2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils dome budžeta grozījumos atsakās no vairākiem projektiem un atvēl līdzekļus būvdarbiem un izglītības iestādēm

Jēkabpils dome budžeta grozījumos atsakās no vairākiem projektiem un atvēl līdzekļus būvdarbiem un izglītības iestādēm

Jēkabpils dome septembra sēdē veica kārtējos budžeta grozījumus. Saskaņā ar tiem Jēkabpils pilsētas 2020.gada pamatbudžets apstiprināts ieņēmumos – 39 805 160 eiro, izdevumos – 64 858 831 eiro.

Jēkabpils domes budžeta grozījumi paredz aizņēmumu saņemšanu kopsummā 19 916 131 eiro, aizņēmumu atmaksu kopsummā 2 780 695 eiro, līdzdalību komersantu pašu kapitālā 111 000 eiro. Ja budžeta līdzekļu atlikums šī gada 1.janvārī bija 8 029 235 eiro, tad grozījumos sadalīti visi līdzekļi un plānotais budžeta atlikums 2021.gada 1.janvārī ir nulle eiro.

Septembra budžeta grozījumos apstiprināti Jēkabpils pilsētas 2020.gada ziedojumi un dāvinājumi ieņēmumos - 4 657 eiro, izdevumos - 8 264 eiro. Arī šajā sadaļā atlikums uz 2021.gada 1.janvāri paredzēts nulle eiro (Atlikums 2020.gada 1.janvārī bija 3607 eiro).


Jēkabpils mērs Aivars Kraps skaidro, ka gada griezumā pašvaldība apmēram trīs reizes veic budžeta grozījumus un šie ir kārtējie.

“Paldies darbiniekiem, jo lielākās ieceres, kas bija gada sākumā esam realizējuši un nevienu no finansējumiem lielajos fonda projektos neesam pazaudējuši. Patlaban visi lielie projekti ir iepirkuma stadijā un drīzumā varēs sākties būvniecība. Ar mūsu salīdzinoši nelielo kapacitāti esam panākuši labu rezultātu,” komentējot budžeta grozījumus sacīja Aivars Kraps.

Viņš minēja vairākas pozīcijas, kas šajā gadā netiks realizētas un līdz ar to ietaupīsies līdzekļi. Tie ir seši projekti, kas ar šiem budžeta projektiem ir noņemti no realizācijas. Noņemts finansējums – 20 000 eiro LED gaismekļu izvietošanai pilsētā, jo drīzumā gaidāms iepirkums par LED gaismekļu izmantošanu āra apgaismojumos visā pilsētā. Aivars Kraps norādīja, ka nav jēgas patlaban ieguldīt 20 000 eiro daļā apgaismojuma, ja pēc pusgada pilsētā paredzēts mainīt visu apgaismojuma sistēmu. Tāpat arī šogad, kā bija paredzēts netiks uzlikts jauns lifts ēkai Brīvības ielā 45, jo biedrība “Cerību sala”, kas visvairāk izmantoja šo pakalpojumu ir pārvākušies uz citu ēku un arī Sociālais dienests no nākamā gada vidus būs citā ēkā. Līdz ar to, Aivars Kraps norāda, ka ir nelietderīgi tērēt šo naudu. Šogad kā sākotnēji bija plānots netiks labiekārtots Krustpils parks, kas atrodas Rīgas ielā, jo pašvaldībai esot pamatotas cerības iegūt līdzekļus nākamgad parku programmā un par šo naudu varēšot sakārtot visu parku. Šogad tā labiekārtošanai bija paredzēta neliela summa – 50 000 eiro. Tāpat arī šogad netiks veikta meliorācijas otrā kārta un ietaupīsies 62 000 eiro. Savukārt 10 000 eiro bija plānoti pašvaldības mājas lapas izstrādei. Arī tas netiks veikts, jo nākamgad ir pašvaldību vēlēšanas un veidosies jauna pašvaldība – Jēkabpils novads, līdz ar to būs arī nepieciešama jauna pašvaldības mājaslapa. No pilsētas svētku tāmes noņemti 45 000 eiro, kas netika iztērēti mazākos pasākumos. Šogad netiks krāsota Jēkabpils pamatskolas fasāde, šim mērķim bija atvēlēti 25 000 eiro. Aivars Kraps informē, ka tika izsludināts konkurss ne tikai fasādes krāsošanai, bet arī jumta maiņai, taču piedāvātā cena no uzņēmēju puses bijusi vismaz četras reizes dārgāka nekā pašvaldības atvēlētie līdzekļi, tāpēc šie darbi pārcelti uz nākamā gada vasaru.

Aivars Kraps arī minēja vairākas lielākas sadaļas, kurās ieekonomēti līdzekļi. Piemēram, sociālajā palīdzībā savstarpējos pašvaldību norēķinos ieekonomēti 100 000 eiro, kā arī pabalstiem iztērēts mazāk un atlikuši 24 000 eiro. Aivars Kraps arī norādīja, ka pašvaldībai ir gana lieli aizņēmumi, tāpēc gada sākumā to nomaksai procentuāli tiek atvēlēta lielākā summa, šie līdzekļi tiek plānoti ar rezervi un ir palikusi pāri neiztērētā nauda maksājumos – par trešo ceturksni ietaupījums ir tuvu 89 000 eiro.

Vienīgais nodoklis, ko šogad pašvaldība neiekasēs plānotajā apjomā ir nodoklis no azartspēlēm, šajos grozījumos tie ir mīnus 60 000 eiro no plānotā. Savukārt nekustamā īpašuma nodoklis, iekasējot arī vecos parādus, ir plus 23 000 eiro.

Pašvaldība par budžeta grozījumos pārdalīto naudu plāno veikt grantēto ielu asfaltēšanu. Šogad šie darbi jau gandrīz noslēgušies, tāpēc budžetā atvēlēti līdzekļi asfaltēšanai paredzēto ielu tehnisko projektu izstrādei – 75 000 eiro, lai nākamā gada pavasarī un vasaras sākumā šīs ielas varētu noasfaltēt. Tāpat arī 30 000 eiro paredzēti – Jaunās un Pormaļa ielas projektēšanai, kā arī 30 000 eiro atvēlēti citu mērķu, par kuriem deputāti vēl vienosies, projektēšanai. 60 000 eiro atvēlēti pašvaldības dzīvokļu remontiem, Madonas ielā 91 jumta maiņai – 26 000 eiro, 24 200 eiro atvēlēti arī ūdensvada, kanalizācijas un elektrības izbūvei Dunavas ielā un apgaismojuma izbūvei Miera ielā.

Kā katru gadu, arī šogad katros budžeta grozījumos tiek atvēlēti nepieciešamie līdzekļi pilsētas ielu apgaismojumam, šoreiz tie ir 40 000 eiro. Nekustamo īpašumu nodaļai piešķirti 24 500 eiro – mērījumiem, sludinājumiem un citām ar pašvaldības īpašumu tirgošanu saistītām darbībām. Precizēts finansējums remontdarbu veikšanai pašvaldības dzīvokļos – 61 304 eiro, papildus piešķirts finansējums dažādu remontdarbu veikšanai pašvaldības ēkās – 40 000 eiro, no šiem līdzekļiem daļu plānots izlietot remontdarbiem Pormaļa ielā 11, jo uz šīm telpām paredzēts pārcelt pilsētas Bērnu bibliotēku. 17 000 eiro atvēlēti zāles pļaušanai pilsētā rudenī. 15 000 eiro atvēlēts jaunajai ledus hallei, iegādāta jauna ledus frēze, kā arī ledus tribīņu augšējā daļā nebija metāla barjeras, kuras tagad būs uzliktas.

Vairāk kā 6000 eiro piešķirti bērnudārzam “Zvaigznīte” gultas matraču un mēbeļu iegādei, vairāk kā 8000 eiro piešķirti apaļkoku lauku takas izveidei bērnudārzā “Auseklītis”, vairāk kā 4000 eiro – bērnudārzam “Bērziņš” konvekcijas krāsns, aizkaru stangu un žalūziju iegādei. Katrai pilsētas vispārizglītojošajai skolai piešķirti līdzekļi vairāku bezkontakta dezinfekcijas iekārtu iegādei, lai skolēniem ir iespēja dezinficēt rokas. Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolai piešķirti 7215 eiro logu maiņai un triju telpu remontam, Mākslas skolai 6140 eiro septiņu kabinetu un tualetes remontam. 93 000 eiro pielikti klāt savstarpējiem norēķiniem par Jēkabpils skolēniem, kas mācās citu pašvaldību – novadu skolās. Minot šo summu Aivars Kraps piebilda, ka Jēkabpils skolās skolēnu skaits, kaut nedaudz, bet palielinās, savukārt novadu skolās skolēnu skaits samazinājies līdz ar to pieaugušas izmaksas, kas jāsedz par vienu skolēnu.

Veicot budžeta grozījumus pašvaldība atbalstīja ar avansa maksājumiem pilsētas sporta klubus. Telpu futbolam piešķirti 7000 eiro, basketbola trešās līgas komandu ar 5000 eiro, “Lūšu” volejbola galveno komandu ar 20 000 eiro un basketbola otrās līgas komandu ar – 15 000 eiro. Līdzekļi avansā komandām piešķirti, lai būtu iespēja uzsākt šo sezonu.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru