veiks SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Pēc rakšanas darbiem paredzēts sakārtot dīķa krastus, sēt zālāju, atjaunot parka celiņus, ja kāds būs sabojāts un zālāju. 

Iztīrīt Kena parka dīķi, izvietot šeit strūklaku, kas, saskaņā ar dīķa apjomu, būs vairāk gara nekā augsta un izvietot vides objektus paredzēts līdz jūnijam.

Jau ziņots, ka Kena parks radās 18. gadsimtā, kad Jēkabpilī pilsētas īpašumus iegūst Kena muižnieku dzimta, kura uzbūvē muižu, kas ir saglabājusies līdz mūsu dienām. Šī muiža līdz pat 1. Pasaules karam piederēja slavenajam liķieru fabrikas īpašniekam Kenam. Kena aizraušanās bija koku stādīšana un parku veidošana, tāpēc blakus savai muižai sāka veidot parku. Parka veidošanā tika izmantots "3E" princips - ekonomisks, ekoloģisks un estētisks. Parka platība bija 4,1 hektāri. Kens iestādīja tikai Latvijā sastopamos kokus, parkā kopumā tika iestādīti 1004 koki, galvenokārt lapu koki, kuru vidū tikai seši skujkoki, tāpat arī 2135 dekoratīvie krūmi grupās. Sākotnēji Kena parkam apkārt atradusies dekoratīva sēta. Agrāk šajā parkā notikušas zaļumballes. 1980. gados parks tika labiekārtots. Tika iztīrīts blakus esošais dīķis, un pār to tika uzcelts gājēju tiltiņš. Tika pārbūvēts arī deju placis ar estrādi. Padomju gados parkā atradās arī karuseļi. 

Mūsdienās Kena parks ir atpūtas parks, kur 2015.gadā tika izvietots plašs bērnu rotaļu laukums un 2018.gadā atjaunota brīvdabas estrāde, kurā norisinās dažādi pilsētas kultūras pasākumi.

Atstājiet komentāru