2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Jēkabpils mērs svin dzimšanas dienu (FOTO)

Jēkabpils mērs svin dzimšanas dienu (FOTO)

Jēkabpils domes sēde ceturtdien sākās ar jubilāru sveikšanu. Ziedus dzimšanas dienā saņēma Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps, kuram dzimšanas diena bija 28.jūnijā, deputāts un Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Kaspars Skruzmans, kuram dzimšanas diena tika svinēta - 29.jūnijā un Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs, kurš dzimšanas dienu svin 30.jūnijā. Sveicam dzimšanas dienā Aivaru Krapu, Kasparu Skruzmani un Leonīdu Salceviču!

Šodien pirms domes sēdes pasniedzot ziedus un sveicot svētkos Leonīdu Salceviču, Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis, ar nelielu humora pieskaņu sacīja, ka šī diena ir zīmīga arī ar to, ka no šī brīža sākas šī sasaukuma pēdējais darba gads, jo nākamgad šajā laikā pie domes galda jau sēdēs jaunais sasaukums. Svētku dienā aicinājām Jēkabpils mēru uz nelielu sarunu.

- Vispirms atļaujiet sveikt Jūs dzimšanas dienā, novēlēt stipru veselību, politisko veiksmi un izdošanās visās lietās, ko darat. Dāmām gadus nemēdz jautāt, bet kungiem – drīkst. Cik gadu Jums šodien paliek?

- Paldies par apsveikumu. Ja es nosaukšu savu gada skaitli, tad viens otrs pateiks, ko viņš vēl te (domē) dara? Jā, 62. Bet es nejūtos kā 62 gadi vecs. Prāts vēl ir, nopīpējis un nodzēris to neesmu (smejas). Tas, ka pēdējā laikā man bijusi šāda vai tāda trauma – tas nav ar gadiem saistīts. Tas pieder pie dzīves. Enerģija vēl ir un es domāju, ka mēģināšu pēc iespējas ilgāk būt Jēkabpils iedzīvotāju pulkā un darboties aktīvi.

- Dzimšanas dienās cilvēki parasti saņem daudz un dažādas dāvanas, Jūs savā dzīvē droši vien esat saņēmis daudz dāvanu. Vai varat nosaukt savu kārotāko, mīlāko, pārsteidzošāko vai neparastāko dzimšanas dienas dāvanu?

- Jā, tas ir labs jautājums. Es vairākus gadus vēlējos iegūt sev kādu no Maijas Tabakas gleznām. Viņa ir izcila māksliniece un viņas darbi ir ļoti dārgi. Manu vēlmi saklausīja mani draugi paziņas un kopīgi iegādājās Mijas Tabakas gleznu “Zēns ar īrisiem” un man to uzdāvāja. Uzskatu, ka šī dāvana ir tā, kas man no pēdējo gadu dzimšanas dienu dāvanām visvairāk palikusi atmiņā.

- Ko Jūs novēlētu sev un arī jēkabpiliešiem savā dzimšanas dienā?

- Galvu augšā, taisnu mugurkaulu, atrotīt piedurknes un strādāt! Neskaitāmus gadus jau atgādinu, lai kādi tie gadi nāk un iet, bet galds mums tukšāks nepaliek. Un lai galds nepaliktu tukšāks ir jāatrotī piedurknes un jāstrādā. Sūri, grūti jāstrādā, nevienam neko nenesīs klāt. Tā, kā es jēkabpiliešiem vēlu veselību, izturību, čaklumu un tad galds būs pilns.

- Un to pašu mēs no sirds vēlam arī Jums! Paldies par sarunu!

Dzimšanas dienā Jēkabpils mēra Leonīda Salceviča kabinetu rotāja daudz ziedu. Dāvanu vidū bija arī šorīt pāris stundās tapusī, vēl ar mitru krāsu Jēkabpils mākslas skolas direktora Ziedoņa Bārbaļa dāvātā glezna, kurā redzama pašvaldības ēka un apkārtējā panorāma tieši šajā dienā.

Jau ziņots, ka Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs ir dzimis 1954.gada 30.jūnijā Amūras apgabalā bijušās PSRS teritorijā. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Salcevičs ir no 1997.gada 26.marta un jau piekto sasaukumu jeb 18 gadus ir Jēkabpils pilsētas vadībā. Šajā sasaukumā viņš domē ievēlēts no Jēkabpils reģionālās partijas saraksta.

1981. gadā Leonīds Salcevičs absolvēja Latvijas lauksaimniecības universitāti un kļuva par Hidromeliorācijas speciālistu. Aktīvi darbojies politikā, apbalvots ar 1991.gada Barikāzu dalībnieka piemiņas zīmi.

1949. gadā Leonīda Salcēviča vecākus no Madonas rajona Praulienes ciema "Sīļu" mājām izsūtīja kā padomju varas ienaidniekus uz vistālāko vietu Krievijā, kur tika izsūtīti latvieši – 12000 km no mājām, uz Amūras apgabalu.

1961. gadā Leonīds uzsāka mācības Praulienes 2. astoņgadīgā skolā, kur savā laikā mācījās viņa māte un vectēvs. Mācoties Varakļānu vidusskolā (1969.- 1972.) mīļākie priekšmeti – vēsture un ģeogrāfija. Leonīds vidusskolas ansamblī dziedāja un spēlēja ģitāru.dejoja, spēlēja arī teātri.

Septiņpadsmit gadu vecumā Leonīds vasaras brīvlaikā uzsāka darba gaitas par transportstrādnieku Madonas pusē. No 1972.. - 1974. gadam dienēja Padomju Armijā Dobelē tankistu daļā.

Mācoties Latvijas Lauksaimniecības Akadēmijā, Hidromeliorācijas fakultātē viņš strādāja ar studentu – celtnieku brigādēm fermu un dzīvojamo māju celtniecībā Karēlijā, pelnot naudu un apbrīnojot Ziemeļu eksotiku. Studiju laikā, 1979. gadā apprecējās ar kursa biedreni Ingrīdu.

Pēc studiju beigšanas jaunā ģimene uzsāk darbu Jēkabpils pusē PSKP 25. kongresa padomju saimniecībā. Leonīdam kā galvenajam inženierim – hidromelioratoram pirmais lielākais pienākums ir 1981. gada plūdu seku likvidēšana. Vēlāk Leonīds Salcevičs vadīja aizsargdambju, ceļu remontus un citus atjaunošanas darbus. Toreizējais PSKP XXV kongresa saimniecības vadītājs Ludis Skosta pēc pusotra gada iecēla viņu par ražošanas dispečeru, kam jāatbild par visu agrorūpniecisko ražošanas procesu. Vēlāk, redzot Salceviča nopietno pienākumu izpildi, direktors nosūtīja viņu uz perspektīvo saimniecību vadītāju mācībām Jelgavā. 1986. gadā saimniecībai pievienoja gaļas un piena kombinātus, augļu pārstrādes cehu. Pēc sešu mēnešu kursu beigšanas Salceviču ieceļ par jaunizveidotā agrokompleksa ģenerāldirektora palīgu.

No 1987. gada septembra Leonīds Salcevičs pārņem Jēkabpils sovhoztehnikuma saimniecības vadību. Saimniecībā ceļas jaunas fermas, dzīvojamās mājas, ekspluatācijā nodod bērnudārzu. Pēc paju sabiedrības "Ābeļi" izveidošanas ražošana no mācību bāzes tika atdalīta, un Salcevičs 1992. gada 24. martā pārņem mācību iestādes vadību. Viņa vadības laikā tehnikums, kas sagatavoja lauksaimniecības grāmatvežus, ekonomistus, juristu palīgus, paplašinās un gadu pēc viņa ievēlēšanas par Jēkabpils mēru, 1998.gadā kļūst par koledžu.

Leonīds Salcevičs, pārskatījis savu dzīves gājumu, saka - ja nebūtu uzsācis darbu politikā, noteikti ietu biznesā, jo, strādājot par koledžas direktoru, sapratis, ka šī joma ir „par šauru", vajag darboties plašāk. Domas iesaistīties politikā nebijis, bet nācis piedāvājums, un darba ceļš atvedis uz pašvaldību. Sagadījies tā, ka deviņdesmito gadu sākumā tika dibināta politiskā partija „Saimnieks", un viņu uzaicināja tajā iesaistīties. Pēc kāda laika notika Saeimas vēlēšanas, kurās viņš piedalījās, taču palika pirmais aiz svītras. 1993. gadā Salcevičs tika uzaicināts startēt pašvaldību vēlēšanās un bija iekļauts Viļa Dābola sarakstā ar pēdejo kārtas numuru un, protams, netika ievēlēts. Tad 1997. gadā partijas valde viņu aicināja veidot sarakstu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vēlēšanām. Šajās vēlēšanās viņš tika ievēlēts, un deputāti viņu ievēlēja arī par pilsētas mēru un šajā amatā, mainoties sasaukumiem, aivadīti jau 17 gadi.

Leonīda Salceviča hobijs ir hokejs un viņš regulāri apmeklē hokeja spēles gan Latvijā, gan pasaules čempionātos. Viņa vaļasprieks ir arī makšķerēšana, taču lielās aizņemtības dēl darbā uz copi tiek labi, ja pāris reizes sezonā.

Atceroties bērnības gadus, Salcevičš norāda, ka bērnībā gribējis būt jūrnieks, jo viņa tēvs arī ir jūrnieks. Savulaik viņš pat stājies jūrskolā, bet netika uzņemts, jo neuzrakstījis sacerējumu krievu valodā.

Leonīds Salcevičs ir cīnītājs un savām meitām allaž ir sacījis, ka dzīvē vienmēr ir jāiet uz priekšu un jācīnās, ja arī dabū pierē punu, jāiet tālāk. Salcevičs tieši tā pa savu dzīvi ir gājis, kā vēzis - divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ, bet vienalga uz priekšu. Salceviča pārliecība ir, ka veiksmīgi cilvēki uz priekšu virzās lēnām un pamatīgi.

Publikācija sagatavota, izmantojot informāciju wikipedia.org, latvijaslaudis.lv, cvk.lv un jekabpilsrp.lv

Komentāri (0-2/2)

  • tieši tā
    02.07.2018 18:32
    Varētu pamēģināt nodzīt bārdu, varbūt izskatītos par 10 gadiem jaunāks? Bet to garo biogrāfiju gan dzimšanas dienā nevajadzēja rakstīt. Biogrāfijas jau raksta, ka cilvēks ir aizgājis aizsaulē. Novēlu stipru veselību, dzīvesprieku, ieklausīties iedzīvotāju vēlmēs un galvenais tās risināt, tad būs laime pilnībā. Ar bagātiem galdiem neleposimies.Ir jāēd un jādzer tieši tik, cik nepieciešams, lai mūsu spēki atjaunotos nevis tiktu nomākti.
  • Andrejs
    02.07.2018 18:32
    Sumināts!!! Lai stipra veselība!

Atstājiet komentāru