2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Diskutē par Jēkabpils tūrisma nozares attīstību

Diskutē par Jēkabpils tūrisma nozares attīstību

20.oktobrī Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola tikās ar Reģionālās biznesa un tūrisma attīstības biedrības “Jēkabpils rezidence” valdes locekli Mārīti Poli un Jēkabpils Vēstures muzeja direktori Inesi Berķi, lai kopīgi vienotos par sadarbību un rīcību dažādos jautājumos, kas skar tūrisma nozares attīstību pilsētā, portāla radio1.lv redakciju informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa.

K.Ozola uzsvēra tūrisma nozares nozīmi tautsaimniecībā un reģiona attīstībā un sniedza ierosinājumus, lai veicinātu pašvaldības iestāžu, nevalstisko organizāciju, iedzīvotāju un komersantu iesaistit ūrisma politikas veidošanā. “Tūrisma piedāvājuma paplašināšana un pieaugoša Jēkabpils atpazīstamība sniegtu pozitīvu ietekmi uz ekonomiskās situācijas uzlabošanu, īpaši šajā laikā, kad vietējo ceļotāju aktivitāte ir strauji pieaugusi. Palielinoties tūristu interesei, attiecīgi palielinās arī pieprasījums pēc pakalpojumiem un to daudzveidības, tādējādi veicinot vietējās uzņēmējdarbības vides attīstību”, tā K.Ozola.

Domājot par tūrisma nozares attīstību, pašvaldībai un uzņēmējiem būtu maksimāli jāizmanto Eiropas Kopienas instrumentus un programmas tūrisma atbalstam, tajā skaitā Eiropas struktūrfondi (ERAF, ESF), Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (ELFLA) un citi, īpaši uzsverot dabai draudzīgu un inovatīvu risinājumu pielietošanu nākamajā plānošanas periodā. Pašvaldība savu iespēju robežās centīsies intensīvāk informēt uzņēmējus par pieejamajām iespējām, tomēr iniciatīvai būtu jānāk no uzņēmēju puses.

“Jēkabpils rezidence” aktīvi strādās pie tā, lai pilnveidotu saskarsmi starp pakalpojumu sniedzējiem un pašvaldību, kā arī  stiprinātu savstarpējo komunikāciju. M.Pole uzskata, ka tūrisma attīstībā pilsētā vairāk jāiesaista komersanti, kuru radītos produktus - preces un pakalpojumus - izmantos gan tūristi, gan vietējie iedzīvotāji. Ir jāveicina komersantu līdzdalība ar tūrisma attīstību saistītu jautājumu risināšanā. Tāpat ar dažādu instrumentu palīdzību, piemēram, grantu konkursiem, jāveicina inovatīvu, radošu pakalpojumu ieviešana pilsētā.

Tikšanās laikā K.Ozola informēja, ka Jēkabpils pilsētas dome ir lēmusi par jaunveidojama (pēc Administratīvi teritoriālās reformas) Jēkabpils novada attīstības programmas 2021.–2027. gadam izstrādi, kā arī Jēkabpils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2021.–2035. gadam izstrādi. Minētajās programmās, kā viens no būtiskākajiem attīstības virzieniem tiks iekļauts arī tūrisms.Plānošanas dokumenti tiks integrēti arī Zemgales plānošanas reģiona Attīstības programmā 2021.-2027. gadam, kuras izstrādē no Jēkabpils pilsētas pašvaldības ir deleģēta priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola.

Tikšanās laikā tika risināti organizatoriski jautājumi par kopīgu sadarbību pilsētas tēla veidošanā (reģiona un valsts kontekstā) un sadarbību tūrisma nozares attīstībā, nosakot konkrētas Jēkabpils Vēstures muzeja un “Jēkabpils rezidences” atbildības sfēras.

Kā būtiskākie pasākumi plānoti - atjaunot tūrisma pakalpojumu sniedzēju datu bāzi, izstrādāt gan lokālus, gan reģionālus tūrisma maršrutus, veikt gidu apmācības, organizēt tikšanās ar tūrisma operatoriem par iespējām Jēkabpili intensīvāk iekļaut komerciālos tūrisma maršrutos u.c.

Tuvākajā laikā “Jēkabpils rezidencē” plānotas pašvaldības vadības tikšanās ar dažādu nozaru komersantiem, lai diskutētu par iespējamiem sadarbības un atbalsta modeļiemtūrisma pakalpojumu pieejamības veicināšanai un dažādošanai reģionā.

Komentāri (0-1/1)

  • sveta
    03.11.2020 17:45
    kur maskas?

Atstājiet komentāru