2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Pēc reformas lielākā pašvaldība platības ziņā Zemgalē varētu veidoties ap Jēkabpili

Pēc reformas lielākā pašvaldība platības ziņā Zemgalē varētu veidoties ap Jēkabpili

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Zemgalē pēc iedzīvotāju skaita lielākā pašvaldība varētu veidoties ap Jelgavu, savukārt platības ziņā ap Jēkabpili, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte.

Apvienojot Jelgavu, kā arī kaimiņu Jelgavas un Ozolnieku novados, jaunā pašvaldība apvienotu teju 96 000 iedzīvotāju.

Savukārt platības ziņā lielāko pašvaldību varētu izveidot ap Jēkabpili, apvienojot pilsētu, Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils un Krustpils novadus. Kopējā pašvaldība platība varētu sasniegt 2992 kvadrātkilometrus. Savukārt iedzīvotāju skaits varētu būt 41 800.

Reforma paredz vienā pašvaldībā apvienot Vecumnieku, Iecavas, Bauskas un Rundāles novadus. Tāpat viens attīstības centrs turpmāk varētu būt Dobeles, Auces un Tērvetes novadiem.
Kartē iezīmēta arī Tukuma, Jaunpils, Engures un Kandavas novadu, kā arī Ķekavas un Baldones novadu apvienošanu, taču reforma varētu neskart tagadējo Olaines novadu.
VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā Latvijā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Daugavpils, Rīga un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) norādījis, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

Komentāri (0-2/2)

  • JAK
    11.04.2019 19:49
    Kadeļ maziem Līvaniem ir savs novads, lai paliek pie Prieļiem
  • Daina
    10.04.2019 15:57
    Atpakaļ uz rajoniem.Cik nauda iztērēja likvidējot rajonus un cik tagad vēl iztēreš atjaunojot.Neticu tam ka tad būs nauda skolām u.t.t.Tie paši vēži,tikai citā kulītē. Paies laiks un atkal nebūs labi.

Atstājiet komentāru