2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils pašvaldība par saviem līdzekļiem sakārtos draudzei “Jaunā paaudze” piederošu bīstamu daudzdzīvokļu māju

Jēkabpils pašvaldība par saviem līdzekļiem sakārtos bīstamu daudzdzīvokļu māju Madonas ielā 27b, kas pieder evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Jēkabpils draudzei, lēmusi pilsētas dome.

Pērnā gada beigās dome lika draudzei sakārtot būvi, taču norobežošana un sakārtošana atbilstoši normatīvajiem aktiem nav veikta. Tāpēc, ņemot vērā iepriekš pieņemto lēmumu, tagad lemts ēku sakārtot par pašvaldības līdzekļiem. 2020.gada budžetā šim mērķim tiks paredzēti 50 000 eiro.

Pēc ēkas sakārtošanas izdevumus paredzēts piedzīt no būves īpašnieka.

Jau vēstīts, ka būvei ir pieci virszemes stāvi un viens pagrabstāvs. Apsekojot ēku, pašvaldības būvvaldes speciālisti pamanījuši, ka tās pamatos ir plaisas. Tāpat vairākos stāvos iebrukuši dzelzsbetona pārseguma paneļi. Lietus, sniega un citu nokrišņu rezultāta ietekmē izdrūp fasādes baltais silikāta ķieģelis, tā nestspēja samazinās un iespējama tālāka caurumoto dzelzsbetona pārsegumu paneļu iebrukšana.

Secināts arī, ka logu aiļu pārsedzes nav nostiprinātas, līdz ar to iespējama pārsedžu sabrukšana. Būves logu ailas ir aizklātas ar koka dēļu vairogiem, bet vairākas logu ailas ir atklātas.

Būvvalde secinājusi, ka ēka vērtējama kā avārijas stāvoklī esoša, tās tehniskais un vizuālais stāvoklis atmosfēras nokrišņu ietekmē turpina pasliktināties. Turklāt īpašuma tuvumā atrodas vairākas publiskas ēkas, tajā skaitā skola, piegulošā teritorija ir brīvi pieejama nepiederošām personām. Būve rada reālu apdraudējumu trešo personu veselībai un drošībai, kā arī degradē Jēkabpils ainavu.

Lai novērstu apdraudējumu cilvēku drošībai un pilsētvides ainavas degradāciju, pērn decembrī dome uzdevusi "Jaunās paaudzes" draudzei līdz janvāra beigām daudzdzīvokļu namu norobežot. Savukārt pilnīga ēkas sakārtošana bija jāveic līdz septembrim.

Atstājiet komentāru