2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Izglītības iestāžu vadītāji un uzņēmēji viesojās  Jēkabpils sadraudzības pilsētā Sokolov Podļaski Polijā

Izglītības iestāžu vadītāji un uzņēmēji viesojās Jēkabpils sadraudzības pilsētā Sokolov Podļaski Polijā

Laikā no 11. līdz 15. aprīlim Jēkabpils vispārējās, interešu un pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji, kā arī vairāki uzņēmēji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Jēkabpils sadraudzības pilsētu Sokolov Podļaski Polijā.

Pieredzes apmaiņas vizītes programmā paredzētās tikšanās ar Sokolov Podļaski pašvaldības vadību un izglītības sfēras speciālistiem izcēlās ar īpašu viesmīlību un sirsnību. Jau ierašanās dienā pilsētas mērs Boguslavs Jans Karakula (Bogusław Jan Karakula) sveica Jēkabpils delegāciju un novēlēja ražīgu kopējo darbu pieredzes apmaiņas vizītes laikā, tāpat arī visas viesošanās laikā jutām pilsētas administrācijas un vadības interesi un atbalstu.

Sokolov Podļaski pilsētā ir desmit izglītības iestādes – trīs pamatskolas, sešas vidusskolas (no tām divas privātās skolas) un četri bērnudārzi. Vizītes ietvaros apmeklējām Pamatskolu Nr.2, Nikolaja Kopernika vārdā nosaukto Ģimnāziju Nr.2, Pāvela Kaminska vārdā nosauktajā Ģimnāziju Nr.1, kā arī vairākus bērnudārzus un kultūras iestādes. Tikšanos laikā Jēkabpils izglītības iestāžu vadītāji tika iepazīstināti ar izglītības sistēmu Polijā un Sokolov Podļaski, diskutējām par aktualitātēm abu valstu izglītības sistēmās, iespējamajām nākotnes sadarbības iespējām abu pilsētu ietvaros. Poļu kolēģi dalījās pieredzē dažādos skolēnu mācību projektos un informēja par audzēkņu sasniegumiem pilsētas, valsts un Eiropas Savienības mērogā. Īpaša uzmanība vizītes laikā tika veltīta pedagogu darba organizācijas un apmaksas jautājumiem, salīdzinot dažādu valstu esošo situāciju un plānotās reformas izglītībā Latvijā un Polijā.

“Īpaši iespaidīga likās Polijas izglītības sistēmas pieeja - katrs skolēns līdz 16 gadiem pabeidz ģimnāziju, bet tālāk izvēlas mācīties licejā, lai gatavotos studijām universitātēs, vai arī mācās profesionālās izglītības koledžās, iegūstot profesiju,” tā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktors Valerjans Vizulis.

Pirmsskolas izglītības iestādes ‘’Bērziņš’’ vadītāja Zinaida Kotkina uzsver: “Pēc Sokolov Podlaski pilsētas apmeklējuma, ir radusies pārliecība, ka poļu bērni ir atvērti daudzpusīgai attīstībai: jaunu zināšanu iegūšanai, fiziskām aktivitātēm un bagātīgai, daudzveidīgai radošai darbībai. Polijas izglītības sistēma ir balstīta uz bērnu interesēm, attīstības īpatnībām, spējām, vajadzībām un tiek virzīta uz bērnu socializāciju. Redzētais Polijā iepriecināja, jo tika saskatītas daudzas līdzības apmācības formā. Ieguvām idejas izglītības jomā, ar kurām labprāt dalīsimies ar saviem kolēģiem. Īpaši mūs iedvesmoja pirmsskolnieku muzikālie uzvedumi un sirsnīga uzņemšana Polijā”.

Savukārt uzņēmējiem tika organizēta programma ar atšķirīgu saturu – tika apmeklēti vairāki uzņēmumi, tajā skaitā, “Sokolow SA”, kas ir viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Polijā, “StalFa”, kas ražo metāla konstrukcijas, kokapstrādes sfērā darbojošos uzņēmumu, kā arī Sokolov Podļaski tehnoloģisko parku, kas, izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, izveidots kādreizējās cukurfabrikas teritorijā un kurā pamazām ienāk jauni uzņēmumi sava biznesa uzsākšanai vai attīstīšanai.

Bērnu rotaļu un sporta laukumu un parku aprīkojuma ražotāja SIA “MK Dizains” valdes loceklis Viktors Semjonovs atzīst: “Esmu gandarīts ar pieredzes apmaiņas brauciena rezultātiem. Bija iespēja tikties gan ar Sokolov Podļaski vadību, gan vairākiem uzņēmējiem un izglītības iestāžu pārstāvjiem, kurus ieinteresēja mūsu produkcija. Īpaši pārsteidza Sokolovas Podļaski tehnoloģiskā parka apmēri un vīzija – telpu stāvoklis, pieejamās komunikācijas, telpu nomas cena – ir ļoti pievilcīgas sava biznesa veikšanai tieši Sokolov Podļaski. Jau šobrīd tajā strādā uzņēmumi no Skandināvijas un ES valstīm. Apsveicama degradēto teritoriju transformēšana savas pilsētas labā.”

Savukārt Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja padomnieks un kokapstrādes uzņēmuma SIA “KARA-V” pārstāvis Vladimirs Reskājs uzsver, ka šādu pieredzes apmaiņas braucienu ieguvums ir ne tikai sadarbības veicināšana sadraudzības pilsētu starpā dažādu sfēru ietvaros, bet arī komunikāciju uzlabošana starp Jēkabpils izglītības iestāžu vadītājiem, uzņēmējiem, pašvaldības speciālistiem. Šādi pieredzes apmaiņas braucieni ļauj novērtēt pilsētā paveikto, būt lepniem par jau izdarīto un pamanīt jomas, kur nepieciešami uzlabojumi. Šī ir laba tradīcija, kas jāturpina.

Pēc iespaidiem bagātās pieredzes apmaiņas Sokolov Podlaski, atvadījāmies no poļu kolēģiem ar solījumiem tikpat viesmīlīgi viņus sagaidīt un uzņemt ciemos Jēkabpilī.

Informācijai:

Jēkabpils un Sokolov Podļaski sadraudzības līgums tika parakstīts 1992.gada novembrī, bet jaunā redakcijā – 2004.gada 5.maijā. Tas paredz pušu sadarbību izglītībā, kultūrā, sporta un atpūtas organizēšanā, uzņēmējdarbībā, sabiedrisko organizāciju aktivitātēs, tūrisma un muzeju darbībā, investīciju plānošanā un realizēšanā.

Sokolov Podļaski:

Pilsētas tiesības no 1424.gada

Iedzīvotāju skaits – 18700

Teritorija – 17,5 km2

Informāciju sagatavoja:

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa

un

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Laura Afanasjeva

Atstājiet komentāru