2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī, Neretas ielā pirmdien tika veikti atkārtoti kontrolurbumi (VIDEO, FOTO)

  • 18 maijs 2020 --

Jēkabpilī, Neretas ielā netālu no tilta pār Daugavu pirmdienas pēcpusdienā veica atkārtotus kontrolurbumus, lai izņemtajiem paraugiem veiktu viduskārtas un apakškārtas sliedes testu. Urbumus veica šī objekta būvnieks SIA “Ošukalns” klāt esot Jēkabpils mēram Aivaram Krapam, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājai Margitai Liepiņam, pašvaldības fotogrāfam Jānim Lācim, objekta būvuzraugam Jurim Birkavam, kā arī SIA “Ošukalns” ceļu būves nozares vadītājam Jānim Haukam, SIA “Ošukalns” ceļu būves nozares vadītāja vietniekam Andrim Kusiņam un vietējo mediju žurnālistiem.

“Jau kāds laika posms pagājis kopš šeit tika veikti kontrolurbumi, kuru paraugi nosūtīti Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA), kas ir naudas devējs šim projektam. Saņēmām vēstuli, ka CFLA visos citos posmos piekrīt mūsu lēmumam, bet šajā konkrētajā posmā uzskata, ka sliedes tests tika veikts tikai asfalseguma virskārtai, netika veikts apakškārtai un viduskārtai. Tāpēc lūdza veikt atkārtotu pārbaudi uz viduskārtas un apkaškārtas sliedes testam. Šodien uzrunājām būvnieku, jo pārbaudes process, manuprāt, jau tā ir ievilcies, un būvnieks atsaucās un veica kontrolurbumus. Izņemtos paraugus nodeva šī objekta uzraugam Jurim Birkavam, kas tos nogādās SIA “Ceļu eksperts” laboratorijā sliedes testa veikšanai viduskārtai un apakškārtai. Testa rezltātus nosūtīs CFLA, lai varam sakārtot nepieciešamos dokumentus šī posma nodošanai ekspluatācijā,” saka Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.

Aprīļa beigās CFLA vēstulē lūdza pašvaldību iesniegt abu Neretas ielas posmu visu izbūvēto asfaltbetona kārtu izturību pret paliekošajām deformācijām (turpmāk - WTSair) testēšanas rezultātus/pārskatus. Izskatot vēstulei pievienoto kvalitātes novērtējuma ziņojumu, konstatēts, ka ir iesniegti posma “Neretas ielas pārbūve no Zaļās ielas līdz pilsētas robežai” visu asfaltbetona kārtu WTSair testēšanas pārskatu rezultāti un tie ir atbilstoši būvprojekta prasībām. Otra rekonstruētā autoceļa posma “Neretas ielas pārbūve no rekonstruētās Neretas ielas posma pie tilta līdz gājēju pārejai, kas aprīkota ar luksoforu” WTSair pārbaude veikta tikai virskārtai, savukārt apakškārtas un saistes kārtas WTSair testēšana minētajam posmam nav veikta. Tāpēc šodien šī prasītā pārbaude mediju klātbūtnē tika veikta .
Jautāts, ko tieši var atklāt šie atkārtotie kontrolurbumi, Aivars Kraps skaidroja: “Ja testā viss būs kārtībā, tad paliek spēkā mūsu līdzšinējā vienošanās, ja nē, tad lemsim, ko darīt un būs cita saruna. Taču es nedomāju, ka rezultāti būs negatīvi, manuprāt, nevajadzētu nekam mainīties.  Ielas seguma  parauga augšējā kārta, kurai jau veikts sliedes tests, uzrādīja labus rezultātus. Man nav domas, ka tur varētu būt kaut kas, kas nav kārtībā. Taču, ja like pārbaudīt, mēs pārbaudam un gribvam veikt to ļoti operatīvi.”

Aivars Kraps piebilda, ka sliedes testa rezultāti varētu būt zināmi jau līdz šīs nedēļas nogalei un tālāk būs jāgaida lkēmums no CFLA. Pēc tam varēs pielikt punktu šim objektam. No nodošanas datuma ekspluatācijā tam būs seši gadi garantija.

Jau ziņots, ka sliedes testu veic ar speciālu iekārtu. Daļa no ņemtā parauga tiek ieģipsēta un ievietota speciālā iekārtā, kur, paraugam nelabvēlīgos apstākļos, jo tas pirms tam tiek uzkarsēts, lai būtu apstākļi tuvi vasaras karstajam laikam, tiek imitēti automašīnu riteņu pārbraucieni un vērots, kā un cik dziļi asfaltā veidojas rises. Iekārta paraugam ar noteiktu slodzi, nedaudz vairāk kā desmit tonnas, veic šadus pārbraucienus 10 000 reižu. Ja paraugi neiztur šādu slodzi un salūzt, tad tas liecina, ka ir pilnībā neatbilstošs materiāls ceļu segumam.

Kā iepriekš ziņots, marta nogalē atkārtoti kontrolurbumi tika veikti Jēkabpilī, Zaļā ielā, lai noteiktu, cik lielā posmā asfalta klājēja vainas dēļ, ielas segas biezums nav atbilstošs un uzņēmums ar pašvaldību vienojās, ka šajā posmā asfaltu uzklās atkārtoti. Savukārt, runājot par asfalta porainības neatbilstību atsevišķās citās vietās, kas tika noteikta ņemot iepriekšējos kontrolurbumus, pašvaldība un uzņēmums vienojās par garantijas laika pagarināšanu par vienu gadu. Pirmdien vienā no posmiem, kur pagarināts garantijas laiks atkārtotus kontrolurbumus veica pēc CFLA lūguma.

Tāpat arī vēstīts, ka būvdarbi Neretas ielā tika veikti, īstenojot projektu “Jēkabpils pilsētas infrastruktūras sasaiste ar TEN-T tīklu”.

Komentāri (0-1/1)

  • Viesis
    19.05.2020 07:47
    Beidzot ir kārtība!

Atstājiet komentāru