2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Aivars Kraps: Nākamgad, atzīmējot Jēkabpils 350 gadu jubileju, vēlos kardināli citādu svētku programmu

Aivars Kraps: Nākamgad, atzīmējot Jēkabpils 350 gadu jubileju, vēlos kardināli citādu svētku programmu

Viens no vadošajiem Latvijas medijiem nesen veica pētījumu par pilsētas svētkiem un to izmaksām Latvijas lielākajās pilsētās. Šajā pētījumā secināts, ka Jēkabpils dome atvēl vismazāko summu pilsētas svētku rīkošanai, šogad – 47 000 eiro, kas ir vismaz divas un vairāk reizes mazāk nekā citās pilsētās. Daudz mazākās Latvijas pilsētās svētku budžeti ir krietni vien lielāki, turklāt to organizēšanā ar finansējumu iesaistās daudz vairāk uzņēmēji nekā Jēkabpilī.

Radio1.lv preses konferencē domes vadībai uzdeva jautājumu, kāpēc Jēkabpilī pilsētas svētku organizēšanai budžets ir mazāks nekā citās Latvijas pilsētās un arī mazāks nekā tiek atvēlēts citiem Jēkabpilī notiekošiem pasākumiem, piemēram, Operas svētkiem, kur budžets šogad ir 52 846 eiro.

“Summa ir tāda, kādu varam atļauties, jo mēs neesam no bagātākajām pašvaldībām. Vēretējot izmaksu apkopojumu par citām pilsētām, informācija varbūt nav arī precīza, jo nav zināms, pēc kādiem kritērijiem tā noteikta. Jā, Operas svētku budžets ir lielāks nekā pilsētas svētku, bet arī tie norit vairākas dienas ar vairākiem koncertiem. Nākamgad svinēsim Jēkabpils 350 gadu jubileju un ir doma nākamgad visus resursus veltīt pilsētas svētkiem, uz vienu gadu atceļot Operas svētkus.  Ne jau pavisam no tiem atteikties, bet tikai vienu gadu izlaist, un pēc tam atkal skatīties arī Operas svētku virzienā. Līdz ar to es ceru, ka nākamgad varēs pilsētas svētkiem atvēlēt ap 100 000 eiro, proti, apvienojot gan budžetu, ko atvēlam pilsētas svētkiem, gan budžetu, ko ik gadu paredzam Operas svētkiem, lai 350 gadi tiktu nosvinēti ar citu vērienu. Esmu uzrunājis darbiniekus, kas ar to ir saistīti, jo es gribētu, lai pilsētas svētki būtu kardināli citādi nekā līdz šim ar kardināli citādām izklaides iespējām un pārējām lietām. Tās stratēģijas un tradīcijas, kas mums jau ir, gadu desmitiem jau ir ilgstošas. Tās ir labas, bet nedaudz jau pierastas. Vajag kaut ko jaunu, ar odziņu. Arī man ir vairākas ieceres. Pagaidām tās neatklāšu, jo tas viss jāapkopo, lai zinātu, cik tas varētu maksāt. Jo nevar zināt, vai visu ieplānoto varēsim atļauties. Es noskatījos  Sanktpēterburgas svinības. Es nesaku, ka mums arī vajag, lai ienāk pilsētā rozā buru kuģis, bet ir vairāki momenti, ko varētu arī no viņu svētkiem pārņemt un ir arī citas labas pieredzes. Galvenais, lai ir kardināli citādi. Visu cieņu ūdens motosportam, bet, manā skatījumā, tas svētku sakarā sevi jau ir izsmēlis. Runājot ar iedzīvotājiem, arī ir dzirdēts, ka  jau ierasto pasākumu vienveidība ir jābeidz. Ja saglabātu esošo un liktu klāt jauno, to visu nevarētu atļauties, tāpēc  jāmēģina darīt citādi. Vienosimies ar visiem speciālistiem, sabiedrisko attiecību nodaļas, kultūras darbiniekiem, nevalstisko sektoru. Aicināsim visus padomāt par savām idejām, lai var uztaisīt apaļā galda diskusiju, lai tas būtu kas jauns, lai cilvēki vēl pēc 10 gadiem atcerētos: jā, Jēkabpils 350 gadi gan bija svētki,” atbildot uz jautājumu sacīja Aivars Kraps.

Priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola piebilda, ka izmaksas ir lielākas nekā minētais budžets, jo līdzekļi tiek piešķirti ne tikai tieši svētku budžetā, bet arī kā finansējums NVO projektiem, kas tiek īstenoti kā svētku programmas sastāvdaļa. Tāpat kultūras pārvalde, ietaupot līdzekļus svētkiem, sekmīgi piedaloties projektu konkursos. 

Savukārt, atbildot uz  jautājumu, ka salīdzinājumā ar citu pilsētu uzņēmējiem, Jēkabpilī tie ir neaktīvi ar finansiālu atbalstu pilsētas svētku organizēšanā, gan Aivars Kraps, gan Kristīne Ozola atzina, ka līdz šim tā tas ir bijis.  Aivars Kraps piebilda, ka Jēkabpils uzņēmēji ir atsaucīgi, ja tos uzrunā konkrēti konkrētai vajadzībai, tajā skaitā arī organizējot pilsētas svētkus. Kristīne Ozola arī sacīja, ka ir plānots mainīt sadarbības formu ar uzņēmējiem, iesaistot viņus dažādos procesos. Aivars Kraps piebilda, ka uzņēmēji ir atsaucīgi, ja tos uzrunā.  Kristīne Ozola piebilda, ka turpmāk iecerēts veidot sekmīgu sadarbību ar uzņēmējiem, atsevišķi strādājot ar lielajiem uzņēmējiem, izrunājot pilsētai stratēģiskus risinājumus, un atsevišķi ar dažādu nozaru uzņēmējiem un amatniekiem. Diskusijas notikšot ar tiem, kas atsauksies sarunām. Pašvaldība gribot saprast, kas aktuāls lielajiem uzņēmumiem, kas vidējiem un mazajiem. Diskusijas plānots sākt rudeni.

Komentāri (0-10/11)

  • Juze
    30.06.2019 20:32
    Nu nezinu. Pagājušajā gadā koncerti uz pilsētas svētkiem bija ļoti labi- man patika.
  • Santa
    30.06.2019 01:52
    Kena parka estrādi - labojums
  • Santa
    30.06.2019 01:51
    Jūs vispār zināt, kāpēc uz Ādamsona saliņas nekas nenotiek? Jo....
    Lai Jēkabpils Kultūras pārvalde, kura ir zem Jēkabpils pašvaldības noorganizētu pasākumu Ādamsona saliņā, tā ir jāīrē no Krustpils pašvaldibas , ja nemaldos, tad par 5k par diennakti (precīzi jāskatās cenu lapa). Tāpēc Jēkabpils pašvaldība rekonstruēja Kena parka es traki, kurā organizēt pasākumus, lai nav vairs japinas ar Krustpilī, kura prasa tādu naudu.
    Debilak vairs nav kur!!!!
  • Aija
    30.06.2019 01:44
    Mani draugi vienmēr brauc uz pilsētas svētkiem,forši mākslinieki,sakārta pilsēta,viss notiek! Vakarā arī izdejojamies Vecpilsētas laukumā. Bet laikam tāda ir latviešu daba,ka viņam nekas nav labs,jo Dievs ir sargăjis mūsu zemi no katastrofām.
  • Lana
    29.06.2019 17:49
    Vai kāds zin,kurā datumā būs nākošgad pilsētassvētki?
  • Jānis
    29.06.2019 09:40
    Kardināli palielinot budžetu pilsētas svētkiem arī būs kādas pārmaiņas! Un Operdoienam nav nekāda sakara Aivariņ! Taka meklē naudu savās un drauga kabatas!
  • Hhh
    29.06.2019 09:11
    Tad jau nākamgad Prāta Vētra būs :)
  • Inta
    28.06.2019 22:23
    Normālu koncertu vispār nav, Nav arī labas vietas, kur neliela formāta rokkoncertus uzrīkot, kur var stāvēt kājās, dejot, nevis sēdēt stīvi mīkstos krēslos, un vēl alus glāzi izdzert. Bet tādas grupas jau arī neaicina, pārāk vecs, bailīgs, neprogresīvs kulturas parvaldes sastāvs.
  • Jēkabpils iedzīvot.
    28.06.2019 21:04
    Tiešām Krustpils saliņa izremontēta,bet nekas nenotiek.
    Agrāk bija forši, ka svinēja svētkus uz kādas konkrētas ielas,vienu gadu vienā krastā,otru gadu otrā krastā!
    Tad arī ielas sapucēja uz svētkiem un bija dažādība!!!
    Svētku balles vispār vajadzētu taisīt tikai Krustpils saliņā!!!
  • Diāna
    28.06.2019 19:33
    Tas taisnība.ka galīgi nav ne labu koncertu ne teātru.Un kas ir bijis šovasar uz saliņas? Vajag jaunus cilvēkus .Pensionāri lai iet pelnītā atpūtā.
12

Atstājiet komentāru