2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina deputātus ievērot politisko inteliģenci (AUDIO)

Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina deputātus ievērot politisko inteliģenci (AUDIO)

Pirmdien, 4.novembrī uz ārkārtas sēdi sanāca Jēkabpils pilsētas pašvaldības apbalvojumu komisija, lai izvērtētu vietējā presē publicēto divu Jēkabpils domes deputātu Līgas Kļaviņas un Raivja Ragaiņa vēstuli, kurā tie pauž neapmierinātību par Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisijas lēmumu piešķirt Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukumu ilggadējam pilsētas domes priekšsēdētājam un tagadējam pilsētas domes deputātam Leonīdam Salcevičam un apšauba komisijas lēmuma ētiskumu. Šāda vēstule komisijas locekļiem radījusi neizpratni par minēto deputātu rīcību.

Pēc komisijas ārkārtas sēdes notika preses konference, kurā izteicās katrs komisijas loceklis, publiski paužot savu viedokli. Sēdē nepiedalījās komisijas loceklis Leonīds Salcevičs un Egils Bojārs, kurš patlaban ir ārzemēs.

Preses konferences ievadā komisijas vadītājs un Jēkabpils mērs Aivars Kraps sacīja, ka komisija saņēma iesniegumu ar 49 jēkabpiliešu parakstiem, kas Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukumam virzīja Leonīdu Salceviču. Visi komisijas locekļi, izsakot viedokli, kāpēc to dara, balsojuši par Goda pilsoņa nosaukuma piešķiršanu Leonīdam Salcevičam. Šajā sēdē, kad par to tika lemts Leonīds Salcevičs nepiedalījās. Tāpat arī Kraps atgādināja, ka jau ilgu laiku komisijas lēmums ir galīgais un to neapstiprina dome, lai nepieļautu politisku iejaukšanos. 

Jēkabpils pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisijas locekļi katrs presei pauda savu viedokli par sajūtām, ko viņos raisīja deputātu Līgas Kļaviņas un Raivja Ragaiņa publicētā vēstule vietējā presē.

Jēkabpils Goda pilsone, rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte: “Biju ārkārtīgi pārsteigta, ka bijušais komisijas vadītājs, kas divus gadus vadīja Apbalvojumu piešķiršanas komisiju, nezina komisijas nolikumu un publiski uzdod jautājumu:”Cik ētiski ir piešķirt apbalvojumu pašam sev?”. Es neatceros tādu gadījumu, kad apbalvojumu komisija kādam piešķirtu apbalvojumu viņam klātesot. Kad pirms vairākiem gadiem tika lemts par Goda pilsoņa apbalvojuma piešķiršanu man, es tiku no komisijas telpām izraidīta laukā un ne dzirdēju, ne piedalījos diskusijās un lemšanā, man tikai paziņoja gala lēmumu. Vai man tagad arī būtu jāšaubās, cik leģitīms ir man piešķirtais Goda pilsoņa nosaukums? Pārsteidza, ka domes deputāti atklātā vēstulē tautai raksta, ka domes priekšsēdētāju kāds ieceļ, ka Salcevičs iecēlis Krapu? Tā ir prasta zemiska izrēķināšanās. Es par Goda pilsoņa piešķiršanu Leonīdam Salcevičam balsoju, jo pazīstu viņu, kopš Tautas frontes laikiem, kad viņš aktīvi atbalstīja Tautas frontes kustību. Viņš ir pieejams katram iedzīvotājam un runājoties ar viņu rodas iespaids, ka viņš pazīst katru jēkabpilieti.”

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktora vietniece mācību darbā Skaidrīte Ozoliņa: “Izlasot rakstu man kļuva nepatīkami, ka tik zemiskā veidā tiek kārtotas lietas. No otras puses man nebija sirdsapziņas pārmetumu, jo es zinu kā notika balsojums. Ir sajūta, ka pilsētā ir spēki, kas cenšas nomelnot Leonīdu Salceviču, neredzot patiesību. Es balsoju par, novērtojot paveikto pilsētas labā priekšsēdētāja amatā 20 gadu laikā.”

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša: “Apbalvojumu piešķiršanas komisijai, kas savulaik saucās padome, 2012.gadā tika mainīts nolikums, lai par apbalvojumu piešķiršanu gala lēmums nebūtu jāpieņem domei, lai nebūtu politiska iejaukšanās. Gadu gaitā redzam, ka apbalvojumus saņēmuši cilvēki, kas simpatizē vai pārstāv dažādus politiskos spēkus. Aicinu Līgu Kļaviņu un Raivi Ragaini ievērot politisko inteliģenci.

Krustpils katoļu draudzes prāvests Viktors Naglis: “Esmu jaunākais komisijas dalībnieks, taču varu apliecināt, ka komisija ir apolitiska. Leonīdam Salcevičam ir arī citi apbalvojumi gan valsts, gan ārzemju, sākot no barikāžu dalībnieka zīmes līdz pat Atzinības krustam. Vai tas nav vērā ņemams? Viņam ir arī baznīcas apbalvojums, viņš ir saņēmis Romas pāvesta Benedikta benedikcijas rakstu, arī no pareizticīgo baznīcas viņam ir pasniegta mocekļa Jāņa Pommera zīmi. Te drīzāk jājautā vai Goda pilsoņa nosaukums Leonīdam Salcevičam netiek piešķirts novēloti? Kā jau minēju, viņam ir pasniegts viens no Latvijas valsts augstākajiem apbalvojumiem – Atzinības krusts. Aicinu sekot līdzi šīs goda zīmes devīzei [red.piez. - Atzinības krusta devīze: Pour les honnêtes gens - Godaprāta ļaudīm.]. Aicinu visus sekot līdzi šai devīzei.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” medicīnas darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Margarita Saveļjeva: “Pievienojos iepriekš paustajiem viedokļiem. Uzskatu, ka ir zemiski politiskās ambīcijas kārtot caur Apbalvojumu piešķiršanas komisiju. Visi kandidāti tika izskatīti korekti, ņemts vērā gan to cilvēku un kolektīvu raksturojums un ieteikums par konkrēto personu, kas izvirzīta apbalvojumam, gan izteicās katrs komisijas loceklis. Atceroties 4.maija pasākumu, aicinu: 18.novembrī nebojāsim svētkus sev un citiem un svinīgajā pasākumā uzvedīsimies cienīgi.”

Viktors Naglis:”Ceru, ka līdz tādam līmenim vēlreiz nenolaidīsimies. Tās ir personiskas lietas, kas katram kārtojamas, ne svētkos, kad atbrauc pilsētas viesi. Vai uz viņu fona jārisina privātas lietas? Nevajadzētu nolaisties līdz tik zemam līmenim. Jā, esam province. Tomēr vajadzētu pacelties augstākā līmenī. Saglabāt gaišumu.”

Sarunā ar žurnālistiem Aivars Kraps sacīja, ka arī pērn komisijā tika iesniegts iedzīvotāju pieteikums, kuru bija parakstījuši vairāk kā 200 jēkabpiliešu, piešķirt Goda pilsoņa apbalvojumu Leonīdam Salcevičam. Žurnālisti Apbalvojumu piešķiršanas komisijai jautāja, ja jau pērn bija vairāk kā 200 iedzīvotāju iesniegums ar aicinājumu piešķirt Goda pilsoņa nosaukumu leonīdam Salcevičam, kāpēc tas netika izdarīts. Komisijas vārdā atbildēja Anna Skaidrīte Gailīte.

Anna Skaidrīte Gailīte: “Tā bija vienīgā reize Apbalvojumu piešķiršanas komisijas vēsturē, kad komisija tika ietekmēta un padevās komisijas priekšsēdētāja [Raivja Ragaiņa] lēmumam. Iesniegums par Leonīda Salceviča kandidatūru Jēkabpils Goda pilsoņa apbalvojumam pērn nemaz netika skatīts. Komisijas priekšsēdētājs to neatverot nolika malā, paziņopjot, ka tas netiks izskatīts.”

Piedāvājam iespēju noklausīties audioierakstu pilnā apmērā un nerediģētu no 4.novembra Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisijas preses konferences.Pēc komisijas ārkārtas sēdes notika preses konference, kurā izteicās katrs komisijas loceklis, publiski paužot savu viedokli. Sēdē nepiedalījās komisijas loceklis Leonīds Salcevičs un Egils Bojārs, kurš patlaban ir ārzemēs.


Komentāri (0-3/3)

  • Aigars
    06.11.2019 15:13
    Jāpiekrīt Ragainim un Kļaviņai,jo domi vada Salcevičs ar Krapa muti!?Piešķirt savējam apbalvojumu,tas ir tagadējās vadošās frakcijas stilā.Vēlēšanas tuvojas un jācer,ka Jēkaboilieši izdarīs pareizo izvēli-bez Krapa un Salceviča dome darbosies iedzīvotāju interesēs!/
  • Skumji
    05.11.2019 09:48
    Kur ņemt Kļaviņai un Ragainim to inteliğenci,ja tās viņiem vienkārši nav. Tikai traka atriebes un varas kăre.
  • Jolanta
    04.11.2019 20:46
    Vau - tas nu gan ir neglīti no Kļaviņas un Ragaiņa puses. Īpaši jau Ragaiņa pagājušā gada izdarības.

Atstājiet komentāru