2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Valsts kontrole rosina pašvaldības pieredzes apmaiņai IKT jomas sakārtošanā

Valsts kontrole rosina pašvaldības pieredzes apmaiņai IKT jomas sakārtošanā

Valsts kontrole ir noslēgusi 3 gadu sadarbības ciklu ar 14 Latvijas pašvaldībām ieteikumu ieviešanā informācijas tehnoloģiju jomā, kuri izrietēja no 2013.gadā veiktajā revīzijā „Programmnodrošinājuma pārvaldības izvērtējums pašvaldībās un pašvaldību izglītības iestādēs” konstatētā. Ieteikumi ieviesti 97% apjomā Rīgas un Ventspils pašvaldībās, Alojas, Alsungas, Alūksnes, Cesvaines, Jēkabpils, Kokneses, Krustpils, Līvānu, Raunas, Rundāles, Sējas un Skrīveru novadu pašvaldībās.

 

2013.gadā, uzsākot revīzijas ieteikumu ieviešanu, programmnodrošinājuma pārvaldība revidējamās pašvaldībās nebija attīstīta, nebija ieviesti pat elementāri IT drošības mehānismi un kontroles, tā nenodrošinot atbildības noteikšanu un pamata normatīvās bāzes izstrādi un ieviešanu pašvaldības informācijas sistēmu un datu aizsardzībai. Neierobežotas piekļuves tiesību un nepietiekamas kontroles pār lietotāju veiktajām darbībām rezultātā gandrīz piektā daļa no pārbaudītās pašvaldību datoros esošās programmatūras tika lietota nelikumīgi un pašvaldība nevarēja pierādīt konkrētās programmatūras izmantošanas tiesības.

 

Kā norāda valsts kontroliere E. Krūmiņa, informācijas tehnoloģiju loma mūsu ikdienā pieaug. Nākotnes virzība ir vērsta uz to, lai iespējami efektivizētu un atvieglotu procesus, kas saistīti ar saziņu, informācijas apmaiņu, pakalpojumu sniegšanu un saņemšanu visdažādākās mūsu dzīves jomās. Augšana līdzi informācijas tehnoloģiju attīstībai ir obligāts priekšnosacījums gan valsts pārvaldei, gan pašvaldībām, lai veiksmīgi izmantotu informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas.

 

Tāpēc nelietderīgi tēriņi informācijas tehnoloģiju jomā, ar datu drošību saistītas nepilnības, neatrisināti programmatūras intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumi ir tie riski, kurus, kā uzskata Valsts kontrole, nevaram atļauties, nemaz nerunājot par nozīmīgiem finanšu riskiem, kādi izriet, piemēram, no nelicencētas programmatūras izmantošanas valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās.

 

Sadarbības laikā pašvaldības guvušas vērtīgu pieredzi, kuru turpmākajos soļos Valsts kontrole rosinās pārņemt citām Latvijas pašvaldībām, lai sekmētu informācijas tehnoloģiju jomas sakārtošanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām datu drošības, datorprogrammu izmantošanas likumības un informācijas tehnoloģiju pārvaldības jomās.

Atstājiet komentāru