2024.gada 19. marts

Jāzeps

Covid-19: Jēkabpilī testus veiks skolu un interešu izglītības iestāžu kolektīviem, sociālajiem darbiniekiem un pašvaldības policistiem

Covid-19: Jēkabpilī testus veiks skolu un interešu izglītības iestāžu kolektīviem, sociālajiem darbiniekiem un pašvaldības policistiem

Sestdien, 24.oktobrī Jēkabpils domē tika sasaukta preses konference, kurā Jēkabpils mērs Aivars Kraps un izpilddirektors Guntars Gogulis informēja par situāciju pilsētā saistībā ar koranovīrusa Covid-19 izplatību un paredzētajiem ierobežojošajiem pasākumiem.

Atklājot preses konferenci Aivars Kraps sacīja, ka patlaban pilsētā ir 47 cilvēki, kas slimo ar Covid-19, bet Jēkabpils reģionā kopā ar apkārtējiem novadiem šis skaitlis jau pārsniedz 70 personas. Savukārt vairāk kā 200 personas Jēkabpilī atrodas pašizolācijā. Zināms, ka daļai saslimušo jēkabpiliešu infekcija norit vidēji smagā un smagā formā, tāpēc nepieciešams pieņemt nopietnus ierobežojošus mērus, lai infekcija neizplatītos strauji tālāk.

Aivars Kraps uzsvēra, ka kopš pandēmijas sākuma Jēkabpilī situācija bijusi laba un šeit saslimušo skaits bijis pāris cilvēki. Taču oktobra sākumā pēc konstatētā saslimšanas gadījuma Ābeļu pamatskolā infekcija strauji izplatījusies pilsētā un apkārtējos novados.

Tāpēc, saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra ieteikumu, Jēkabpilī tiks veiktas analīzes jeb testi uz Covid-19 riska grupu profesiju pārstāvjiem.

Guntars Golulis sacīja, ka tāpat kā visā valstī arī Jēkabpilī, vislielākais risks inficēties ar Covid-19 ir skolotājiem, policistiem un sociālajiem darbiniekiem. Viņš sacīja, ka izdevis rīkojumu, lai veiktu preventīvus pasākumus Covid-19 ierobežošanai pilsētā un šajās dienās analīzes tiks veiktas visu pilsētas vispārizglītojošo skolu, mākslas skolas, mūzikas skolas, sporta skolas, Bērnu un jauniešu centra pedagogiem un tehniskajiem darbiniekiem, kā arī visiem pašvaldības policistiem un Sociālā dienesta darbiniekiem.

Aivars Kraps prognozēja, ka pēc tik plašas testēšanas noteikti pieaugs ar Covid-19 saslimušo statistika pilsētā. Analīžu rezultāti būšot zināmi otrdien trešdien. Visiem iepriekšminētajiem pašvaldības iestāžu darbiniekiem tiks veikti siekalu testi, lai noteiktu vai persona ir vai nav inficējusies ar Covid-19.

Guntars Gogulis sacīja, ka pilsētas bērnudārzu pedagogiem un darbiniekiem testus neveiks, jo pirmsskolas izglītības iestādēs sitruācija ir stabila. Guntars Gogulis uzslavēja bērnudārzu vadību un darbiniekus, ka šajās iestādēs tiek ievēroti visi ierobežojumi un nosacījumi, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos.

Savukārt runājot par Jēkabpils slimnīcu un tur konstatētajiem saslimšanas gadījumiem ar Covid-19, Guntars Gogulis sacīja, ka saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, ir izsekota saslimstības ķēde un visas personas apzinātas, kā arī veikti visi ierobežojošie pasākumi. Sākotnējais infekcijas avots bija pacients.

Aivars Kraps informēja, ka no pirmdienas 26.oktobra tiks pārtraukti publiskie apmeklējumi jaunajā sporta hallē un šeit nenotiks arī augstākā līmeņa sacensības, tiks lūgts rast iespēju šīs spēles pārcelt ārpus Jēkabpils.

Guntars Gogulis atzīmēja, ka Covid-19 visai straujā izplatība pilsētā lielā mērā saistīta ar to, ka daudzi cilvēki ir bijuši pašpārliecināti un domājuši, ka viņus jau saslimšana neskars. Tomēr tagad daudzi ir saslimuši un pauž izbrīnu, "kā tad tā". Pašvaldības vadība mudināja cilvēkus būt atbildīgiem un ievērot epidemiologu ieteikumus gan par paaugstinātas higiēnas ievērošanu, gan par distancēšanos, tostarp izvairoties no publisku pasākumu apmeklēšanas.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps piebilda, ka šie ierobežojumi būs spēkā divas nedēļas, pēc tam vēlreiz izvērtēs situāciju. Aivars Kraps aicināja jēkabpiliešus ievērot visus ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus – ievērot distanci, neapmeklēt vietas, kur pulcējas daudz cilvēku, valkāt sejas aizsargmaskas un mazgāt rokas.

Preses konferences pilnu ierakstu videoversijā skatieties - ŠEIT

Attēlā: Jēkabpils mērs Aivars Kraps un izpilddirektors Guntars Gogulis preses konferencē.

Komentāri (0-8/8)

  • Viesis- nja
    25.10.2020 07:52
    Mans ģimenes ārsts gan vienmēr piedāvā darba nespējas lapu -kaut arī ir tikai iesnas un klepus.
  • nja
    24.10.2020 22:25
    Un kā tad ar ārsta norīkojumiem testēšanai? Vai tad mūžīgi pārslogotie Jēkabpils ģimenes ārsti tos visai šai mērķa grupai tik viegli rakstīs? Un kā pēc tam būs ar slimības lapām, ja simptomu nav, bet tests pozitīvs, ja agrāk pie tipiskām gada aukstās sezonas saslimšanām atsevišķi Jēkabpils ģimenes ārsti slimības lapu nemaz nedeva (arī tad ja biji skolas darbinieks) un rekomendēja slimību pārstaigāt pat neaizdomājoties cik daudzus pa ceļam vari aplaist. Maz ticams ka šī attieksme un uzskati dakteriem būs mainījušies. Un vispār pieļauju ka daudziem no šīs testēšanas mērķa grupas ģimenes ārsta nemaz nav, jo vecais aizgāja pensijā, esošie neņem jo ir pārslogoti, un jauna ārsta arī nav. Pēc nedēļas par tādiem bez ģimenes ārsta kļūs arī daktera Hercbaha klienti.
  • Andris
    24.10.2020 18:27
    Tieši šitādu arču dēļ vīrusa izplatība arī ir tik strauja.
  • Koko
    24.10.2020 16:04
    Skolēniem neveiks testus????
  • Arča
    24.10.2020 14:42
    Nedirs-viesi- gripa bija un būs_ Nav jāuzrtaucas- Ed ķiplokus!!!!!
    t
  • Viesis
    24.10.2020 14:36
    Arča, tu esi 100% id......ots.
  • Arča
    24.10.2020 14:33
    mAITSPUTNI-ieslēdziet savas smadzenes!!!!! Vai vēl nav pielecis. ka Covidšovs ir feiks???? Kā žīdu indēšana un nīdēšana!!!!!!
  • ???
    24.10.2020 14:14
    :DDD Riska grupa aug - no " bērnudārzniekiem" pavasarī tagad jau skolās strādājošie

Atstājiet komentāru