2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils pašvaldības policija sodīs kūlas dedzinātājus

Jēkabpils pašvaldības policija sodīs kūlas dedzinātājus

Ir pienācis ilgi gaidītais pavasaris. Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija šo laiku gaida ar divējādām sajūtām, jo līdz ar dabu mostas arī kūlas dedzinātāji.

Valstī aizvien biežāk notiek kūlas neatļauta dedzināšana, apdraudot cilvēku dzīvību, radot kaitējumus dabai un nodarot zaudējumus valsts, pašvaldību un privātajam īpašumam, tāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija atgādina, ka par šādiem pārkāpumiem, saskaņā ar Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 51.panta „Obligāto zemes aizsardzības pasākumu neizpildīšana” 2.daļu, ir paredzēta administratīva atbildība - naudas sods fiziskajām personām no simt četrdesmit euro līdz septiņsimt euro, bet juridiskajām personām — no septiņsimt līdz divtūkstoš deviņsimt euro.

Gadījumos, kad pamanīts kūlas ugunsgrēks, nepieciešams par to pēc iespējas ātrāk ziņot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112.

Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 179.p.4 daļā noteikta atbildība par kūlas dedzināšanu, uzliekot naudas sodu fiziskajām personām no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt euro.

Informējam, ka laika posmā no šī gada 1.marta līdz 29.martam Jēkabpilī ir reģistrēti 32 pērnās zāles degšanas gadījumi, kas nav mazs skaitlis.

Saprotot to, ka kūla ir radusies tāpēc, ka rudens periodā nekustamais īpašums laicīgi nav nopļauts, Pašvaldības policija 2016.gada vasarā un rudenī pievērsīs pastiprinātu uzmanību zāles nenopļaušanai īpašumos, kuri atrodas Jēkabpils pilsētā.

Atgādinām, ka zāles garums Jēkabpils pilsētā, pamatojoties uz Jēkabpils pilsētas domes 24.10.2013.g. pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem Nr.51 „Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi” nedrīkst pārsniegt 20 cm. Minēto noteikumu 5.10 punktā ir noteikts – Par zāles nenopļaušanu īpašumā vai lietojumā esošajā teritorijā, ja zāles garums pārsniedz 20 cm, uzliek naudas sodu zemes gabala īpašniekiem:

      1. līdz 2000 m2 lielām platībām – 30 euro;

      2. no 2000 m2 līdz 1 ha lielām platībām – 70 euro;

      3. sākot no 1 ha lielām platībām 140 euro par katru pilnu ha, bet ne lielāku par 350 euro.

2015.gadā pie atbildības saukta 21 persona par zāles nenopļaušanu sev piederošajos zemes gabalos, kur zāles garums pārsniedza atļautos 20 centimetrus.

Vienlaikus atgādinām, ka Saistošo noteikumu Nr.51 „Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi” 7.17.p. noteikta atbildība „Par plastmasas, gumijas izstrādājumu un citu ķīmisku vielu dedzināšanu - uzliek naudas sodu līdz 70 euro” un 7.23.p. - „Par ugunskuru kurināšanu, naktsmītņu ierīkošanu un telšu uzstādīšanu ārpus šim mērķim speciāli ierīkotām vietām - uzliek naudas sodu no 15 euro līdz 70 euro.

Pieliekot sērkociņu pie pērnās zāles jeb vienkārši to neuzmanīgi nosviežot zemē, kurinot ugunskurus, atcerēsimies, cik daudziem varam nodarīt pāri.

Sargāsim sevi un citus!

Inga Ostrovska,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas

Vecākā inspektore

Komentāri (0-4/4)

  • Miķelis
    02.07.2018 18:32
    Jautājums Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšniekam. Vai arī pašvaldība ir sodīta par savu īpašumu nekopšanu, tas ir zāles nenopļaušanu, kas savukārt veicina pērnās kūlas dedzināšanu? Tā piemēram pavisam tuvu manam īpašumam atrodas pašvaldības zeme, aizaugusi ar ar zāli un krūmājiem, nekopta un katru gadu, nu jau vismaz desmit, cik es te dzīvoju, tiek veiksmīgi nodedzināta. Cik saprotu pašvaldības policija ir radīta, lai no privātīpašniekiem iekasētu soda naudas pašvaldības budžetā, atbilstoši pilsētas pašvaldības noteikumiem, taču pašu izdotie noteikumi pašvaldībai nav jāievēro. Paradoksāli, vai ne?
  • jaa
    02.07.2018 18:32
    jēkabpilietis:
    Lai sodītu,ir jāpieķer! Kā to var izdarīt sēžot kabinetā, neesmu redzējis viņus patrulējot...

    Viņi patrulēt māk laikam tikai pasākumos.Šodien uz vecpilsētas laukuma bariņš cilvēku lietoja alkoholu-tā skaitās sabiedriska vieta.Apkārt skraida bērni un vīriešu dzimtas pārstāvji uzvedās diezgan pretīgi,pa to laiku garām brauca policijas mašīna un nekas nenotika.pilnīgi nekas.atkal kārtējo reizi paši pārliecina mani par to,ka viņi ir tikai ķeksītim.Apmēram-mēs tur bijām un nekas nenotika.Kad beidzot kāds tur sāks strādāt?
  • 888
    02.07.2018 18:32
    A par ko viņi nesoda?
  • jēkabpilietis
    02.07.2018 18:32
    Lai sodītu,ir jāpieķer! Kā to var izdarīt sēžot kabinetā, neesmu redzējis viņus patrulējot...

Atstājiet komentāru