2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Dzintars Rasnačs: Jauno Tiesu namu Jēkabpilī atklās 2018.gada 18.novembrī (FOTO)

Dzintars Rasnačs: Jauno Tiesu namu Jēkabpilī atklās 2018.gada 18.novembrī (FOTO)

Tieslietu ministrija (TM) ir atgriezusies pie idejas būvēt Jēkabpilī jaunu Tiesu namu, vizītes gaitā Jēkabpilī atzina tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Tiekoties ar žurnālistiem, ministrs stāstīja par jaunā Tiesu nama būvniecības projekta gaitu un uzsvēra, ka jaunā Tiesu nama projekts tika izstrādāts jau 2008.gadā, bet, sākoties finanšu krīzei, tā īstenošana bija jāatliek. Šobrīd līdzekļi tiesu nama būvniecībai ir atrasti un tiek aktualizēts tā projekts.

"Ir pagājis krietns laiks, un esam atgriezušies pie šī projekta īstenošanas. Projekts tiks pārskatīts un koriģēts atbilstoši mūsdienu prasībām, moderno tehnoloģiju un arhitektūras tendencēm. Jēkabpils rajona tiesa, Jēkabpils rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļa, Jēkabpils rajona prokuratūra, Uzņēmumu reģistra Jēkabpils struktūrvienība, Valsts zemes dienesta Jēkabpils struktūrvienība, Valsts probācijas dienesta struktūrvienība, Valsts valodas centra struktūrvienība. Tādējādi, domājot par iedzīvotāju ērtībām, tiks veidots vienots pakalpojumu sniegšanas centrs," informēja Rasnačs.

Patlaban notiek sarunas arī par Jēkabpils dzimtsarakstu nodaļas izvietošanu jaunajā Tiesu namā. Jauno Tiesu namu plānots būvēt teritorijā starp Neretas, Bebru un Auseklīša ielām. Būvniecību paredzēts sākt nākamgad pavasarī un pabeigt 2018.gadā, atklājot valsts svētkos, kad atzīmēs valsts simtgadi.

Būvniecībai nepieciešamos līdzekļus daļēji cer iegūt arī no īpašuma pārdošanas izsolē Vecrīgā, Šķūņu ielā 17. Tiesa gan šis īpašums izsolē piedāvāts jau piecas reizes un pagaidām to nav iekārojis neviens pretendents. Īpašuma izsoles sākumcena noteikta 1 532 000 eiro. Tiesu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa skaidroja, ka, par spīti tam, ka īpašumu Vecrīgā pagaidām nav izdevies pārdot, jaunā tiesu nama celtniecības darbi neapstāsies un šie procesi noritēšot paralēli. Viņa arī pieļāva, ka, iespējams, tiks mainīta izsoles cena, pievilcīgāka iespējamajiem pretendentiem.

Tieslietu ministrs apmeklēja arī Jēkabpils cietumu. Viņš sacīja, ka Jēkabpils cietumā uzturas 280 ieslodzītie un viena no būtiskākajām problēmām ir nodarbinātība. Dzintars Rašnačs sacīja, ka sadarbībā ar vietējo uzņēmēju šeit būtu iespējams izveidot kokapstrādes cehu, taču zeme, kur tas atrastos pieder privātpersonai un tas sarežģījot situāciju. Nākotnē paredzēts izbūvēt kopumā četrus modernus cietumus līdzšinējo 11 vietā. Joprojām esot atklāts jautājums, kur atradīsies viens no četriem cietumiem – Daugavpilī vai Jēkabpilī. Jēkabpils pašvaldība atšķirībā no Daugavpils pašvaldības esot piedāvājusi zemi cietuma celtniecībai.

Ministrs viesojās arī Jēkabpils rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļā. Dzintars Rasnačs uzsvēra, ka šī nodaļa strādā ar labiem rezultātiem. Ir atklāti četri gadījumi, kad iesniegti viltoti dokumenti, lai negodīgi iegūtu sev īpašumu. “Diemžēl krāpniecība valstī sit augstu vilni,” piebilda Dz. Rasnačs.

Ministrs slavēja arī Jēkabpils probācijas dienesta darbu, norādot, ka šajā iestādē strādā augsti kvalificēti speciālisti.

Vizītes laikā Dzintars Rasnačs apmeklēja arī Krustpils novada Dzimtsarakstu nodaļu un Jēkabpils rajona tiesu. Arī par šo iestāžu darbu viņš atsaucās atzinīgi.

Runājot par Justīcijas namu, kuru pēc diviem gadiem pametīs Jēkabpils rajona tiesa, pārvācoties uz jaunām telpām Tiesu namā, Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis sacīja, ka to paredzēts pārbūvēt pilsētas bibliotēkas vajadzībām. Viņš arī norādīja, ka patlaban galvenās bibliotēkas funkcijas pildot bibliotēka, kas atrodas Rīgas ielā, taču pēc bijušā Justīcijas nama rekonstrukcijas un pilsētas bibliotēkas izvietošanas tajā, tas varētu tikt mainīts un galvenās bibliotēkas funkcijas nodotas Jēkabpils pilsētas bibliotēkai. Savukārt līdzšinējā galvenā bibliotēka pildītu pilsētas bibliotēkas funkcijas, jo Jēkabpils vēsturiski ir veidojusies no divām pilsētām, tāpēc gan pilsētas kreisajā, gan labajā krastā esot nepieciešamas bibliotēkas.

Tikšnās noslēgumā Dzintars rasnačs lūdza izstāstīt leģendu par Jēkabpils ģērboņa tapšanu. Stāstu par hercogu Jēkabu un nomedīto lūsi viņam izstāstīja Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

Kopā ar Rasnaču Jēkabpilī bija ieradies arī Saeimas deputāts, Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš, TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure, Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs, Tiesu administrācijas direktora vietnieks Andris Munda, Tiesu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa, kā arī citi ministrijas darbinieki.

Foto: Sandra Mikanovska, Jānis Lācis

Komentāri (0-1/1)

  • Jurka
    02.07.2018 18:33
    Kad būvēs jaunu policijas ēku? Esošajā ēkā drīz varēs izveidot muzeju

Atstājiet komentāru