2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpiliešus aicina pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā

Jēkabpiliešus aicina pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā

2020. gada 13. janvārī Rīgā, Zaķusalā notiks ikgadējais 1991. gada Barikāžu atceres pasākums. Jēkabpils pilsētas pašvaldība nodrošina transportu pasākuma apmeklēšanai, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa.

Izbraukšana no Jēkabpils Vecpilsētas laukuma 2020. gada 13. janvārī plkst. 15:00 ar pieturām: Kurzemes iela, Krustpils kultūras nams, Krustpils pils, Cukurfabrika. 

Plānotais atgriešanās laiks Jēkabpilī plkst. 22.00. Pieteikšanās pie brauciena organizatora Jāņa Lāča pa tālr. 29419895 vai Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai pa tālr. 26005855. Aicinām pieteikties savlaicīgi, jo vietu skaits ierobežots. Pieteikšanās līdz 2020. gada 10. janvāra 12.00.

Jau ziņots, ka ar ugunskuru iedegšanu Zaķusalā ik gadu atklāj barikāžu atceres pasākumus, šogad tas notiks jau 29 reizi. Jēkabpilieši šajos atceres pasākumos piedalās kopš to sākuma - 1992.gada. Atceres brīža dalībnieki ik gadu sapulcējās pie pieminekļa "Acis". Tas simbolizē TV studijas un torņa aizsardzības laiku un nākotni, jo "Acis" turpina vērīgi raudzīties uz tiltu un sargāt brīvību un neatkarību.

Daudzi no toreizējiem barikāžu dalībniekiem un īpašajām brīvprātīgo vienībām vēlāk kļuva par zemessargiem, karavīriem, policistiem. Pēc bijušā Zaķusalas aizsardzības štāba priekšnieka Roberta Millera aplēsēm, Televīzijas studijas un torņa aizstāvēšanā janvāra barikādēs kopumā piedalījušies apmēram 20 000 cilvēku. “sī bija vieta, kur Latvijas neatkarību barikāžu laikā sargāja arī jēkabpilieši.  Tā laika vēstures fakti liecina, ka 13.janvārī dienā jau bija izskanējis Daiņa Īvāna aicinājums Latvijas tautai doties uz Rīgu, lai neļautu padomju varai atkārtot Viļņā notikušo.

Barikādes Zaķusalā uzbūvēja nakts laikā. Ap sešiem, septiņiem sāka ierasties smagā tehnika - lielie traktori ar un bez piekabēm, smagās automašīnas, baļķu vedēji. No dzelzsbetona rūpnīcām veda blokus. Ap televīziju un Salu tilta abās pusēs bija izveidoti posteņi, lai padomju tanki nevarētu iebraukt. Cilvēki veda aizstāvjiem pārtiku, veda siltu zupu un karstu tēju. Ļaudis dežurēja visu diennakti, laiku pa laikam ieejot televīzijas hallē apsildīties. Barikāžu dalībnieki atceras, ka valdīja pacilāts noskaņojums un baiļu nebija. 

Barikāžu atcere turpināsies visas nākamās nedēļas garumā ar dažādiem pasākumiem. Jēkabpilī barikāžu atceres pasākums “Un mūsu saknes atraktas pa vējam” notiks sestdien, 18. janvārī pulksten 14.00 pie Jēkabpils Tautas nama.

Atstājiet komentāru