2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Par Latvijas valsts karoga lietošanu

Par Latvijas valsts karoga lietošanu

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija paziņo, ka ar 2009.gada 18.novembri stājies spēkā „Latvijas valsts karoga likums” (turpmāk tekstā - Likums). Šā Likuma mērķis ir noteikt vienotus Latvijas valsts karoga lietošanas principus.

Likumā ir noteikts, ka Latvijas valsts karogu lieto šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā, garantējot tam pienācīgu cieņu. Aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu.

Latvijas valsts karogu aizliegts lietot:

1) pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī;

2) pie ēkām, kuru fasāde tiek remontēta;

3) citās nepiemērotās vietās un apstākļos.

Likuma 7.pantā noteikts, ka Latvijas valsts karogu pie publisko personu ēkām, privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām novieto 1.maijā, 4.maijā, 21.augustā, 11.novembrī un 18.novembrī, bet Latvijas valsts karogu sēru noformējumā novieto 25.martā, 14.jūnijā, 17.jūnijā, 4.jūlijā un decembra pirmajā svētdienā. Latvijas valsts karogu lieto arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos. Latvijas valsts karogu var lietot tautas, reliģiskajos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citos gadījumos, garantējot tam pienācīgu cieņu. Līdz ar to Likumā ir noteiktas 10 dienas gadā, kad Latvijas valstī obligāti ir jāpaceļ Latvijas valsts karogs.

Saskaņā ar 27.04.2001.g. Ministru kabineta noteikumu Nr.405 "Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi" piemērošanas noteikumi" 30 punktu - šo noteikumu ievērošanu uzrauga pašvaldības.

Atgādinām, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.43 pantu “Latvijas valsts karoga pacelšanas veida un kārtības pārkāpšana, kā arī nepacelšana un citu valstu karogu nepacelšana” - Par Latvijas valsts karoga vai citu valstu karogu nepacelšanu Saeimas, Ministru kabineta, republikas pilsētu domju vai novadu domju noteiktajās dienās vai gadījumos, kā arī par Ministru kabineta noteiktā Latvijas valsts karoga pacelšanas veida vai kārtības pārkāpšanu izsaka brīdinājumu.

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz četrdesmit euro.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ar 2015.gada 1.decembri ir izveidota Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija , kura kontrolēs šo noteikumu ievērošanu.

Veicot reidu 2016.gada 25.martā - Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā tika konstatēts, ka nav pacelti karogi pie 59 ēkām Rīgas un Brīvības ielās.

Lūdzam turpmāk ievērot Latvijas valsts karoga lietošanas principus un pacelt Latvijas valsts karogus pie ēkām Likumā noteiktajās dienās!

Inga Ostrovska,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas

Vecākā inspektore

Atstājiet komentāru