2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils domes, Zemessardzes 56.kājinieku bataljona un represēto biedrības vadība godina komunistiskā genocīda upuru piemiņu

Šodien, 25.martā, noliekot ziedus pie Pieminekļa represiju upuriem, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un vietniece Kristīne Ozola, Jēkabpils Zemessardzes 56.kājnieku bataljona komandieris Vents Kodors, Latvijas politiski represēto biedrības Jēkabpils nodaļas vadītāja Gaida Rautiņa izrādīja cieņu represijās cietušajiem tautiešiem un viņu skaudrajiem likteņiem, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa.

Šodien, 25.martā, tiek pieminēti 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri. Tā bija diena, kad no savām mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti daudzi tūkstoši latviešu. Daudzi no viņiem, tostarp sievietes, sirmgalvji un bērni dzimtajā Latvijā vairs neatgriezās – daļa novārga un aizgāja bojā koncentrācijas nometnēs, daļa – palika uz mūžiem Sibīrijas sniegos. Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku – ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem.

Arī Jēkabpilī un tās apkārtnē 1949. gada 25. martā notika deportācijas. No Krustpils un Daugavas stacijas vienas dienas laikā tika represētas un izvestas uz Sibīriju bez tiesībām atgriezties 565 ģimenes, kurās bija arī mazgadīgi bērni. Kopā tika izvesti 1670 cilvēki.

Foto: jekabpils.lv

Saistīta ziņa: Latvijā šodien bez publiskiem pasākumiem piemin komunistiskā genocīda upurus

Atstājiet komentāru