2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpili rotā 41 gadu veca un vairāk nekā 15 metru augsta egle (FOTO)

Jēkabpili rotā 41 gadu veca un vairāk nekā 15 metru augsta egle (FOTO)

Šodien, 9.decembrī Jēkabpils domes amatpersonas, pašvaldības saimnieciskie dienesti, pilsētas māksliniece, sabiedrisko attiecību speciālisti un vietējo mediju žurnālisti devās izvēlēties Jēkabpils pilsētas galveno egli.

 

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad egli lūkot devās uz Dienvidlatgales mežsaimniecības Sēlijas virsmežniecības Ābeļu iecirkni, šogad izvēle krita uz egli, kas auga Viesītes iecirknī. Tā kā šoreiz netika braukts pa iepriekšējos gados ierasto ceļu, to atrast nenācās viegli un egles lūkotāji divas reizes nomaldījās, aizbraucot pa nepareizu ceļu, līdz nonāca vajadzīgajā vietā.

 

Egle auga klajā laukā ceļa malā, tāpēc ir varen kupla un stalta. Egli rotā divas galotnes un bagātīgs klāsts čiekuru. Ziemassvētku rotu Jēkabpilij, pēc pašvaldības lūguma jau iepriekš bija noskatījis Viesītes meža iecirkņa vadītājs Andris Butāns un to par labu esam atzina arī Jēkabpils domes atbildīgie speciālisti. Mežsargs egles cirtējiem pievienojās brīdī, kad staltais koks jau bija nozāģēts.

 

Andris Butāns un Jēkabpils domes fotogrāfs Jānis Lācis, pēc koka nozāģēšanas saskaitīja celma gadskārtu apļus un zināja teikt, ka kokam ir 41 gads. Andris Butāns piebilst, ka egle šajā vietā būtu varējusi augt vēl 40 un vairāk gadus, taču Jēkabpilij bija vajadzīga Ziemassvētku egle un šī šoreiz izrādījās vispiemērotākā. Mežsargs lēsa, ka egles aptuvenais garums ir vairāk nekā 15 metri.

 

Kā katru gadu, arī šogad egli zāģēja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” darbinieki. Šis process ir sarežģīts un atbildīgs, jo Ziemassvētku rota jānogādā pilsētā tikpat kupla un skaista kāda tā auga dabā. Pirms koku nozāģēt viens no darbiniekiem uzrāpās eglē un nostiprināja ap stumbru jostu, lai pacēlājs varētu noturēt koku brīdī, kad tas tiks nozāģēts un gāzīsies, tā neļaujot kritienā nolauzt zarus. Pēc tam koks tiek lēnu un uzmanīgio noguldīts zemē un tad ar pacēlāju uzlikts uz vedēja piekabes, kur jau laikus bija nostiprināti divi metāla balsti, lai vedot zari neatbalstītos pret piekabes grīdu un netiktu aplauzti. Egle trešdien pēcpusdienā tika atvesta uz Jēkabpili, Vecpilsētas laukumu un nostiprināta. Rīt un parīt notiks egles rotāšana.

 

Jēkabpils galvenā māksliniece Sanda Mālniece sacīja, ka šogad egli rotās tie paši rotājumi, kas iepriekšējos gados – dekoratīvās bumbas un skrejošu gaismu lampiņu virtenes, ja būs nepieciešams pievienos klāt arī kādu jaunu rotājumu. Ne tikai svētku egle tiks saposta, bet pamazām Ziemassvētku gaismās iemirdzas visa pilsēta. Sanda Mālniece teic, ka kopumā Jēkabpilī jau izvietoti 86 dekori. Patlaban tie iemirdzējušies Brīvības, Rīgas, jaunajā Kurzemes ielā, Vecpilsētas laukumā, kā arī uz Daugavas dambja. Vecpilsētas laukumu rotā skaisti dekori – sniegpārslas, kā arī virs strūklakas izvietotais baltas gaismas dekors “Stalaktīts”. Vēl dekori tiks izvietoti aplī Brīvības un Vienības ielu krustojumā – gaismas bumbas, kas sasauksies ar gaismas bumbām Kena parka kokos, kā arī Madonas un Rīgas ielas aplī – konstruktīvā egle. Izrotāts ir arī Trešdienas jeb Siena tirgus laukuma karuselis, gaismas dekori izvietoti arī Varoņu ielā.

 

Šogad vēl netiks izgaismots tilts pār Daugavu. Sanda Mālniece teic, ka tā izgaismošana ir nākotnes plānos, iespējams jau nākamgad, jo tam nepieciešami līdzekļi. Viņas ideja ir, ka maksimāli jāizgaismo tilta lejasdaļa un tikai tad, ja līdzekļi ļaus arī augšējā daļa.

 

Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas galvenās Ziemassvētku egles iedegšana notiks piektdien, 11.decembrī pulksten 18.00. Šajā dienā no pulksten 12.00 Vecpilsētas laukumā būs arī Ziemassvētku tirdziņš.

Atstājiet komentāru