2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Pēc ilgāka pārtraukuma atsāk SIA “JK namu pārvalde” privatizāciju

Pēc ilgāka pārtraukuma atsāk SIA “JK namu pārvalde” privatizāciju

Pēc ilgāka pārtraukuma atkal virzību sācis SIA "JK namu pārvalde" privatizācijas projekts. Jēkabpils domes Attīstības un tautsaimniecības komitejas ārkārtas sēdē šodien atbalstīts SIA “JK namu pārvalde” privatizācijas projekts.  Lēmuma projektu šodien atbalstīja arī Jēkabpils domes Finanšu komiteja, novirzot to galīgā lēmuma pieņemšanai uz Jēkabpils domi.

Lemjot par šī lēmuma pieņemšanu, gan Attīstības un tautsaimniecības, gan Finanšu komitejas sēdē no balsojuma atturējās Kaspars Skruzmans.

Privatizācijas projekts paredz pārdot SIA “JK namu pārvalde” izsolē ar augšupejošu soli. Tās rīkotājs būs Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Kapitāla daļu paketes nosacītā cena – 3 miljoni 608 tūkstoši 986 eiro. Noteikts, ka SIA “JK namu pārvalde” kapitāla daļu pakete tiek pārdota tikai par eiro.

Pirms lēmuma pieņemšanas notika diskusijas. Privatizācijas komisijas vadītājs Andris Rutko sacīja, ka Privatizācijas komisija šo lēmuma projektu skatījusi četras reizes, līdz trešdienas sēdē noticis vienbalsīgs balsojums. SIA “JK namu pārvalde” privatizācijas summu veidojot četras sadaļas.

“Pirmkārt, ņemta vērā bilance mīnus pamatlīdzekļi un tas sastāda 1 364 889 eiro, otrā pozīcija – šaubīgie debitori jeb parādnieki, tā ir atgūstamā summa – 818 957 eiro, tad ir pagājušā gada neto peļņa reiz desmit gadi - 985140 eiro un neatkarīgo vērtētāju vērtējums 440 000 eiro, kas veido kopējo summu 3 608 986 eiro,” skaidro Andris Rutko.

Tika veiktas arī nelielas izmaiņas privatizācijas projekta 7.punktā, to papildinot ar vārdiem – tajā skaitā darba koplīgumu. Šāds papildinājums veikts pēc arodbiedrības ierosinājuma.

Kaspars Skruzmans lūdz paskaidot, kāpēc privatizācijai kā metode izvēlēta izsole? Juriste skaidroja, ka izsole ir veids, kā veiksmīgāk atsavināt pašvaldības īpašumu par maksimāli augstāku cenu.

Savukārt Andris Rutko piebilda, ka tika izskatītas trīs privatizācijas metodes: ar privātkapitāla iepludināšanu, kur šajā variantā nebija garantiju kāds būs naudas īpašnieks; vēl viena metode, kas tika izskatīta bija uzņēmuma apvienošana, taču ar to nebijis iespējams sasniegt noteiktos privatizācijas kritērijus, tāpēc izvēlējās trešo piedāvāto metodi – izsoli.

Kaspars Skruzmans uzdeva jautājum: ”Kas notiek, ja šo lēmumu pārsūdz vai arī, ja izsolei nepiesakās pretendenti?”

Juriste skaidroja, ja privatizācijas projekts tks apstiprināts Jēkabpils domē un šo lēmumu potenciālie privatizētāji pārsūdzēs, notiks tiesu darbi un process ievilksies. Privatizācijas projektam vēl jāsaņem apstiprinājums Ekonomikas ministrijā, ja tāds netiks dots – projekts būs jāpārstrādā. Savukārt, ja ministrija lēmumu apstiprina un tas netiek pārsūdzēts, notiks izsole. Ja nepieteiksies neviens pretendents, izsoli rīkos atkārtoti. Ja arī tad nepieteiksies – privatizācija tiks izbeigta.

Sarunā ar Radio1.lv Kaspars Skruzmans skaidroja, kāpēc atturējies šī lēmuma balsojumā: “Es domāju, ka šis tikļoti svarīgs un būtisks lēmums šobrīd ir nedaudz sasteigts. Manuprāt, ir jāvirzās lēnām un apdomīgi, jo tas skar daudzu jēkabpiliešu intereses. Es neesmu pārliecināts, ka Privatizācijas komisijas izvēlētā metode un noteiktā cena ir labākais variants”

Lēmuma projekts par SIA “JK namu privatizāciju” vēl jāpieņem Jēkabpils domes sēdē.

Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas dome 2006.gada 1.decembrī pieņēma lēmumu “Par SIA “JK Namu pārvalde” nodošanu privatizācijai” ar kuru tika nolemts, ka tiek privatizētas uzņēmuma 100% kapitāla daļas. Savukārt 2015.gada 16.jūlijā Jēkabpils dome pieņēma lēmumu ar kuru tika noraidīti SIA “Lielsēta”, SIA “Niko – Loto”, SIA “Jēkaba nami” un SIA Juridiskais birojs “Eksperts” iesniegtie privatizācijas projekti un uzdots Pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijai izstrādāt un iesniegt domei apstiprināšanai privatizējamā SIA “JK Namu pārvalde” 100% kapitāla daļu privatizācijas projektu, kas patlaban arī ir izdarīts.

Komentāri (0-2/2)

  • Swarka
    02.07.2018 18:32
    Ja privatizēs, tad Valsts kontrole šos vairs nekontrolēs?
    Privatizācija laikam ir domāta, kā skaidrojums par izšķērdēto naudu?
  • seskis
    02.07.2018 18:32
    Nu, nekādīgi nesaprotu, kāpēc vispār vajag privatizēt. Kam tas ir izdevīgi? Kurš piebāzīs savas kabatas ar to privatizāciju?

Atstājiet komentāru